Sanat dünyasından 'açığa' büyük tepki

Şehir Tiyatroları’nda açığa alınanlar için sanat dünyası da karara tepkili.

Yayınlanma: 03.08.2016 - 20:33
Abone Ol google-news

 

Müjdat Gezen: Bu da FETÖ ‘torba’sı

“Açığa alınanların hepsi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aleyhinde konuşanlar. Bir tiyatro oyuncusunun FETÖ’yle ilgisi olabilir mi, mantık var mı bunda? Torba yasa çıkartır gibi bir FETÖ torbası çıkarttılar. Kafaya taktıkları herkesi bu torbanın içine atıyorlar. Ama bu yaptıkları demokrasiye büyük zarar verir. Biz arkadaşlarımızın sonuna kadar yanındayız.”

 

 

 

 

Genco Erkal: Korktuğum şey buydu

En korktuğum buydu işte. İktidar başarısız darbeyi bahane ederek istemediği sesleri susturmak için harekete geçebilir diyordum. Açığa alınan sanatçıların çoğunu tanıyorum. Darbecilerle uzaktan yakından herhangi bir ilişkileri olamayacağını da kesinlikle biliyorum. O zaman nedir bu cadı avı? Bir bilen varsa bana anlatsın gerekçesini.”

 

 

 

 

Ayşenil Şamlıoğlu: Bırakın sanatçılar işlerini yapsın

Olacak şey değil bu... Bu soruşturmada adı geçenlerin her biri nitelikli sanatçılardır. Sanatçı olmanın gereği kadar muhaliftirler. Bunun dışında haklarındaki başka hiçbir cümle kabul edilemez. Hepsi sanatçı olmanın olmazsa olmazı olan muhalifliği yaparlar. Bu muhaliflik sanatın doğasında olandır. Eğer bu yoksa sizde zaten sanatçı değilsinizdir. Bu çocuklar da bunun ötesinde, herhangi bir varoluşu, tavrı olmayan, nitelikli sanatçılardır. Böyle bir suçlamayı hiçbir şekilde hak etmezler. Bırakın sanatçılar işlerini yapsın. Bana sorarsanız çok çalışıyorsunuz ve işinizi çok iyi yapıyorsunuz diye suçlanıyorlar. Çünkü hepsi çok ağır yük altında ve çok yoğun tempoyla çalışıyorlar. Bu çocuklara böyle bir suç isnat etmek yazıktır, günahtır, ayıptır. Çok çalışmanın, çok üretmenin karşılığı bu olmamalı.”

 

Barış Atay:Önce kendi ilişkilerine baksınlar

“Hükümetin darbe girişiminin üzerinden özellikle cemaati bitirmek için haklı bir hareket yapıyor ama bunun için de bir cadı avı yapılacağını önceden zaten deklare etmiştik. Örnek olarak geçen hafta HABER-SEN ve KESK üyesi Mehmet Demir’in TRT’de açığa alınması ve tepkilerden sonra iade edilmesini, Dersim Üniversitesi’nde Candan Badem gibi Marksist bir akademisyenin açığa alınması... Uzun zamandır Şehir Tiyatrosu’nda değişime gitmek isteyen ve bunun için her yolu deneyen belediyenin bu cadı avına tiyatrocuları da katması çok beklenir bir durum. Bunu da onları toplumun en itiraz edemeyeceği nokadan karalayarak, onlara darbeci, FETÖ’cü diyerek yapmaya çalışıyor. Üstelik aralarında Kemal Kocatürk, Ragıp Yavuz gibi 12 Eylül’den sonra sürgüne gitmek zorunda kalmış, hapis yatmış devrimci oyuncu, yönetmenler var. Zaten oyuncuların ekseriyeti sol görüşlü, sosyal demokrat. Meslektaşlarımızı bu cadı avı sırasında bu faşizan zihniyete yedirmeyeceğiz, asla yalnız bırakmayacağız. Belediyenin başındaki Kadir Topbaş onları FETÖ’cü diye karalayana kadar, önce bir Fethullah’la kendi ilişkisine baksın.”

 

Funda Eryiğit: Bu haksızlıktan derhal dönülsün

“Özgürce düşünebilen, üretebilen sanatçılara hepimizin ihtiyacı var. Toplumsal barışın ve özgürlüğün adaletle geleceğine inanan bir oyuncu olarak meslektaşlarıma yapılan bu haksız uygulamadan bir an önce dönülmesini umuyorum.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler