TEOG’da puanlar yükseldi

Bu yıl TEOG tercihlerinde, 2014’te yaşanan sıkıntıların önüne geçmek için alınan önlemler, velilerin işini zorlaştırıyor. Puanlar geçen yıla göre daha yüksek. Yani geçen yıl 496 puan ile alan liseye bu yıl 498 ile girilebilecek

Yayınlanma: 06.07.2015 - 10:36
Abone Ol google-news

TEOG tercihleri bugün başlıyor. Okulların kontenjan tabloları ve Türkiye geneli yüzdelik dilimleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlandı. Adaylar en fazla 25 okul tercih edebilecekler. Tercihler, 16 Temmuz tarihine kadar yapılacak ve yerleştirme sonuçlarıyla boş kalan kontenanlar, 14 Ağustos’ta açıklanacak.

MEB’in yayımladığı tablolarda okulların geçen yılki puanları yok, sadece yüzdelik dilimler yer alıyor. Bu durumda tercih listesi oluştururken sadece yüzdelik diliminin önemli olduğu görülüyor. Geçen yıl 496 ile 0, 04’lük dilime girilirken, bu yıl 498 ile 0,06 dilime giriliyor. Geçen yıl 494 puan ile 0,8 lik dilime girilirken bu yıl 497 ile aynı dilime girmek mümkün.

Sınavsız kayıt

Uğur Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil, “25 listelik tercih listesi hazırlanırken öğrencinin sınav sonucunda yer alan yüzdelik dilim bilgileri ile okulların Türkiye geneli yüzdelik dilimi arasında bağlantı kurulmalıdır. Öğrencinin yüzdelik diliminin çok altında kalan okullar listeye alınmamalıdır. Örneğin öğrencinin Türkiye genelindeki yüzdelik dilimi 5,7 ise üst tercihlerine en fazla yüzde 3’lük dilime sahip okullar yazılmalıdır” dedi.

Kösegil, tercih ve nakil süreci sonrasında açıkta kalan öğrencinin, otomatik olarak açık liseye kaydının yapılacağını hatırlatarak, şunları söyledi: “Bu durumdaki öğrencilerin örgün eğitim alamaması doğru olmamakla birlikte diğer türlü de geçen yıl olduğu gibi öğrenci istemediği bir okul türüne yerleştirilmektedir. Eğer sistem içerisinde sınavsız kayıt yapılabilen liseler olsaydı böyle bir sorun yaşamazdık.

Kontenjan boşluğu

Geçen yıl yaklaşık 3 bin küsur öğrenci Anadolu liselerinden kaydını özel okula almıştı. Bu durum boş kontenjan sorununu çözmeyecektir, sadece boş olan kontenjan sayılarında geçen yıla göre azalma olacaktır. Anadolu Lisesi tercihlerinin sonuçları açıklandığında istediği okula yerleşemeyen öğrenciler özel okullara gidecek ve yine kontenjan boşluğu olacaktır. Nakil döneminde okulların boşlukları ile birlikte son yerleşen öğrencilerin puanı açıklanacak.

Veli, üç ayrı nakil döneminde üç farklı tercih yapacak. Bu üç tercihi yaparken öğrencinin okul puanına en yakın kontenjan boşluğu en fazla olan üç okul seçilmeli. Dolayısıyla veli kontenjanı fazla diye puanının çok üzerindeki okulları seçmemeli.”

Velinin 3 derdi

Kösegil’e göre, birinci problem, bu yıl özel okul tercihleri ile devlet okulu tercihlerinin ayrı olması, velilerin seçim yaparken hızlı karar vermesine neden oluyor. İkinci büyük problem, nakil sürecinin üç tercih ile sınırlandırılmış olması. Üçüncü büyük problem ise yerleşemeyen öğrencinin açık liseye otomatik kaydının yapılması.

Bunlar, geçen yıl yaşanan sıkıntıların önüne geçmeyi hedeflese de velilerin hızlı kararlara yönlendiriliyor olması süreci zorlaştıracak


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler