Halk ‘farklı olmayı’ seçti

‘Taklit Oyunu’nda, eşcinselliği yüzünden intihar etmek zorunda kalan bilim insanı Alan Turing’in yaşamöyküsü anlatılıyor. Yönetmen Tyldum, filmini, ‘farklı olmayan bir övgü’ olarak tanımladı.

Yayınlanma: 16.09.2014 - 09:41
Abone Ol google-news

39. Toronto Uluslararası Film Festivali’nde Halkın Seçimi ödülünü, İngiliz matematikçi ve mantıkçı Alan Turing’in yaşamöyküsünü işleyen “The Imitation Game” (Taklit Oyunu) adlı film kazandı.

Toronto Festivali’nde daha önce Halkın Seçimi ödülünü kazanan “Slumdog Millionaire” (Milyoner), “King’s Speech” (Zoraki Kral) ve “12 Years a Slave” (12 Yıllık Esaret) gibi filmler daha sonra Oscar ödülü almıştı.

Festivalin en önemli ödülü olarak kabul edilen Halkın Seçimi ödülüne değer görülen “Taklit Oyunu”nda, İkinci Dünya Savaşı boyunca Devlet Kod ve Şifre Okulu’nda görev alan ve Almanların “Enigma” (Bilmece) kodlarının çözülmesinde önemli rol oynayarak savaşın sona ermesine ve 100 binlerce insanın hayatının kurtulmasına katkıda bulunan Alan Turing’in çarpıcı yaşamöyküsü anlatılıyor.

Bilgisayar kuramına ve bilgisayarda yer alan süreçlerin mantıksal çözümlemesine de önemli katkılarda bulunmuş olan Turing, pek çok çalışmasını tamamlayamadan 1954’te 52 yaşındayken ölmüş, ölümü büyük olasılıkla intihar olarak belirlenmişti.

Turing’in intihar nedeninin, eşcinselliğin Britanya’da yasadışı sayıldığı o dönemde, eşcinselliğini “tedavi etmek” amacıyla, hapis cezası yerine zorla uygulanan ve bunalıma girmesine yol açan tıbbi tedavi olduğu sanılıyor.

Filmin yönetmeni Morten Tyldum, ödül kazanan filmini, “farklı olmaya bir övgü” olarak tanımladı.

“Taklit Oyunu”nda, Alan Turing’i, “Sherlock”un yıldızı Benedict Cumberbatch canlandırıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler