‘Erdoğan’ın intikamı’

Darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar Batı basınının gündeminden düşmüyor. Bu haftaki kapağını Türkiye'de gerçekleştirilen darbe girişimine ve ardından başlatılan tasfiye süreci ile OHAL uygulamasına ayıran The Economist dergisi, 'Erdoğan'ın intikamı' başlığıyla yayınlandı.

Yayınlanma: 22.07.2016 - 22:17
Abone Ol google-news

Türkiye’deki darbe teşebbüsünün ardından hükümetin ilan ettiği OHAL vasıtasıyla muhalif kanadı susturacağı endişesi ve devlet kurumları içindeki tasfiyelerle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin rotasını daha otoriter biz çizgiye çektiği yorumları Batı basınında geniş yer buluyor. Öyle ki Britanya’nın Economist dergisi bu haftaki kapağını Türkiye’ye ayırdı. ‘Erdoğan’ın intikamı: Darbe ve baskı’ başlığıyla çıkan dergi, darbe teşebbüsü için “’İktidar hırsı uğruna bir gecede büyük bedeller ödendi’ yorumuyla şu ifadelere yer verdi: “Erdoğan’ın bugüne kadarki en büyük başarısı olan ekonomi de bugün en zayıf noktalarından birisi. Türkiye’nin, yatırımcıları istikrarlı bir ülke olduğuna ikna etmesi lazım. Ancak Erdoğan intikam peşinde koşan bir sultan gibi davrandıkça bunu başarmak zor olur.”

‘Zincirin son halkası’

Almanya’nın saygın Die Welt gazetesi Türkiye’de zaten varolan otoriter eğilimlerin OHAL ilân edilmesiyle yeni boyut kazandığını belirtti. Gazeteye göre “OHAL, darbe girişiminin, bölünmüş bir toplumda birlikteliğin sağlanmasına ve hukuk devleti ile demokrasinin güçlendirilmesine yol açmayacağını gösteren zincirin son halkası.” Gazete, “Burada bir karşı darbe söz konusu” yorumunu yaptı.

‘Müttefikler endişeli’

Washington Post gazetesi gerilen ABD-Türkiye ilişkilerine ve Türkiye’nin NATO’dan çıkabileceği iddialarına “Türkiye-ABD ilişkilerine gelecek herhangi bir darbe bölgede farklı sorunlar yaratabilir. Zira IŞİD’e karşı savaşta ve Avrupa’ya sığınmacı akınının kontrol edilmesinde Türkiye kritik partner” yorumuyla katkıda bulundu. Türkiye’nin NATO müttefiklerinde endişeleri arttırdığını vurguladı.

‘Pahalıya patlayabilir’

Britanya’nın Guardian gazetesi başyazısında OHAL ilanından sonra ülkenin darbe tehdidinden daha kötü bir hale gelip gelmediğinin merak konusu olduğunu söyledi. Hükümetin baskısının istikrar, ekonomi ve müttefikler için tehdit olduğu uyarısında bulundu. “Bölünmüş, iç ve dış sorunlarla kuşatılmış bir ülkede otokratik yaklaşım ve yanlış hesaplar Erdoğan’a pahalıya patlayabilir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler