Yanlış hesap Bağdat’tan döndü

AKP, Irak yönetimiyle Türkiye arasında kriz yaratan askeri operasyonda geri adım attı.

Yayınlanma: 14.12.2015 - 22:06
Abone Ol google-news

Türkiye’nin IŞİD’le mücadele çerçevesinde bölgedeki Peşmerge ve Sünni Arapları eğitmek amacıyla Musul Başika’ya gönderdiği birliğin bir bölümü bölgeden ayrıldı. Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, 12 araçtan oluşan bir konvoy, dün sabah saatlerinde Musul’dan hareket ederek Barzani kontrolündeki Duhok’a konuşlandı.

Bazı kaynakların bu bölgeye konuşlanan Türk askerlerinin en kısa sürede Türkiye’ye döneceği yönünde verdiği bilgiler resmi kaynaklarca doğrulanmadı.

Türkiye’ye ait, bünyesinde zırhlı unsurları da barındıran bir birlik de uzun süredir Duhok Bamerni’de bulunuyor. Musul’dan gelen askerlerin bu birliğe konuşlandırıldıkları değerlendiriliyor. Ayrıca askeri kaynaklar, Musul’dan ayrılan askerlerin diğer bölgelerde eğitim veren askerlerin güvenliğini sağlamak için yeniden yapılandırılacakları bilgisini de verdi.

Musul’daki askeri birliğin takviye edilmesi ve ardından Iraklı yetkililerin tepki göstermesi üzerine MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Bağdat’ı ziyaret etmişti.

Ayrıca kaynaklar, geçen hafta Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin Ankara’daki temasları sırasında Türk askerlerinin konuşlanmasının da ayrıntılı olarak görüşüldüğü, eğitim verilen bölgelere göre konuşlanmanın nasıl olacağına ilişkin ayrıntılı değerlendirme yapıldığı bilgisini de verdi.

Irak yönetimi, Türk birliğinde bulunan zırhlı unsurlara tepki gösteriyor. Türkiye ise bölgede son dönemde oluşan IŞİD ve PKK tehdidi nedeniyle zırhlı unsurların sağlayacağı korumanın kaçınılmaz olduğunu savunuyor.

ABD: Memnunuz

Beyaz Saray, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye’nin Musul’daki askerini çekmesinden memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Joe Biden’ın Türkiye’nin Kuzey Irak’taki askerleri ile ilgili Başbakan Davutoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdiği bildirildi. Beyaz Saray, Biden’ın Türk askerinin Başika kampından çekilmesini Irak hükümeti ile olan tansiyonu düşürme açısından memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Biden’ın ilişkilerin gelişmesi için Türk Hükümeti’nin Bağdat’la olan diyaloğunu devam ettirmesini teşvik ettiği bildirildi.

 

Davutoğlu: Bazen tahkim bazen tanzim

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Musul’daki yeni gelişme hakkında “Biz her zaman askeri gereklilikler neyse onu yaptık. Askeri tehdit varsa onun için güç kaydırdık. Askeri tehdidin, güvenlik tehdidinin durumuna göre de ‘yeniden tanzim’ için gerekli adımları da attık. Yeniden tanzimden kasıt şudur. Bir tehdit söz konusu olduğunda takviye yapılır. Tehdidin dozu düştüğünde takviye başka yere kaydırılır ama nihai kertede oradaki faaliyet devam eder” ifadelerini kullandı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler