Libya IŞİD'in oyun sahası oldu

Radikal İslamcı örgüt Libya’nın Sirte, Derne kentlerinin yanında Trablus’a da sızıyor.

Yayınlanma: 20.02.2015 - 11:17
Abone Ol google-news

Muammer Kaddafi’nin 2011’te devrilmesinin ardından kaosa teslim olan Libya IŞİD’in oyun alanı haline geldi. Libya’nın doğusunda ilan ettiği “emirlikle” etkinliğini artırırken, başkent Trablus ile Bingazi’ye de sirayet eiyor. Ülkenin petrol zenginliği ve yasadışı silah deposu olması önemli motivasyon kaynağı.

Sirte ve Derne’de kontrolü ele geçiren IŞİD’in, El Kaide ile bağlantılı militan gruplardan gençleri saflarına çektiği, eğitim kampları, camiler ve medya ağlarıyla yayıldığı belirtiliyor.

Rakip milis güçlerinden bir yetkili, IŞİD’in önde gelen ulemasından Bahreynli Turki el Binali’nin 2013’te ve geçen yılın sonunda Sirte’yi ziyaret ettiğini aktardı. Libya İçişleri Bakanı Ömer el Sinki’ye göre çoğu Yemen ve Tunuslu 400 savaşçı Sirte’de konuşlu.

 

Kaddafi’nin merkezine kondular

Örgüt Kaddafi’nin bir zamanlar Afrika liderliği emelleri için inşa ettirdiği Ouagadougou Merkezi’ni kalesi kıldı. Yakınlarda gizlice Sirte’ye giren bir AP muhabiri militanların merkez etrafındaki kontrolünü doğruladı. Sirte’den siyah bayraklı konvoyların Nufaliya bölgesine girip petrol limanları Ras Lanouf ve Brega’ya yöneldikleri belirtiliyor.

Sirte’de radyolar IŞİD lideri Bağdadi’nin çağrılarını yayınlıyor. Durum Trablus’taki İslamcı hükümete yakın Misrata’da da kaygıyla izleniyor. Doğuda Derna’da IŞİD’e bağlı militanların kontrolü ele aldığı, Trablus’ta da bazı mahallelere sızıp, “İslamda yasak” gerekçesiyle bazı heykelleri yok ettikleri ve mesajlarını içeren broşürler dağıttıkları aktarılıyor. Tunus doğumlu Ebu Talha’nın Libya’nın doğusunun kontrolü için “Emir” ilan edildiği öne sürülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler