Gazze’de ölümden kaçış yok

İsrail Şecaiye’de yaptığı katliamın ardından evleri vurmaya ederken ölü sayısı 500’ü aştı.

Yayınlanma: 21.07.2014 - 22:25
Abone Ol google-news

İsrail tanklarının dün, doktorların halihazırda zor koşullar altında çalıştığı Gazze’deki hastaneleri bombaladığı bildirildi. Filistin Sağlık Bakanlığı yetkilileri hastanelerine yönelik İsrail’in bombardımanının 4 kişiyi öldürdüğünü ve 30’u sağlık görevlisi olmak üzere 60 kişiyi yaraladığını ifade etti.

Filistin Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el Kudra dün 12 tank topunun Al Aksa Şehitleri Hastanesi’ni hedef aldığını ifade ederek topların yönetim binasına, acil servis ünitesine ve cerrahi bölüme isabet ettiğini belirtti.

TÜRKİYE'DE MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

Şifa Hastanesi’nde yoğun bakım ünitesinde gönüllü olarak görev yapan Norveçli doktor Mads Frederick Gilbert, Middle East Monitor sitesinde yayımlanan ve çalışma koşullarını anlattığı açık mektubunda Amerikan BaşkanıBarack Obama’yı Şifa Hastanesi’nde bir gece geçirmeye devam etti. Doktor Gilbert yazdığı mektuba “Sevgili arkadaşlar, dün gece aşırı bir noktadaydı. Gazze’ye yönelik kara harekâtı sonucunda araçlar dolusu parçalanmış, kanayan ya da hayatını kaybetmiş her yaştan, sivil, masum Filistinli geldi” cümleleriyle giriş yaparken insanlık dışı şartlarda 4 aydır maaş almadan çalışan doktorların, dünyanın en “ahlaklı ordusu”nun hayvan muamelesi gösterdiği insanlara yardım etmeye çalıştığını anlatıyor. Filistin direnişinin kendisine güç verdiğini belirten Gilbert, hastanedeki temizlikçilerin yerlerde oluşan kan göllerini, kanlı bezleri, dokuları, saçları ve ölülerden geri kalanları temizlemek için durmadan koşturduğunu söylüyor. Hastanedeki kahramanların hiçbir şeyden şikâyet etmediğini belirten Norveçli doktor sözlerine “Bu satırları size yazarken yatağımda yalnız başıma gözyaşı döküyorum, sıcak ama işe ayaramayan acının, öfkenin ve korkunun gözyaşlarını. Bu yaşanıyor olamaz!” cümleleriyle devam ediyor. Gilbert bu sözlerinden sonra Obama’yı “Bay Obama, bir kalbiniz var mı? Sizi bir gece, sadece bir gece burada geçirmeye davet ediyorum. Belki bir temizlikçi kılığında. Yüzde yüz eminim, bu tarihi değiştirecektir” ifadesiyle Şifa Hastanesi’ne çağrıyor. Gilbert mektubunu “Lütfen. Yapabileceğiniz her şeyi yapın. Bu daha fazla süremez” sözleriyle noktalıyor.

Gazze'de 130 çocuk yaşamını yitirdi

Okullara da bomba

İsrail’in 15. gününe giren ve en fazla çocukları vuran kanlı Gazze saldırılarında 100’den fazla okul da hasar gördü. Gazze Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre aralıksız süren ve Gazze’yi enkaza çeviren bombardıman nedeniyle yaklaşık yarım milyon öğrenci travma yaşıyor.

Bakanlık Gazze Şeridi’ne yönelik İsrail saldırılarında kurbanların yarısını çocukların ya da öğrencilerin oluşturduğunu, binlerce yaralı arasından yüzlercesinin de yine çocuklar ve öğrenciler olduğunu bildirdi. Bakanlığın hazırladığı raporda, Gazze Şeridi’nde yarım milyon çocuğun yaşananlardan dolayı travma yaşadığı ve birçok çocuğun panik atak ve korku nöbeti geçirdiği söylendi. Rapora göre aralarında kreşlerin ve liselerin bulunduğu 100’den fazla eğitim binası hasar gördü. Gazze Eğitim Bakanlığı, BM ve insan hakları örgütlerini, çöken eğitim altyapısından İsrail’in askeri ve siyasi liderliğini sorumlu tutmaya çağırdı.

‘Yerin dibine batsın açıklamalarınız’

Gazze Şeridi’nde sıkışıp kalan on binlerce Filistinlinin sığınmak için seçtiği yerler arasında, nispeten kalan okullar da bulunuyor.

Kanlı saldırıya her kesimden tepki var DİSK Filistin

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyeleri, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını, örgütlü bulunduğu tüm işyerlerinde dün kitleselgösterilerle protesto etti, Filistin halkına destek verdi. İşçiler, yakalarına Filistin bayrağı ve “Diren Filistin” yazılı rozetler taktı. İstanbul’da Levent’te bulunan İsrail Başkonsolosluğu önünde toplanan DİSK üyeleri, Filistin halkının yalnız olmadığını vurguladı. “Filistin halkına yönelik soykırım boyutundaki katliamların durdurulması için, Türkiye bir an önce İsrail ile tüm askeri anlaşmaları iptal etmeli, Ortadoğu halklarına karşı kullanılan askeri üstler kapatılmalıdır” diyen DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Gazze’ye gitmek için başvuruda bulunacaklarını belirterek “Yönetim Kurulu olarak yaptığımız toplantıda karar aldık. En kısa zamanda başvurularımızı yapacağız, biz de Gazze’de olmak için oraya gideceğiz” dedi. DİSK üyesi bir grup, dün Türkiye genelinde örgütlü olduğu işyerlerinde Filistin halkıyla dayanışma eylemleri gerçekleştirdi. İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde dün toplanan DİSK üyeleri “Filistin’e özgürlük! Filistin halkı yalnız değildir” yazılı pankart açtı, “Diren Filistin işçiler seninle, “Filistin halkı yalnız değildir” sloganları attı. Eyleme, DİSK Genel Sekreteri Dr. Arzu Çerkezoğlu ile DİSK’e bağlı sendikaların temsilcileri de katıldı. Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) deyaptığı yazılı açıklamada “Filistin halkına karşı yürütülen soykırım karşısındaki devletlerarası suskunluk sarmalı son bulmalı, İsrail en ağır derecede cezalandırılmalı, insanlığın bu ortak talebi acilen yerine getirilmelidir” ifadelerine yer verdi.

İncirlik Üssü’nü taşladılar

Adana’da bazı İslami dernek ve sivil toplum kuruluşları Nuri Sabuncu Camisi’nde teravih namazı kıldıktan sonra konvoyla ABD’nin Adana’daki İncirlik Üssü önüne gitti. Polis tarafından engellenen grup taşla karşılık veridi, ancak daha sonra gerginlik önlendi. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, İsrail’in Filistin’e yönelik saldısını, İzmir Barosu’nda yapılan basın açıklamasıyla kınadı. Toplantıya, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, KESK Dönem Sözcüsü İdil Uğurlu ile TMMOB adına Melih Yalçın ve destek veren sendikaların üyeleri katıldı.

Gazze’de ölümden kaçış yok

İsrail’in Gazze’de önceki gün düzenlediği saldırılarda 72’si Şecaiye mahallesinde olmak üzere 150 kişi hayatını kaybederken, operasyon başladığından beri ölenlerin sayısı 509’a, yaralı sayısı 3 bin 150’ye çıktı.

İsrail dün de sivilleri hedef almaya devam etti. Şecaiye’de dün İsrail hava saldırısında 3 kişi hayatını kaybetti.

Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinde İsrail savaş uçaklarının bombaladığı Ebu Cami ailesine ait 3 katlı binada, aynı aileden 26 kişi öldü. Filistinli yetkililer, binanın tamamen çöktüğünü, enkaz altından 6 çocuk cesedi çıkarıldığını duyurdular.

İsrail topçu birliklerinin yine Gazze’nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği saldırıda da 7’si çocuk 9 Filistinli öldü, 7 kişi yaralandı. Yoğun top ateşine tutulan Siyam ailesine ait evlerde kömürleşmiş ceset parçaları bulunurken, kollarıyla bacakları kopmuş yaralılar hastaneye kaldırıldı.

Görgü tanıkları, Siyam ailesine ait 6 eve 13’ün üzerinde top mermisi atıldığını ve ateş açıldığını söylediler.

İsrail savaş uçaklarının, Hamas hareketi yetkililerinden İmad el Alemi’nin Gazze’deki evini de hedef aldığı, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı öğrenildi.

Savaş uçaklarının, El Alemi’nin evini 3 füzeyle vurduğu, yangın çıkan evin kullanılamaz hale geldiği belirtildi.

İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen DEBKAfile sitesi ise 75 bin kişilik bir kuvvetin dün Gazze kentinin merkezine doğru harekete geçtiğini bildirdi.

İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee bir sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, 2 tünelden İsrail’e sızan gruplar tespit ettiklerini, birinci tüneli havadan bombalayarak yıktıklarını, ikinci tünelden orduya ait araçlara havan saldırısı düzenleyen 10 Filistinlinin öldürüldüğünü duyurdu.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, saldırıyı üstlenerek “İsrail’in Şecaiye’deki katliamına misilleme amacıyla düşman hatlarının gerisine sızma operasyonu” düzenlediklerini açıkladı.

Roket, Demir Kubbe’yi aştı

İsrail’in 7 Temmuz’da operasyon başlatmasından beri ilk kez dün Gazze’den atılan bir roket Tel Aviv’e düştü.

İsrail ordusu, Demir Kubbe savunma sistemini aşan füzenin düşmesiyle ölen ya da yaralanan olmadığını açıkladı.

İsrail polisi ise Gazze’den İsrail’in güneyindeki Sedirot bölgesine bir roket atıldığını, roketin bir evde hafif hasara yol açtığını bildirdi.

Beyt Şemeş, Aşkelon, Aşdod, Rişon Lezion, Yavne ve Kiryat Malaçi’de de dün sirenler çaldı ve Demir Kubbe savunma sisteminin Gazze’den atılan roketleri düşürdüğü duyuruldu.

İsrail ordusu, önceki gün Gazze’de 13 askerin öldürüldüğünü de doğrulayarak ölen askerlerin isimlerini açıkladı.

İzzeddin el Kassam Tugayları, önceki gün İsrail askeri Şaol Aron’u kaçırdığını açıklarken, İsrail’in Birleşmiş Milletler Temsilcisi Ron Prosor bunu yalanlayarak “Söylentiler doğru değil” dedi. Ancak İsrail ordu sözcüsü konuyu soruşturduklarını bildirdi.

İsrail askerinin kaçırıldığı açıklaması Gazze, Batı Şeria ve Kudüs’te Filistinlilerin sevinç gösterilerine yol açtı. Batı Şeria’da göstericilere polisin müdahale etmesi sonucu 9 Filistinli yaralandı.

Hamas, Gazze’nin güneyinde bir evde kurulan pusuda 4 İsrail askerinin öldürüldüğünü duyururken, İsrail’den bu konuda açıklama gelmedi.

İsrail devlet televizyonu ise dün sabah saatlerinde yaşanan çatışmalarda 14 İsrail askerinin yaralandığını bildirdi.

İzzeddin el Kassam Tugayları, İsrail askerlerini taşıyan bir aracı RPG-29 tipi roketiyle vurduklarını da açıkladı.

Ateşkes çabaları

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry dün Gazze’de ateşkes sağlanması için temaslarda bulunmak amacıyla Mısır’ın başkenti Kahire’ye, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun da aynı amaçla Kuveyt’e gitti.

ABD, ateşkes için Mısır’ın arabuluculuğunu desteklerken, Hamas bunu kabul etmek istemiyor ve Türkiye ile Katar’ın arabuluculuğuna sıcak bakıyor.

BM Güvenlik Konseyi, Gazze’deki Şecaiye katliamının ardından Ürdün’ün talebiyle önceki gece olağanüstü toplandı ve ateşkes çağrısında bulundu.

Konsey Dönem Başkanı Ruanda’nın BM Daimi Temsilcisi Eugene Gasana, Konsey üyelerinin artan can kayıpları ve gerginliğin artmasından büyük endişe duyduklarını söyledi.

Gasana, “Konsey üyeleri, sivillerin korunması hususunda uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmesini istedi. Konsey üyeleri, bölgede insani durumun iyileştirilmesi ve insani yardım için çatışmalara ara verilmesi gereğine vurgu yaptı” diye konuştu.

Ancak Konsey açıklamasında, Ürdün’ün sunduğu taslakta yer alan Gazze’den İsrail işgal güçlerinin çekilmesi talebine yer verilmedi.

Filistin’in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur Konsey açıklamasında Ürdün’ün taslağının yalnızca bir bölümünün yer almasından hayal kırıklığı duyduğunu söyledi. Mansur, BM Güvenlik Konseyi’nin sorumluluklarını yerine getirmesini isteyerek “Konsey halkımızın katledilmesini önlemeyecekse biz adalet ve güven aramak için nereye gideceğiz?” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de dünyayı “Gazze’deki cinayete sessiz kalmakla” suçladı. Ruhani, “Savunmasız Gazze halkına karadan ve havadan yapılan çok yönlü saldırılardan daha önemlisi dünyanın bu büyük facia karşısındaki sessizliğidir. Tüm gücümüzle Gazze halkının yanında olacağız” diye konuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonla görüşen İngiltere Başbakanı David Cameron ise “İsrail’in kendisini savunmak için orantılı eylemde bulunma hakkına güçlü destek verdiğini” yineledi.

Fransa’nın başkenti Paris’te, valiliğin yasak kararına rağmen bir kez daha İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları protesto edildi.

İzinsiz gösteri sırasında araçlar ateşe verildi, telefon kulübeleri tahrip edildi, 13 kişi gözaltına alındı.

Paris’te geçen cumartesi günü yine yasak olmasına rağmen düzenlenen gösteri sonrasında olaylar çıkmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler