Munzur Festivali OHAL'e takıldı

Tunceli Valiliği, 17. Munzur Festivali’ne OHAL gerekçesiyle izin verilmeyeceğini açıkladı. Tertip komitesi ise festivali düzenlemekte kararlı olduklarını belirterek “Yasaklar valiliğin, festival halkındır. Biz yine halkımızı çağıracağız” açıklaması yaptı.

Yayınlanma: 15.07.2017 - 23:28
Abone Ol google-news

Dönemin bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ve DTP Mardin Milletvekili Emine Ayna festival ateşi başında (2009).

Tunceli Valiliği, 17. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ne OHAL gerekçesiyle izin verilmeyeceğini açıklarken tertip komitesi festivali düzenlemekte kararlı olduğunu belirtti. Komitenin sözcüsü Ali Rıza Bilir, “Dersim halkı tarihin hiçbir döneminde yasakçı bir zihniyete sıcak bakmamıştır ve taviz vermemiştir” dedi. Festival Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Şen, “Yasaklar valiliğin, festival halkındır. Biz yine halkımızı festivale çağıracağız. Dünyanın her yerinden insanların katıldığı bir festivalin yasaklanması kabul edilemez” diye konuştu.

Tunceli Valiliği’nin önceki gün 17. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ne OHAL gerekçesiyle izin vermemesinin ardından sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerden oluşan Munzur Kültür ve Doğa Festivali Komitesi dün bir toplantı yaptı. Toplantıdan önce gazetemize konuşan komite sözcüsü Ali Rıza Bilir, “Valilik açıklamasında ‘Bazı gruplar festivali farklı amaçlar için kullanabilir’ diyor. Bu gruplar kimdir? Devletin duyumları varsa bunu halkla paylaşmalı. Bu grupları biz bilmiyoruz da onlar nereden biliyor? Her türlü meseleden biz sorumluyuz, çünkü Dersim halkına güveniyoruz. Bunun, bir izne tabi olmaması gerektiğini söylüyoruz. Yasakçı bir zihniyetle alınmış karara uyup da festivali yapmamak kültürümüze, inancımıza ve yaşam tarzımıza uymuyor” dedi.

‘Halk taviz vermez’

Geçen yıl festival sırasında operasyon yapıldığı gerekçesiyle etkinliklerin olduğu saatlerde ilçelerde giriş çıkışların yasaklandığını söyleyen Bilir, buna rağmen yurttaşların etkinliklere katıldığını belirtti. Bilir, “Dersim halkı tarihin hiçbir döneminde yasakçı bir zihniyete sıcak bakmamıştır ve taviz vermemiştir. Kendi seçtiği belediye dahi Munzur Festivali’ne sahip çıkacağını söylediğinde ‘Festival bizimdir, devlet töreni değildir’ demiştir” ifadelerini kullandı.

‘Festivale çağırıyoruz’

Halkın festivali yapmakta kararlı olduğunu söyleyen Munzur Kültür ve Doğa Festivali Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Şen, “Kararın alınmasının ardında birçok neden var. Başta, festivalin halkın olduğu yönünde bir fikir birliği vardı. Sanatçıların çoğu, kayyımın festivaline değil halkın festivaline katılacaklarını söyleyerek davetleri reddetti. Önceki yıllarda etkinliklere katılan birçok yazar, akademisyen ve sanatçı bir bildiriyle buna karşı olduklarını açıkladı. Bu tepkiler nedeniyle, kayyım kendi festivalini yapamadı” dedi. Panel ve konserler düzenlenemese de Munzur Nehri kıyısında etkinlik yapacaklarını belirten Şen, “Bu günler de, kayyım da geçiçidir. Yasaklar valiliğin, festival halkındır. Biz yine halkımızı festivale çağıracağız. Dünyanın her yerinden insanların katıldığı bir festivalin yasaklanması kabul edilemez” diye konuştu. Gazi Dersimliler Derneği Başkanı Haydar Altun ise, “17 senedir yaptığımız Munzur Festivali, bizim için çok değerli. Kimsenin rahatsız etmediği; kadının, erkeğin, çocuğun bir araya geldiği ve bir arada kendini özgürce ifade edebildiği bir festival. Bu nedenle sahip çıkacağız” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler