Benzine iki ayda beşinci kez zam

Benzine bu gece yarısından itibaren 15 kuruş zam geldi. İki ayda yapılan beş zamla birlikte fiyatlar, 63 kuruş artışla İstanbul’da 4.76 liradan 5.39 liraya çıktı.

Yayınlanma: 13.01.2017 - 19:37
Abone Ol google-news

Benzin fiyatlarındaki artış hız kazandı. Petrol Ürünleri İşveren Sendikası’nın açıklamasına göre bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzin fiyatlarına 15 kuruş daha zam yapıldı. Böylece benzine son iki ayda beşinci kez zam yapılmış oldu.

Yapılan zamla birlikte Ankara’da litresi ortalama 5.29 liradan satılan benzinin litre fiyatı 5.44 lira oldu. Benzinin litresi İstanbul’da 5.24 liradan 5.39 liraya, İzmir’de 5.26 liradan 5.41 liraya yükseldi. Bugünden itibaren motorine ise 13 kuruş zam geldi. Motorinin litre fiyatı Ankara’da 4.61 liradan 4.74 liraya, İstanbul’da 4.56 liradan 4.69 liraya, İzmir’de 4.58 liradan 4.71 liraya çıktı. Dağıtım firmalarının belirlediği fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklikler gösteriyor.

Tavan gelebilir

Akaryakıt fiyatlarında devam eden artış reel sektörün tavan fiyat talep etmesine neden oldu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da müdahaleye açık olduğu sinyali veren açıklamalarda bulundu. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da geçen günlerde akaryakıt fiyatlarında dağıtıcı ve bayi paylarını çok yakından izlediklerini, payların üst sınıra yaklaştığı uyarısında bulunmuştu. Sektöre, iki buçuk yıldır müdahale etmediklerini anımsatan Yılmaz, “Sektörü yakından izliyoruz. Dikkatli olsunlar. Kendilerini uyarıyorum. Gerekirse müdahaleden kaçınmayız” demişti. Yılmaz’ın bu mesajı, sektörde dağıtıcı+bayi paylarının öngörülen sınırları zorladığı yönünde yorumlanmıştı. EPDK, daha önce akaryakıt fiyatlarına da belli süreler için “tavan fiyat” uygulamıştı.

Üç günde bir fiyat artıyor

Yılbaşından bu yana geçen 13 günde benzine yapılan ikinci zam oldu. Akaryakıt dağıtım şirketleri en son 10 Ocak Salı günü benzinin litresine 7 kuruş zam yapmıştı. Benzin fiyatlarına yılbaşından beri yüzde 4.3 zam geldi. Dolardaki yükselişin benzin fiyatlarını artıran temel etmen olduğu belirtiliyor. Kasım ayından bu yana dolar/TL yüzde 25’e yakın yükselirken, aynı dönemde benzine 5 kez zam yapıldı ve fiyatlar 63 kuruş veya yüzde 13.2 arttı. Petrol fiyatları 110 dolardan 40 dolarlara düştüğü dönemde benzin fiyatlarında düşüş gerçekleşmemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler