Çocuk futbolcu pazarı

Yaşları 14 ile 18 arasında değişen Afrikalı futbolcular önce Laos’ta sözde bir futbol akademisine yönlendiriliyor, daha sonra zorla sözleşme imzalıyorlar.

Yayınlanma: 22.07.2015 - 06:37
Abone Ol google-news

BBC’nin haberine göre yaşları 14 ila 18 arasında değişen Afrikalı futbolcular Asya’ya kaçırılıp, sözleşme imzalamak zorunda bırakılıyorlar. BBC muhabirleri, Şubat’ta Batı Afrika’dan gelen 23 çocuk futbolcuyu kayıtlı olmayan bir futbol akademisine gönderen Laos’taki Champasak United’da hâlâ 6 çocuk futbolcunun bulunduğunu öğrendiler. FIFA düzenlemeleri 18 yaşın altındaki futbolcuların yabancı takımlara veya futbol akademilerine transfer etmesini yasaklıyor. FIFA sözcüsü BBC’ye “FIFA konuyla ilgili bilgi edinmek ve reşit olmayan futbolcuların güvenliklerini sağlamak için çeşitli üye dernek ve kulüplerle temas halinde” açıklamasını yaptı.

Yerde uyuduk

14 yaşındaki Liberyalı futbolcu Kessely Kamara altı yıllık bir sözleşme imzalanmaya zorlandığını anlattı. Sözleşmede kendisine maaş ve kalacak yer söz verilen Kamara asla para almadığını ve kendisiyle aynı durumda olan diğer çocuk futbolcular gibi kulübün stadyumunda yerde uyuduğunu anlattı. Şu anda ülkesi Liberya’nın birinci ligindeki bir takımda oynayan genç futbolcu “Çok kötü bir durumdu çünkü 30 kişiyi aynı odada yatıramazsınız.Penceresiz bir yerde yaşamak çok zor. Uyumayı çok zorlaştırdı çünkü hayatınız hakkında düşünmeye başlıyorsunuz” sözleriyle kulüpteki zor yaşam koşullarını anlattı.

Laos’a götürülen çocukların hepsi Champasak Asya Afrika Futbol Akademisi’ne davet edilmişler. Ülkeleri Liberya’da futbol akademisi olmadığı için bu teklifi sevinçle kabul eden çocuklar, o dönem kulübün başkanı olan Liberyalı futbolcu Alex Karmo’ya güvenmişler. Grubu Laos’a götüren fakat sonra dönen Liberyalı gazeteci Wleh Bedell bu kulübün tamamen hayal ürünü olduğunu ve yasal olarak varolmadığını “Ne koçu ne de doktoru olmayan bir ‘akademi’. Karmo koçtu, işletmeciydi, her şeydi. Tamamen abesti” sözleriyle ifade etti.

Karmo futbolcuların günde üç kez yemek yediklerini ve her ay para aldıklarını iddia ediyor. Karmo, kulübünde reşit olmayan oyuncuların bulunduğunu reddetmemekle beraber sadece 16 yaşında bir Gineli futbolcu olduğunu söyledi.

Tıbbi yardım yok

Çocuk futbolcuların Mart’ta vizeleri bittiği için şu anda Laos’ta yasadışı olarak bulunuyorlar. Çalışma izni almayı uman çocuklar, reşit olmadıkları için bu pek mümkün gözükmüyor. Liberya’ya dönmeyi başaranlardan bazıları BBC’ye çok kötü beslendiklerini, çok nadir ellerine para geçtiğini ve bulundukları durumdan ötürü sıtmaya yakalanmalarına rağmen hiç bir tıbbi yardım almadıklarını anlattılar.

FIFPro çalışanı Stephane Burchkalter “Bu çok ciddi bir durum. FIFA fark etmeden Laos gibi küçük bir futbol ülkesinin Liberya’dan futbolcuları kaçırabiliyor olması FIFPro için şok edici oldu” yorumunu yaptı. FIFPro FIFA’yı konuyla ilgili Laos Futbol Federasyonu’na karşı bir şey yapmaya çağırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon