BAE'den sonra Bahreyn: Biz de Şam'dayız

ABD'nin çekilme kararı sonrasında Suriye yönetiminin Arap dünyası ile ilişkileri de normalleşiyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nin Şam Büyükelçiliği'ni yedi yıl sonra yeniden açmasının ardından, Bahreyn de "Şam elçiliğimiz çalışıyor" açıklaması yaptı.

Yayınlanma: 28.12.2018 - 12:45
Abone Ol google-news

Arap dünyasının, yedi yıllık iç savaşın sona yaklaştığı Suriye’de Beşar Esad yönetimine yönelik açılımlar sürüyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Şam Büyükelçiliği’ni yedi yıl aradan sonra dün yeniden açmasının ardından, Bahreyn’den de bir açıklama geldi. Bahreyn Dışişleri Bakanlığı’nın muğlak bir dil kullanılan yazılı açıklamasında, iki ülkenin elçiliklerinin karşılıklı olarak çalışmakta olduğu kaydedildi.

Açıklamada, “Bahreyn Krallığı, kardeş Suriye Arap Cumhuriyeti’ndeki elçiliğinde çalışmaların sürmekte olduğunu açıklar” denildi. Hem Suriye’nin Bahreyn’in başkenti Manama’daki, hem de Bahreyn’in Şam’daki elçiliklerinin ‘kesintisiz olarak çalışmakta olduğu’ ifadeleri de kullanıldı. Bahreyn Dışişleri’nin açıklamasında ‘Arap devletlerinin Suriye’nin iç işlerine bölgesel müdahaleyi engellemek için çalışmasının önemli olduğu’ vurgusu yer aldı.

Bahreyn dışişleri, iki ülke arasındaki uçuşların da ‘kesintisiz olarak devam ettiğini’ duyurdu.

NE OLMUŞTU?

Başta Suudi Arabistan ve Katar olmak üzere, Körfez’deki Arap ülkeleri Suriye’deki iç savaşta silahlı grupların ana destekçileriydi. Şimdi ise sekiz yılın sonunda Esad yönetimi savaştan zaferle çıkmış görünürken, Arap dünyasından da zeytin dalı gecikmedi. Söz konusu diplomatik açılımlar, Suudi Arabistan’la yakın ilişkiler içinde olan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in geçen hafta Şam’a gidip Esad’la görüşmesi sonrasında yaşanıyor. Yedi yıl sonra Şam’ı ziyaret eden ilk Arap lider olarak Beşir’in, bu adımı iyi ilişkiler içinde olduğu Suudi Arabistan’ın talebiyle attığı yorumu yapılmıştı. Suriye devlet medyasının, Beşir’in Esad’la el sıkışırken çekilen fotoğrafları ‘Dahası gelecek’ etiketiyle paylaşması dikkat çekmişti. Dün de Birleşik Arap Emirlikleri’nin Şam büyükelçiliği yeniden açılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler