Ankara'da katliam: 60 yıllık ağaçları dozerlerle katlettiler!

Devlet Tiyatrosu'nun 60 yıllık çınar ağaçları hukuksuz bir şekilde katledildi. Tesislerin yer aldığı DT'nin araçlarına zarar verildi.

Yayınlanma: 09.03.2014 - 01:23
Abone Ol google-news

SS İvme Yapı İnşaat firmasına ait vinçler, dozerler, Devlet Tiyatroları’nın 60 yıldan bu yana kullandığı, içinde tiyatronun atölyelerinin, İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi, Stüdyo Sahne gibi sahnelerinin de yer aldığı Ankara Macunköy’deki arazilerine gece baskını yaptı. Tiyatronun tesislerinde 60 yıllık çınar ağaçları “hukuksuz” bir biçimde katledildi. Olayın Devlet Tiyatrosu Genel Müdür Vekili Mustafa Kurt, Ankara Müdürü Şekip Taşpınar ve tüm üst yönetiminin festival açılışı nedeniyle Bursa’da olduğu günün akşamı yaşanması dikkat çekti.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün atölye sahnelerinin de yer aldığı Macunköy’deki tesiste SS İvme Yapı İnşaat firmasının ağaç katliamı sürüyor. İnşaat firmasına ait vinçler ve dozerler, gece baskını yaptı. Tesislerdeki araçların, tiyatroya ait kamelyadaki oturma gruplarının, aydınlatma araçlarının da parçalandığı olaya ilişkin DT Genel Müdürlüğü basına acil açıklama yaptı. Genel müdürlüğün açıklamasında söz konusu inşaat firmasının “hukuksuz bir şekilde araziye gece baskınıyla girdiği” belirtildi. “Daha önce SS İvme Yapı İnşaat firmasına ait dozerlerin arazideki ağaçları tek tek kesmesine sanatçılardan ve tiyatroseverlerden büyük tepki gelmişti. Sanatçılar, OSTİM Şehit Kadir Özcan Polis Merkezi Amirliği’ne şikayette bulunmuş, bunun üzerine olay yerine gelen görevli polis memurları kesimi durdurarak, kesimden sorumlu 3 kişiyi şüpheli sıfatıyla karakola götürerek, ifadelerini almıştı” denilen açıklamada, ellerinde Orman Bakanlığı’nın raporu olduğu ve ağaçların ancak izne tabi kesilebileceği belirtildi.

Devlet Tiyatroları’na açılan herhangi bir tahliye davası olmadığı dile getirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Hukuka aykırı bir şekilde daha önce yaptıkları gibi gece yarısı çok sayıda iş makinesiyle kamu arazisine Genel Müdürlüğümüzün kullandığı alana girerek suç işlediler. Konuyla ilgili daha önce asliye ceza mahkemesine dava açtık ancak buna rağmen eylemlerine devam ettiler. Kurumumuzun Ankara Büyükşehir Belediyesi aleyhine açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı almasına rağmen Yenimahalle Belediyesi’ne inşaatın durdurulmadığı bilmekteyiz. İlgili yerlere Genel Müdürlüğümüzce gerekli müracaatların yapıldığı yasal zeminlerde hakkımızı aramamıza rağmen yasal olmayan şekilde kooparatif tarafından suç işlendiği açıkça gözlemlenmektedir.”

Emniyet müdahale etmedi

Tüm bunlar yaşanırken, emniyetin de olaya müdahale etmemesi dikkat çekerken, kurumun aydınlatma direklerinin de yıkımdan payını aldığı belirtildi. Duyar duymaz olay yerine giden DT Sanatçı Temsilcisi Şahin Ergüney, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, “Bu insanlık suçudur. Bu bir cinayettir. Böyle bir hukuksuzluk yapılabilir mi? Tiyatronun onca yıllık ağaçlarından ne istediler?” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler