Gürer Aykal'a Saygı Gecesi

Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün himayesinde Devlet Sanatçısı Prof. Gürer Aykal’a “Saygı Gecesi”düzenleyerek bir ilki gerçekleştiriyor.

Yayınlanma: 18.01.2014 - 23:36
Abone Ol google-news

“Saygı Gecesi”ne Aykal’ın kurduğu İstanbul Sinfonietta Orkestrası, piyanist Gülsin Onay ve İris Şentürker ile uzun yıllar Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası(BİFO)’nda baş kemancı görevini başarıyla sürdüren Pelin Halkacı Akın konuk sanatçılar olarak katılacaklar. 'Saygı Gececi' 20 Ocak Pazartesi günü saat 20.00'de yapılacak.

Dünyaca ünlü orkestra şefi Prof. Gürer Aykal, Ankara Devlet Konservatuvarı’nın “Keman Bölümü”nü Nejdet Remzi Atak'ın, “Kompozisyon Bölümü”nü ise, Ahmet Adnan Saygun’un öğrencisi olarak üstün başarıyla bitirdi. Londra ve Roma’da ünlü orkestra şefleriyle çalışan Aykal, 1973’ten beri hem ülkemizde hem dünyada tüm ünlü orkestraları yönetmiş ve ünlü solistlere eşlik etmiş, pek çok şef yetiştirmiştir.

Türk bestecilerinin bazı yapıtlarının dünyada ilk seslendirilişini gerçekleştirmiş ve her konserinde mutlaka onlara yer vermeyi görev bilmiş, Cumhuriyet Türkiyesi’nin kaliteli müzik misyonuna sahip çıkmıştır. Sayısız CD çalışması da yapan, pek çok jüri ve festivalde görev alan Aykal, BİFO ile geçtiğimiz sezon gerçekleştirdiği “Fazıl Say Festivali” ile de büyük takdir almıştır. Gene BİFO'ya destek sağlayan aralarında Bülent Eczacıbaşı, Cem Yılmaz gibi ünlü müzikseverlere kısa süreli de olsa orkestra yönetmeyi öğretmiş, onların saygısını ve sanatseverlerin büyük takdirini kazanmıştır.

Evin İlyasoğlu yazdığı "Gürer Aykal / Bir Cumhuriyet Çocuğunun Orkestra Şefi Olarak Portresi" adlı kitabının sunuşuna şu satırlarla başlıyor: "Ben ilk kez bir orkestra şefinin yaşamını kaleme alıyorum. ......... Bir orkestra şefi, sürekli topluluğunu denetlemiş sözünü dinletmiş, dediğini kabul ettirmiş kişi. Her aman yönettiği topluluğu eleştirerek eğitmiş, topluluğun bir soluk önünde gitmiş. Ona ait bir kitap da ancak onun disiplininde, onun titizliğinde ele alınmalıydı."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler