Nâzım Hikmet doğumunun 113. yılında anılacak

Şair Nâzım Hikmet, doğumunun 113. yılında İstanbul'da bir dizi etkinlikle anılacak.

Yayınlanma: 09.01.2015 - 13:01
Abone Ol google-news

Sarıyer Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, belediye ile Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenecek etkinlikler, Nâzım Hikmet'in 1951 yılının Haziran ayında memleketten ayrıldığı Tarabya Rıhtımı'nda 15 Ocak'ta başlayacak.

Nâzım Hikmet'in denize açıldığı Tarabya rıhtımında toplanacak sevenleri ve vatandaşlar, aynı noktadan kalkacak tekne ile boğazda büyük ustayı anacak, denize karanfiller bırakacak.

Günün ikinci etkinliği TİM Maslak Show Center'da gerçekleştirilecek. Etkinlik, daha önce yayımlanmamış belge, fotoğraf ve filmlerle Can Dündar tarafından hazırlanan Nâzım Hikmet belgeseli ile başlayacak. Rusya, Azerbaycan, Bulgaristan, Fransa ve Türkiye'de çekilen, şairin yaşamına tanıklık eden 50'den fazla isimle görüşülen 105 dakikalık belgeselin 15 dakikalık kısa bir gösterimi izleyenlere sunulacak.

Çellistanbul Viyolonsel Kuarteti de gecede sahne alacak. Televizyoncu ve yazar Enver Aysever'in tek kişilik "Aykırı Kumpanya" isimli gösterisiyle sahne alacağı gecede, Aysever'in katıldığı panel, söyleşilerden esinlenerek hayata geçirdiği, içinde Nâzım Hikmet'in, Attila İlhan'ın, Rıfat Ilgaz'ın da yer aldığı, müziğin, hicvin ve çocukluk anılarının bulunduğu gösterisinden bir bölüm oynayacak.

Şair Nâzım Hikmet'in şiirleri müzik eşliğinde Altan Erkekli ve Işık Yenersu tarafından seslendirilecek. Hülya Aksular tarafından sahneye konulan Sibel Sürel'in dansıyla performans sahnelediği ve tenor Ali Murat Erengül'ün seslendirdiği "Karıma Son Mektup" dans gösterisi izleyiciyle buluşacak.

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz'in yıllar önce rejisörlüğünü yaptığı "Yolcu" oyununda rol alan Levent Ülgen, oyundan bir bölüm ile izleyicilerin karşısında olacak. Hikmet'in müzik, belgesel, tiyatro, şiirleri ve dans gösterileri ile anılacağı gecenin finalinde sanatçı Leman Sam sahne alacak. Sam ustanın şiirlerinden bestelenen şarkıların da yer aldığı repertuvarı ile konser verecek.

 

Ustalara Saygı'da Nâzım Hikmet

Beşiktaş Belediyesi "Ustalara Saygı" etkinlikleri kapsamında, 12 Ocak Pazartesi günü Nâzım Hikmet'in doğum günü kutlanacak.

Faruk Şüyün'ün hazırladığı ve moderatörlüğünü üstlendiği toplantı, Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi'nde gerçekleşecek.

Yapıtlarıyla edebiyat, tiyatro, sinema, müzik ve resmi de besleyen Nâzım Hikmet, gecede sanatın farklı dallarından örneklerle anılacak. Nâzım Hikmet'in yaşamından görüntülerin gösterileceği, kendi sesinden şiirlerin dinletileceği gecede Vedat Sakman, şairin şiirlerinden bestelediği 5 yapıtıyla mini bir konser verecek.

Nâzım Hikmet'i ve dostlarını yakından tanımış Hıfzı Topuz'un anılarını anlatacağı gecede edebiyatçı Osman Şahin, ustanın "Kadınlarımız" şiirini seslendirecek. Gecede, M. Melih Güneş, Atilla Birkiye, Göksel Aymaz, Işık Öğütçü, Turgay Fişekçi de Hikmet'i anlatacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler