"Güle Güle İstanbul", 22 Şubat'a kadar görülebilecek

Karikatür sanatçısı Semih Balcıoğlu'nun, "Güle Güle İstanbul" sergisi, 22 Şubat'a kadar FMV Galeri Işık Teşvikiye'de görülebilecek.

Yayınlanma: 10.02.2014 - 12:33
Abone Ol google-news

Galeri Işık'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, "Güle Güle İstanbul" sergisinde, geçmişte yayımladığı İstanbul karikatürlerini yeniden ele alan ve büyük boyutlarda çalışan Semih Balcıoğlu, kentin sorunlarını "Bizans", "Osmanlı" ve "Cumhuriyet" olmak üzere "Üç İstanbul" üzerinden yorumluyor.

Balcıoğlu'nun daha önce yayımlanan "Güle Güle İstanbul" kitabını, yazar Yaşar Kemal şöyle yorumlamıştı:

"Sanatçılarımız arasında belki ilk olarak Semih Balcıoğlu yakaladı bugünkü Türkiye'nin, İstanbul'un karmaşıklığını ve İstanbul'un en görkemli destanını, romanını, ağıtını çizgilerle yazdı. Yüzyılların İstanbul'u, minareleri, kiliseleri, surları, yalıları, köşkleri, sarayları, kuleleri, çarşıları, Arnavut kaldırımlarıyla başını alıp giderken Semih Balcıoğlu, bu çekip giden İstanbul'a belki ağıtların en güzelini yaktı. İstanbul gitmiştir artık ve bizim onun arkasından ağıt yakmaktan başka umarımız yok. Ve gelen İstanbul gülünçtür, uydurmadır, yalancıdır. Bütün insanlığın yüzyıllar boyunca nazlayarak yaptığı bu şehri, alın terini, göz nurunu, yeni gelen yabancılaşmış insanlar, barbarlar bir anda yıkmışlar, yerine çirkinliğin tapınaklarını, apartmanlarını dikmişlerdir. Giden gitmiş, gidecektir ama gelen böyle mi gelmeliydi? Semih Balcıoğlu'nun gülen çığlığı diyor ki: Bu iş böyle olmamalı. Güle Güle İstanbul ve hoş geldin Semih Balcıoğlu."

Balcıoğlu'nun çizimlerini bir araya getiren sergi, 22 Şubat'a kadar FMV Galeri Işık Teşvikiye'de olacak. Semih Balcıoğlu eserlerinin tüm hakları, korumak ve geleceğe taşımak adına "BİZ Karikatür ve Çizgi Roman Koleksiyonu"nda bulunuyor. Sergi, "BİZ Karikatür ve Çizgi Roman Koleksiyonu" kapsamında gerçekleştirilecek ilk Semih Balcıoğlu sergisi olma özelliği taşıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler