139 milyon ton kömür satılıyor

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma’da TKİ’ye ait kömür sahası özelleştiriliyor. Alan şirket 2046’ya kadar işletecek.

Yayınlanma: 25.04.2018 - 23:22
Abone Ol google-news

Hükümet, maden facialarından ders almıyor. 301 madencinin yaşamını yitirdiği Manisa Soma’da, 139 milyon ton kömür rezervi bulunan maden sahasının işletme hakkı devrediliyor. Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) ait olan ancak şu anda hiç kimsenin işletmediği sahayı alacak olan şirket 2046’ya kadar üretim yapacak. TKİ Genel Müdürlüğü’ne ait Soma’daki kömür sahası “ruhsatın devri suretiyle işletme hakkının verilmesi” yöntemiyle ihaleye çıkarıldı. Sahanın jeolojik rezervi 139 milyon ton. İhale 15 Mayıs’ta yapılacak. İhaleye yalnızca tüzel kişiler ile ortak girişim grupları katılabilecek. Teklif sahiplerinden madencilik alanında faaliyet gösterdiğine ilişkin belge istenecek. İhaleye yabancılar da katılabilecek. Geçici teminat 20 milyon lira. Alınan bilgiye göre TKİ’ye ait olan sahayı şu anda hiç kimse işletmiyor.

Tepki var

Maden Mühendisleri Odası (MMO), maden sahasının özelleştirilmesine tepki gösterdi. Bu sahaların kullanılmayan sahalar olduğunun söylendiğine dikkat çeken MMO, “TKİ’ye ait kullanılmayan saha olamaz. Olsa olsa TKİ’ye ait ama kullandırılmayan saha olabilir. Çünkü TKİ, hükümet politikaları çerçevesinde faaliyet yürütmektedir ve bir sahanın kullanılmaması TKİ’nin değil hükümetin tasarrufu kapsamında değerlendirilmelidir” dedi. “Yeni Karadon, Kozlu ve Soma facialarına neden olmayın” diyen MMO, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bu yıl en az beş kömür sahasını ruhsat devriyle özelleştireceğine dikkat çekti. MMO, maden facialardan hiçbir ders alınmadığını, ölümlü kazaların ağırlıklı olarak kar hırsı nedeniyle güvenlik önlemi almayan özel şirketlerin üretim yaptığı madenlerde yaşandığını hatırlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler