YKS’ye imam hatip düzenlemesi

Bir ayda 3. kez değişen sınavda din kültürü ‘temel yeterlilik’ sayıldı.

Yayınlanma: 10.11.2017 - 20:14
Abone Ol google-news

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), imam hatip liselerinin ‘dezavantajlı’ duruma geldiği eleştirilerinin ardından yeni Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nı 3. kez değiştirdi. Değişikliğin ardında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın YÖK Başkanı Yekta Saraç ile görüşmesi olduğu öğrenildi. YÖK, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) bir ay içinde üçüncü değişikliğe giderek yeni sistemin açıklarını da gözler önüne serdi. Değişikliğin temelinde İslamcı kanattan gelen “imam hatiplere YKS darbesi” eleştirileri ve imam hatip mezunlarının ikinci plana itilmesi eleştirilerinin yarattığı rahatsızlık yer aldı. Sınav sisteminde başa dönen, yaptığı tek değişiklik, sınavı 4 ay ara yerine 2 güne indiren YÖK’ün bunun ardından sistemde başka bir değişiklik planlamadığı belirtildi.

Talimatlı değişiklik

YKS’de din kültürü sorularının azaltılması ve sınavın ilk oturumunda temel Türkçe ve matematik dışında soru sorulmayacak olması nedeniyle imam hatiplerin dezavantajlı konuma geleceğine ilişkin yandaş basında tepkilerin yükselmesinin ardından, birtakım STK’ler durumu Erdoğan’ın gündemine getirdi. Erdoğan da YÖK yönetimine “çocuklar mağdur olmasın” diyerek sınavda yeni düzenleme istedi. Yeni sistemden rahatsız olan STK’ler ile YÖK yönetimi arasındaki toplantının ardından yeni düzenlemelerin bir hafta içinde tamamlanması da dikkat çekti. YÖK de yaptığı açıklamada “kamuoyu ve ilgili paydaşlar tarafından yapılan çeşitli görüşlerin ve iletilen taleplerin her biri kurulumuzca değerlendirilmiş olup, gündeme getirilen görüş ve talepler” denilerek değişiklikte dış etmenleri işaret etti. YÖK, “yapılan müzakere ve analizler neticesinde” değişiklikleri yaptığını belirterek, Erdoğan’ın talimatının ardından herhangi bir altyapı çalışması olmadan değiştirilen sistemin “tedrici geçiş” yani yavaş yavaş dönüşüm yaşandığını savundu. Aynı ay içinde sistemi 3 kez değiştiren YÖK, yapılanları ise öğrencilerin, ailelerin ve kamuoyunun kaygılarını azaltıcı ve giderici yönde olduğunu belirtti.

Yeni tartışma

YÖK’ün yeni sistemde din kültürü sorularını “Temel Yeterlilik Sınavı” adındaki ilk oturuma alması da tartışma yarattı. Bu kapsamda din dersi almayan öğrencilere alternatif soru hazırlanıp hazırlanmayacağı ise YÖK’ün ‘acele’ değişikliğinde yer almadı. Ayrıca YKS’de değişikliğin geç saatlerde duyurulması da gündemde tartışılmaması için 10 Kasım’a denk getirildiği yorumlarına neden oldu.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler