Londra'da silahlı saldırı: 5 ölü, 40 yaralı

İngiltere'nin başkenti Londra'da parlamento yakınlarında bir saldırgan Westminster Köprüsü'nde ateş açtı, aracıyla yayaları ezerek ilerledi. Saldırıda 5 kişi yaşamını yitirdi, 40 kişi yaralandı. Polis, gerçekleşen bu terör saldırısında saldırganın 'Asya' görünümlü bir kişi olduğunu açıkladı.

Yayınlanma: 22.03.2017 - 17:50
Abone Ol google-news

<video:704891>

Birleşik Krallık, İngiliz Parlamentosu yakınlarında gerçekleştirilen terör saldırısıyla sarsıldı. Saldırıda biri polis 5 kişi hayatını kaybetti. Yaralı sayısı 40 olarak açıklandı. Yaralılardan 3'ünün Fransız vatandaşı olduğu duyuruldu. Independent'ın haberine gore, güvenlik kaynakları saldırının arkasındaki ismin, Jamaika asıllı İngiliz vatandaşı 41 yaşındaki Abu İzzadeen olduğunu söyledi. Ancak BBC, terör sabıkası bulunan Abu İzzadeen'in hâlâ hapiste olduğu bilgisini geçti. Independent daha sonra bu haberi siteden kaldırdı. Saldırının ardından açıklama yapan Başbakan Theresa May saldırıyı "hasta ve ahlaksız bir terör saldırısı" olarak niteledi. 

Yerel saatle 14:20 sularında parlamentoya 5 dakika mesafedeki, kentin en kalabalık yerlerinden biri olan Westminster Köprüsü’nde gri renkli Hyundai marka 4x4 bir araç yayaları ezerek ilerlemeye başladı. Otomobilin parlamento binası bariyerlerine çarparak durmasının ardından saldırgan Westminster Palace’ın dış kapısından içeri doğru koşarak bir polisi bıçakladı.

Londra emniyetinden yapılan ilk açıklamada, bölgede silahlı saldırı olduğuna dair iddialar içeren raporlar geldiği belirtilse de, saldırının bir otomobilin yayaların üzerine sürülmesiyle başladığı kaydedildi. Saldırganın bıçaklı bir kişi olduğu ve bölgede duyulan silah seslerinin, polis ateşinden kaynaklandığı açıklandı.

Londra'dan dehşetin görüntüleri

Saldırgan vuruldu

Avam Kamarası lideri David Lidington, şüpheli saldırganın parlamento binası önünde polis tarafından vurulduğunu söyledi. CNN Türk saldırganın öldürüldüğünü, BBC ise polisin vurduğu saldırganın hastaneye kaldırıldığını duyurdu.

Sky News da, saldırı sonucunda iki kişinin hayatını kaybettiğini kaydetti.

BBC iki farklı saldırı iddialarının aksine, köprüdeki ve parlamentodaki saldırıyı aynı kişinin gerçekleştirdiğini duyurdu.

Olayın ardından çok sayıda polis parlamento binasına girerek arama yapmaya başladı. Polis sözcüsü olayı "terör saldırısı" olarak değerlendirdiklerini açıkladı. 

Bıçaklı saldırganın polis tarafından vurulduğu ve saldırıda 20 kişinin yaralandığı belirtildi.

Saldırıda 1'i polis 4 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Bazı yaralıların durumunun ise çok ciddi olduğu ifade edildi.

ITV News editörü Chris Ship, Thames Nehri'nden bir kadının canlı çıkarıldığını bildirdi. İlk yardım ekipleri tarafından tedavi edilen kadının olay sırasında köprüde olduğu sanılıyor.

Yaralılardan 3'ünün Fransız vatandaşı olduğu açıklandı.

Saldırıdan sonra İngiltere Başbakanı Theresa May güvenli bir bir bölgeye götürüldü, olay sırasında işsizlik maaşı görüşmeleri yapılan parlamentonun çalışmaları askıya alındı. 

Saldırganın kimliği ile ilgili iddia

Independent'ın haberine göre, güvenlik kaynakları saldırının arkasındaki ismin, Jamaika asıllı İngiliz vatandaşı 41 yaşındaki Abu Izzadeen olduğunu öne sürdü. 

Londra'nın Hacney bolgesinde doğan ve 18 yaşında Müslüman olana kadar Trevor Brooks adını taşıyan İzzaadeen, "teröristlere mali yardım ve teror propagandası" suclamalarıyla 4,5 yıl ceza aldı ve hapse girdi. Izzaadeen 3,5 yıl hapiste kaldıktan sonra Mayıs 2009'da serbest bırakıldı. İzzaadeen'in, Terör Yasası kapsamında kapatılan Al Ghuradaa örgütünün sözcülüğünü yaptığı da bildirildi.

Ancak Chanel 4 ve Independent'ın iddiası BBC tarafından yalanlandı. BBC haberine göre, terörden sabıkası bulunan Izzaadeen hâlâ hapiste bulunuyor. Independent daha sonra ilgili haberini yayından kaldırdı. 

Theresa May'den açıklama

Saldırının ardından Başbakan May de bir açıklama yaptı. Saldırıyı "hasta ve ahlaksız bir terör saldırısı" olarak niteleyen May, saldırı mekanının tesadüf olmadığını dile getirdi.May, İngiliz parlamentosunun saldırılara rağmen perşembe günü planlandığı gibi toplanacağını belirtti. May, "Hep birlikte adım atacağız, teröre asla teslim olmayacağız ve nefretin ve kötülüğün bizleri ayırmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

May, tehlike anında orada bulunanları başka yönlere sevk eden polis ve güvenlik güçlerini de övdü. May, "Bu olay, saldırı anında parlamentoda bulunanları korumak için gösterdikleri fevkalade cesaretin hatırlatıcısıdır" ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı May: Ülkedeki terör alarmı devam edecek


Londra'daki saldırı anında parlamentoda yaşananlar kamerada - VİDEO

Daily Mail saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen şüphelinin fotoğrafını yayınladı

<video:704928> 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler