Merkez, Fed’i bekledi borç 31 milyar lira arttı

Merkez Bankası’nın bir ay önceki faiz toplantısında Fed’in adımlarını bekleme kararının faturası şirketlere ve vatandaşa çıktı. Kur, enflasyon ve borçlar arttı.

Yayınlanma: 20.09.2015 - 23:47
Abone Ol google-news



ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırmama kararından sonra gözler Merkez Bankası’na (TCMB) çevrildi. Geçen ayki toplantıda faizi değiştirmeyerek Fed’i takip edeceğini açıklayan Para Politikası Kurulu (PPK) yetkilileri, bu hafta yine faiz kararı için masaya oturuyor. Merkez, faiz kararını yarın açıklayacak. Ancak Fed’in faizleri sabit bırakmasının ardından PPK toplantısından da bir faiz artırımı beklenmiyor. Yani Merkez ‘sözde’ etkisi olsa da makroekonomik riskleri sınırlandırmak için ‘sözle’ yönlendirmeye devam edecek.

YAZARIN DİĞER EKONOMİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Seçimi bekleyecek

Geçen ayki toplantıda Merkez, Fed’in normalleşme kararından sonra para politikasında sadeleşmeye başlayacağını açıklamıştı. Eğer Fed faiz artırımına gitseydi, en azından belirsizliklerden birisi geride bırakılmış olacaktı ve TCMB’nin faiz koridorunu daraltması beklenebilecekti. Böylece seçimler öncesinde süren siyasi ve ekonomik belirsizliğe bir de Merkez’in faiz artırım yönündeki isteksizliği eklenmiş oldu. AKP’nin faiz indir baskısı artık toplumun tüm kesimlerince biliniyor. Bu da Merkez’in bağımsızlığı yönündeki endişeleri artırıyor. Analistlere göre Merkez, faiz artırımı için seçim sonrasını bekleyebilir. Peki Merkez’in Fed’i bekleme kararının yansımaları ne oldu? Madde madde şöyle açıklanabilir:



Dolar 11 kuruş arttı

* 4 Geçen ayki PPK toplantısından önce dolar/TL 2.89 seviyesindeydi. Merkez’in 19 Ağustos’taki kararının ardından bugüne dolar 3 TL’yi aşarak rekor üstüne rekor kırdı. Serbest piyasada dolar dün itibarıyla 3 TL seviyesinde. Bu da demek oluyor ki dolar bir ayda 11 kuruş yani yüzde 3.8 arttı. 4

* Avro/TL ise 18 Ağustos’taki 3.2010 seviyesinden 3.39 seviyesine çıktı. Yani Avro’daki yükseliş 18.9 kuruş, yüzde 5.9 oldu.

YAZARIN DİĞER EKONOMİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Borç batağı büyüdü

4 Kurlardaki artış reel sektörün dış borcunu da katladı. Merkez Bankası verilerine göre finansal kesim dışındaki firmaların döviz borcu haziran itibarıyla 283 milyar 730 milyon dolar seviyesinde. Şirketlerin 176 milyar 180 milyon dolarlık da döviz açığı var. 18 Ağustos kuruyla şirketlerin dış borcu 819 milyar 980 milyon liraya, döviz açığı da 509 milyar 160 milyon liraya denk geliyordu. Şirketlerin döviz borcu 31 milyar 220 milyon lira, döviz açığı da 19 milyar 380 milyon lira arttı.

Enflasyonda artış

* Diğer yandan Merkez Bankası yıllık yüzde 5 enflasyon hedefini tutturamadığı gibi enflasyon beklentilerinde de sınıfta kaldı.

Merkez, önceki gün açıkladığı Eylül ayı Beklenti Anketi’nde yıl sonu TÜFE beklentisini yüzde 7.98’e yükseltti. Yani Merkez’in yıl sonu enflasyon beklentisi kurdaki artışla birlikte bir ayda 0.33 puan arttı. Analistlere göre de TL’deki aşırı değer kaybı nedeniyle eylülde hem manşet hem çekirdek enflasyon yıllık bazda yükselecek. Kur yüzde 10 değer kazandığında, enflasyon 1.5 puan artıyor.

YAZARIN DİĞER EKONOMİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Sanayicinin yükü arttı

* Sanayide 100 dolarlık ihracat için ise yaklaşık 70 dolarlık ara malı ithalatı gerekiyor. Sanayici 70 dolarlık ara malı için ağustos kuruna göre 202.3 lira ödeyecekken şimdi 210 lira ödeyecek.

* TL’deki zayıflık sıcak paranın Türkiye’den kaçışını tetikleyerek cari açığın finansmanını da zora sokuyor. Son bir ayda Türkiye hisse senedi ve tahvil piyasalarından 826 milyon dolar çıktı. Temmuz ayına ilişkin cari açık verilerine göre Türkiye yılbaşından bu yana 4.5 milyar dolar rezerv kullanarak cari açığı finanse etti.

* Otomotiv Distribütörleri Derneği kur baskısından dolayı son çeyrek hem ürün fiyatlarına zam yapılmasını hem de pazarın yavaşlamasını beklediklerini açıkladı. İşten çıkarmalar kapıda.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler