'Onu oynamayı kim istemez'

Fatih Akın’ın ‘Hiçbir Türk oyuncuyu Hrant’ı oynamaya ikna edemedim’ sözü tepki gördü. Mehmet Esen, ‘Fatih Akın boş laf etmiş’ derken; Murat Daltaban, Hrant’ı oynayacak onlarca oyuncu tanıdığını söyledi. Orhan Aydın, ‘Kafasını kaldırıp çevresine baksın’ dedi.

Yayınlanma: 31.07.2014 - 23:35
Abone Ol google-news

Fatih Akın’ın, yeni filmi “The Cut”la ilgili olarak Agos gazetesine verdiği röportajda “Hiçbir Türk oyuncuyu Hrant rolünü oynamaya ikna edemedim” açıklaması sanat dünyasında tepki uyandırdı.

Sosyal medya üzerinden yorumlarını paylaşan pek çok sanatçı Akın’a tepki göstererek eğer rol teklif edilseydi kabul edeceklerini belirtti.

Oyuncu Mehmet Esen “Hrant Dink’i hangi oyuncu oynamak istemez, Fatih Akın boş bir laf etmiş. Gerçekse açıklasın kimler bilelim!” derken oyuncu, yönetmen Murat Daltaban da “Şimdi de Fatih Akın oyuncuları lince kalkışıyor. Deli misiniz nesiniz?.. Ben de Hrant’ı oynamak isteyecek onlarca oyuncu tanıyorum” dedi.

Oyuncu Orhan Aydın da “Fatih Akın, Hrant Dink’i oynayacak oyuncu bulamamış! Kaldıracak kafasını, bakacak çevresine 3-5 lacivertin önermesi ile yola çıkmayacak” yorumunu yaptı. Şebnem Sönmez ise sosyal medyada “Hrant Dink rolü için oyuncu bulunamama sebebi, oynamayı şeref sayabilecek oyunculara Akın’ın ulaşamamış olması da olabilir” diye paylaşımda bulundu.

Nazaret karakterinin 1915 olayları sonrası kızlarını bulmak için çıktığı yolculuğunun anlatıldığı “The Cut”, 27 Ağustos - 6 Eylül tarihlerinde yapılacak olan Venedik Film Festivali’nde ilk kez izleyici karşısına çıkacak.

Filmin senaryosunu Ermeni senarist Mardik Martin’le birlikte yazan Akın, filmin çıkış noktasını ve hikayesini şöyle özetlemişti: “Aslında ‘Soul Kitchen’dan sonra Hrant Dink hakkında kurmaca bir film yapmayı planlamıştım. Hrant’ın Agos’ta yayımlanan yazılarından 12’sini temel alan bir senaryo yazdım. Bu avangard bir projeydi, çünkü yazılardan bazıları bilgilendirici makaleler, bazıları Hrant’ın kişisel anekdotları, bazıları da 1915’le ilgili anlatılardı. Hiçbir Türk oyuncuyu Hrant rolünü oynamaya ikna edemedim, hepsi senaryomu fazla sert buldu. O yüzden de projeyi dondurmak zorunda kaldım. Hiçbir oyuncuya zarar gelsin istemezdim, ama Hrant’ı anlatan bir filmin ‘Türk filmi’ olması da önemliydi. Hrant’ı bir Amerikalı ya da Fransız oynayamazdı. Bu konuyla kendimiz baş etmeliyiz. Demek ki zamanı gelmemiş... Hrant’ın 1915 üzerine yazdığı kimi yazılar çok büyüleyici, görsel olarak da çok güçlüydü. Mesela ‘Kertenkele Abdullah’... Yine Hrant nedeniyle, 1915 üzerine çok okumuş, çok araştırma yapmıştım. Gerçekleştirmek istediğim başka bir senaryo daha vardı: Amerika’ya giden Anadolulu gezginler üzerine bir hikâye; bir tür Western. Sonuçta Hrant senaryosundan kimi parçaları bu Western’le birleştirdim ve ortaya ‘The Cut’ çıktı.”

Filmi, “soykırım üzerine bir film” olarak görmediğini belirten Akın, “İnsanların filmimi izlemelerini istiyorum. En büyük umudum, filmimin hak ettiği şekilde Türkiye’de gösterime girmesi, büyük ve modern salonlarda izlenmesi. Filmden korkanlar varsa, onlara ‘Bu yalnızca bir film’ diyorum. Ama şundan eminim ki, benim de bir parçası olduğum Türk toplumu bu filme hazır” demişti.

Başrolde Tahar Rahim’in yer aldığı filmde Ermeni oyuncular Simon Abkarian, Arsinée Khanjian, Kevork Malikyan, Faslı şarkıcı ve ozan Hindi Zahra ile Türkiye’den Önder Çakar, Bartu Küçükçağlayan rol alıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler