Kadınların 7 tonluk ‘şifa’ mesaisi başladı

Manisa’da 480’inci kez düzenlenecek Mesir Macunu Festivali’nde 7 ton mesir dağıtılacak. 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan macun için 15 kadın çalışıyor

Yayınlanma: 14.02.2020 - 07:21
Kadınların 7 tonluk ‘şifa’ mesaisi başladı
Abone Ol google-news

UNESCO’nun “Somut Olmayan Kültürel Miras” listesinde yer alan ve bu yıl 14-19 Nisan’da 480’incisi düzenlenecek olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nde saçılacak 7 ton mesir macunu, 15 kadın tarafından 5 asırlık geleneklere uygun olarak elle hazırlanmaya başlandı.

Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan hastalandığında dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımıyla hazırlanan mesir macunu, bu yıl 480’inci kez halka saçılmak üzere karılmaya başlandı.

Hiçbir teknoloji kullanmadan ve erkek eli değmeden 15 kadın tarafından Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği imalathanesinde hazırlanan mesir macunları, tek tek işlendikten sonra kâğıtlara sarılıyor. 5 asırlık geleneklere uygun olarak, 41 çeşit baharat kullanılarak hazırlanmaya başlanan 7 ton mesir macunu, istiflendiği çuvallarda, Sultan Camisi kubbe ve şerefelerinden halka saçılacağı günü bekliyor.

Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık,şifalı mesir macunlarının sağlığın yanısıra kardeşlik,sevgi ve barışa da katkısağladığınısöyledi. Tanık,şöyle devam etti: “Geçen yıl 6 ton saçım mesiri hazırlanmıştı, bu yıl 1 ton daha fazla olarak 7 ton mesiri vatandaşlarımız ile buluşturacağız. Sultan Cami kubbe minarelerinden sadece mesir macununu saçmıyoruz. Sağlık, kardeşlik,sevgiyi ve barışı saçıyoruz. Festivalinin heyecanını yaşamak gerçekten çok farklı.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler