Fransa'da düşen uçağın kara kutusundan çıkan ilk veriler

Fransa Havacılık Kurumu'na bağlı Kazaları Soruşturma Bürosu Direktörü Remy Jouty, Fransa'nın güneyinde düşen yolcu uçağından çıkan ilk karakutudaki verilerin kullanılabilir durumda olduğunu söyledi. Fransa'nın güneyinde düşen yolcu uçağının ikinci karakutusu da bulundu.

Yayınlanma: 25.03.2015 - 18:26
Abone Ol google-news

Fransa Havacılık Kurumu'na bağlı Kazaları Soruşturma Bürosu Direktörü Remy Jouty, Lufthansa'ya ait GermanWings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağının enkazında bulunun ve kokpit kayıtlarını içeren birinci karakutu üzerinde yapılan incelemelerle ilgili basın toplantısı düzenledi.

'Uçak düşerken pilotlar baygındı' iddiası

Ölüm yolculuğuna kura ile gitmişler

Uçak faciasında enkaza ulaşıldı

İnceleme sonucunda uçak alçalmadan önceki zaman dilimine ait kokpit kayıtlarından tespit edebildikleri son konuşmaların "rutin mesajlar" olduğunu belirten Jouty, uçak alçalmaya başladıktan sonraki zaman diliminin kayıtlarının incelenmesi konusundaki çalışmalarına ise devam ettiklerini kaydetti.

Ellerindeki bulguların şu anda uçağın düşüş nedenine açıklık getirme konusunda yeterli olmadığını ifade eden Jouty, ikinci karakutunun bulunduğu ancak kullanılamaz halde olduğu yönündeki iddiaların ise doğru olmadığını bildirdi.

Anketin şu aşamada geldiği noktada kesin olarak söyleyebilecekleri tek verinin "uçak yer ile temas ettiğinde tek parça idi" olduğu ve böylece "havada infilak etme" olasılığının uzaklaştığını söyleyen genel müdür, kaza hakkında bir "neden" göstermek için ikinci karakutu ve zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Basının ısrarlı soruları üzerine Jouty, ilk belirlemelere göre uçağın düşüş nedeni hakkında bir saptama yapacak durumda olmadıklarını belirterek, "Şu anda hiçbir hipotezi dışlama durumunda değiliz" dedi.

Uçak enkazındaki çok küçük parçalar değerlendirildiğinde, bunların patlama sonucu ortaya çıkmasının mümkün olmadığını belirten Jouty, kaza araştırmalarına Alman ve İspanyol yetkililerin de katıldığını kaydetti.

Uçağın 10 000 metreden 1500 metreye 8 dakikada indiğini, bunun hızlı bir "iniş" olduğunu fakat bir "düşüş" olmadığını açıklayan anket ve analiz bürosu direktörü Jouty, normal seyir halinde saatte 700 km ile uçan uçağın dağa bu hız ile çarptığını ve bunun sonucu olarakta uçağın paramparça olarak 4 hektarlık bir alana yayıldığını ve en büyük parçanın 2 yada 3 metrekareyi geçmediğini söyledi.

İKİNCİ KARAKUTU DA BULUNDU

Bu arada düşen uçağın 2. karakutusu da bulundu. Dün, kazadan sonra ilk karakutu da bulunmuştu. Enkaz bölgesine çalışmalar devam ediyor.

HOLLANDE, MERKEL VE RAJOY KAZA BÖLGESİNDE

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Almanya Başbakanı Merkel ve İspanya Başbakanı Rajoy Fransa'nın güneyinde düşen yolcu uçağının enkazının arama çalışmalarını denetledi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Lufthansa'ya ait Germanwings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağının Seyne-les-Alpes kasabası yakınlarındaki enkaz arama çalışmalarının yürütüldüğü bölgeye askeri helikopterle geldi. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile bir araya gelen liderler, çalışmalarla ilgili Fransız güvenlik ve sağlık ekipleri yetkililerinden bilgi aldı.

François Hollande ikinci karakutunun en dış zırhının bulunduğunu, içeriğinin arandığı haberini verdi. Hollande, 700 asker, Jandarma ve teknik adamın uçağın düştüğü bölgede arama yaptıklarını ve ilk cesetlerin getirilmeye başlandığını, bölgede uçak ile ilgili her parçanın toplanacağını söyledi.

Uçağın düştüğü bölgeye yol olmadığı için bir araç ile yaklaşmak mümkün değil, bazen arazi dikliğinin 70 dereceye ulaştığı belirtilen bölge kumlu ve kayalık olduğu icin kaza yerine sadece özel dağcılık ekipmanı olan usta elemanlar helikopter aracılığı ile ulaşabiliyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler