Venedik Komisyonu 'tespit'e geliyor

Anayasa paketinin güçler ayrılığına uygun olup olmayacağını tespit edecek olan Venedik Komisyonu heyeti bugün Ankara’da temaslarına başlıyor.

Yayınlanma: 06.02.2017 - 06:23
Abone Ol google-news

Meclis’ten geçen ve halk oyuna sunulacak olan anayasa paketinin güçler ayrılığına uygun olup olmayacağını tespit edecek olan Venedik Komisyonu heyeti bugün Ankara’da temaslarına başlıyor. Türkiye temaslarının ardından raporunu mart ayında yayımlayacak olan heyetin tespitleri, anayasa paketinin Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklerine uygun olup olmadığını da tespit edecek. Söz konusu rapor, paketin meşruiyeti ile ilgili tartışmalara da ışık tutacak.

Avrupa Konseyi’nin anayasa hukuku konularında danışma organı konumundaki Venedik Komisyonu’nun sunacağı rapor, Avrupa Konseyi’nin yanı sıra AB için de belirleyici olacak. Venedik Komisyonu’nun İzlandalı Başkanvekili Herdis Kjerulf Thorgeirsdottir ve beraberindeki heyet bugün AKP, CHP ve HDP grup başkanvekilleri ile ayrı ayrı görüşecek. Partiler, kendileri açısından buldukları eksiklikleri heyete aktaracak. Ancak heyet asıl olarak yeni pakette yargı-yürütme ve yasama arasındaki birbirini denetleme sürecini yani güçler ayrılığını ele alacak. Yargının bağımsızlığının bu sistem ile sağlanıp sağlanamayacağını tespit edecek. Referandumun olağanüstü hal şartlarında düzenlenmesinin, Türkiye’nin yükümlülükleri açısından ihlal teşkil edip etmeyeceği de heyetin tespit edeceği konular arasında.

Heyetin Ankara ziyareti sırasında ayrıca sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşlarının yanı sıra yüksek yargı organı temsilcileriyle de görüşmesi bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler