'Kostantıniyye Haberleri Gazetesi' arşivi internette

Gazeteci - yazar Cüneyt Ayral’ın 1989 -1993 yılları arasında yayınlamış olduğu aylık Kostantıniyye Haberleri Gazetesi, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü tarafından internete aktarıldı ve genel kullanıma sunuldu.

Yayınlanma: 18.06.2017 - 11:06
Abone Ol google-news

Hulki Aktunç, Hilmi Yavuz, Jak Deleon, Çelik Gülersoy, Orhan Duru, Cahit Kayra gibi dönemin çok önemli imzalarının bedelsiz olarak katıldıkları bu çalışmanın editörlüğünü Fuat Oburoğlu, Kerim Fersan ism_i müstearı ile yürütmüştü. O yıllarda içgiyim imalatı yapmakta olan Ayral kazancı ile bu gazeteyi çıkartmış ayrıca 1000 Tane Yayınları’nı kurmuştu.

 Adı “eski Bizansı” anımsatıyor diye polis tarafından basılan gazetenin adı yasaklanmış ve hemen ardından gazete Bizim Şehir Haberleri Gazetesi adı ile yayınına devam etmişti.

 Cüneyt Ayral gazeteyi yasaklayan İstanbul Valiliği’ni dava etmiş ve ismini geri kazanmıştı, ancak yeniden bu adı kullanmamışlardı.

 1993 yılında son üç sayısı gündelik gazete biçiminde Cumhuriyet Gazetesi matbaasında basılmış olan Kostantıniyye Haberleri Gazetesi’nin tüm koleksiyonunu İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’ne (Pera Müzesi) armağan eden Cüneyt Ayral, gazetesinin internette yayınlamaya başlaması üzerine : "Hayatımda yapmış olduğum en önemli birkaç işten birisi olarak düşündüğüm gazetemizin internette yeniden hayata geçmiş olması beni çok sevindiriyor. Bugün hayatta olmayan pek çok yazarımızın değerli yazıları böylelikle okurların bilgisine sunulmuş oluyor. Ayrıca hemşehrilik bilincinin oluşturulması için girişilmiş bu ciddi çabanın yeniden değerlendirilmesini önemsiyorum. Yerel gazetecilik açısından, Türkiye’nin yetiştirdiği önemli görsel yönetmenlerden rahmetli Tufan Aksoy’un beş yıl boyunca çizmiş olduğu bu gazetenin basın tarihimiz açısından da bir belge oluşturduğu düşüncesindeyim. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, bu işi başararak hem bana onur vermiştir, hem de okura ciddi bir kazanım sunmuştur, onlara da teşekkür ediyorum" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler