Barzani-PKK karşı karşıya

KDP, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani’yi IŞİD ve Sünni Araplarla birlikte Musul’u ele geçirme planı yapmakla suçlayan PKK ve Özgür Gündem gazetesine ağır yanıt verdi. Açıklamada “PKK ve Cemil Bayık iftira atıyor. Acaba siz hangi ülke istihbaratının emriyle Barzani ve KDP’ye düşmanlık yapıyorsunuz?”denildi.

Yayınlanma: 06.07.2014 - 23:07
Abone Ol google-news

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin, IŞİD ve Sünni Araplarla birlikte, Haziran ayının başında “Musul’u ele geçirme” planı hazırladığı şeklindeki haber ve iddiaları yalanlandı. KDP’den yapılan açıklamada PKK için “Mesud Barzani ve KDP’ye yönelik istihbarat örgütlerinin yürüttükleri planın bir parçası olmuştur” denildi.

KDP’nin resmi sitesinde yapılan açıklamada, “PKK’ye bağlı Özgür Gündem gazetesi ve Fırat Haber Ajansı’nda, Mesud Barzani ve KDP’yi hedef alan, tamamen yalandan ibaret bir senaryo yayımladığı” hatırlatılarak söz konusu senaryonun “basit, sıradan, rezilce ve pespaye iddialar içerdiği”vurgulandı. Açıklamada “bu asılsız senaryoya göre Mesud Barzani’nin görevlendirdiği Azad Bervari, 1 Haziran’da Amman’da Sünni taraflarla ve IŞİD’cilerle görüşerek Musul’u ele geçirme planı hazırladı. Toplantıyı öğrenen Irak Başbakanı Nuri Maliki, planı engellemek için İran’ı devreye soktu. Bu yalan haberi baştan sonra reddediyoruz. Her zaman terörizme karşı durduk. Peşmergeleri şehit eden IŞİD terör örgütüyle ne bugün ne de yarın ittifakımız olmayacak. Bu iftiralar, Kürdistan bölgesinin kazanımlarını hedef alıyor” denildi. Açıklamada “PKK ve Cemil Bayık, Kürdistan düşmanlarını ikna etmek için iftiralar atıyor. Acaba siz hangi ülke istihbaratının emriyle Barzani ve KDP’ye düşmanlık yapıyorsunuz? Barzani ve KDP, kutsal milli sorumluluğu üzerine almış ve bunun mücadelesini yürütürken siz kime hizmet ediyorsunuz?” sözlerine yer verildi.

Operasyon merkezi Ankara elçiliği

MSNBC’de Christof Lehmann imzasıyla 22 Haziran’da yayımlanan bir yorumda Lübnanlı milyarder Saad Hariri’ye yakın bir kaynağa dayanılarak IŞİD’in Irak’ı bölmek, Suriye’deki çatışmaları büyük bir Ortadoğu savaşına çevirmek ve İran’ı sarsmak için kullanılmasına yakılan yeşil ışığın, 22-23 Kasım 2013’te Türkiye’de toplanan Atlantik Konseyi’nde kapalı kapılar ardında verildiği belirtilmişti. İddiaya göre Ankara’daki ABD Büyükelçiliği operasyonun merkez üssü. Yazıda, burada yapılan toplantıya Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Enerji Bakanı Ernst Monitz, Atlantik Konseyi Başkanı Frederick Kempe, eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Brent Scowcroft’un da katıldığı belirtilerek, Scowcroft’un Henry Kissinger’la ve Kuzey Irak Kürt İdari Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanı ile uzun süredir devam eden yakın bağları olmasının dikkat çekici olduğu kaydedildi. Yazıda, kendisine dayanılan kaynağın şu sözlerine de yer verildi: “IŞİD’in Deyr ez-Zor’u kontrol etmesi bekleniyordu. Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Kürdistan Enerji Bakanı, Kürt petrolünün Kerkük-Ceyhan boru hattı üzerinden akmasını garantileyeceklerdi. Barzani Kuzey Irak, Kürdistan’ındaki hâkimiyetini yitiriyordu. Kasım başlarında Irak petrolünü Türkiye üzerinden dağıtmak ve Bağdat’ı baypas etmek için yapılan bütün planlar Kerkük ve Ankara arasında kurulmuştu.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler