"İnsanlık kıyıya vurdu"

Bodrum'dan Yunanistan'ın İstanköy Adası'na geçmeye çalışırken teknelerinin batması sonucu hayatını kaybeden en az 12 Suriyeliden 3 yaşındaki Aylan Kurdi'nin yürekleri sızlatan fotoğrafı dünya gündemine oturdu.

Yayınlanma: 03.09.2015 - 10:53
Abone Ol google-news

Bodrum'dan Yunanistan'ın İstanköy Adası'na geçmeye çalışırken teknelerinin batması sonucu hayatını kaybeden en az 12 Suriyeliden 3 yaşındaki Aylan Kurdi'nin yürekleri sızlatan fotoğrafı dünya gündemine oturdu. İngiliz gazeteleri yaşanan acı olayı manşetten verdi.

Aylan'ın kıyıdaki cansız bedeninin fotoğrafını sadece Independent gazetesi yayımladı. Times ve Guardian gazeteleri ise BBC gibi, bir jandarma görevlisinin Aylan'ın cesedini taşırken çekilmiş görüntülerini yayımlamayı tercih etti.

Guardian'ın fotoğrafın üzerindeki manşeti, "Avrupa'nın mülteci krizinin şok edici ve zalim gerçeği".
Gazete Bodrum yakınlarında çekilmiş fotoğrafın, Avrupa Birliği'nin göçmen politikasına yönelik soru işaretlerini artırdığını belirtiyor.

'Dev bir insani felaket gözler önüne seriliyor'

Independent ise ilk sayfasında fotoğrafı ile "İnsanlık kıyıya vurdu" yorumlarının yapılmasına yol açan Aylan'la ilgili olarak "O da birisinin çocuğu" diyor.

Independent başyazısında ise "Avrupa'nın görevi" diyor ve ekliyor:

"AB üyesi ülkeler artık bir araya gelmeli ve mültecileri paylaşmalarına yönelik bir kota sistemi oluşturmalı."

'Avrupa bölündü'

Times'ın manşeti ise "Avrupa bölündü".

Gazete Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük göç akınının yaşandığını, Aylan'ın yürekleri parçalayan fotoğrafının göçün insani maliyetini gözler önüne serdiğini vurguluyor.
Times Avrupalı liderlerin ise göçmen kotları ile ilgili krizde çözümden daha da uzaklaştıklarını ve adeta felç olduklarını belirtiyor.

Times başyazısında ise Başbakan Cameron'ın tavrına destek veriyor ve "Almanya'dan alınacak dersler, Avrupa'nın mülteci krizini çözmeyecektir" diyor.

'Serbest dolaşım muhafaza edilemez'

"Göçmen çocukların kötü durumu Avrupa'nın vicdanını harekete geçiriyor", Daily Telegraph'ın bugünkü manşeti.

Gazete Avrupa'da göçmen krizinin giderek derinleştiğini, Türkiye'de bulunan son cesetlerin kıtada konuyla ilgili tartışmaları alevlendirdiğini yazıyor.

Almanya'nın isteği üzerine İtalya-Avusturya sınırında kontroller yapıldığını kaydeden Daily Telegraph, yetkililerin artık AB'nin "serbest dolaşım" prensibinin muhafaza edilemeyeceğine inandıklarını aktarıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler