Kıbrıslı Türkler ‘barış’tan soğuyor

KKTC'nin 34. kuruluş yıldönümü kutlandı. Adada çözüme dair umut pek yok. “Türkiye’ye bağlanalım gitsin” diyen de var, “İki toplumlu çözüm hayal, ‘tanınma’ için çabalamalıyız” diyen de.

Yayınlanma: 16.11.2017 - 06:25
Abone Ol google-news

Cumhuriyet Bayramı töreni için önce İstiklal Marşı okundu, ardından geçit töreni yapıldı. Mehteran takımı da vardı törende “Mehmetçik” de. Ancak tören, Anadolu’nun herhangi bir kentinde değil, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’inde yapılıyor.

Kıbrıs’ın kuzeyinde Türk toplumunun “devlet” oluşunun 34. yıldönümü kutlanırken, kendine ait bir “ulusal marş” okunmaması pek kimsenin dikkatini çekmiyor. Töreni izleyenlerin önemli bölümü Kıbrıs’ın demografik yapısı gibi Türkiye’den gelenler. Bir bölümü de 34 yıl önce “Ayşe tatile çıktığında” savaşan gaziler. Ancak onlar bulundukları konumdan pek memnun değil. Hatta, “Türkiye’de artık, ‘muharip’ olmamıza rağmen biz değil, Cumhurbaşkanı’nın gazileri var. Yalnızca 15 Temmuz’dakiler gazi kabul ediliyor” diyen emekli astsubay Yücel Tabak, Türkiye’de uğradıkları itibar kaybının benzerini Kıbrıs’ta da yaşadığını anlatıyor. Törenin ardından bizi sınır kapısına ulaştıran dolmuş şoförü Ali Öztoker gibi “Türkiye’ye bağlanalım gitsin” diyen de var, “Artık ‘tanınma’ için çabalamalıyız” diyen de. Rastaldığımız gençler ise Rumların faşizme varan tutumu nedeniyle neredeyse “barıştan soğuduklarını” anlatıyor. Çözüm formülünü, “Artık barış için çabalamaktansa, tanınmak için uğraşmalıyız” diye aktarıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler