Mersin'de ilk onur yürüyüşü

LGBTİ bireylerin Ankara'daki yoğun saldırılar sonucu sığındığı Mersin'de ilk defa sessizlik bozuluyor. 7 Renk Derneği, heteroseksüel örgütlerle el ele verdi ve Mersin Onur Haftası'nı düzenledi. “Başka” temalı hafta kapsamındaki etkinlikler, sahilin gökkuşağına boyanmasıyla son bulacak.

Yayınlanma: 09.06.2015 - 00:02
Abone Ol google-news

 

Ankara’da 2006’da polis ve çetelerin sistematik baskısı sonucu trans bireyler önce Eryaman’dan, daha sonra şehirden ayrılmak zorunda kalmıştı. Kötü muameleden kurtulan pek çok kişi yeni yerleşim yeri olarak Mersin’i seçti. Zaman içinde  şehirde sessizce bir LGBTİ hareketi yeşerdi. 

Ancak kimi kötü tecrübeler nedeniyle bu gelişme hızlı olmadı. Aktivistlerin çoğu işkencelere maruz kalmış, arkadaşları gözleri önünde nefret cinayetlerine kurban gitmişti. Ses çıkarmak lâzımdı ama korku hakimdi. 

Yağmur Arıcan, Eryaman sürecine tanık olup Mersin'e taşınan LGBTİ aktivistlerden biriydi. Şu anda Mersin 7 Renk LGBT Derneği’nin başkanı: “Eryaman şiddetin ve nefretin sadece görünen yüzüydü. Oraları terk etmemize rağmen sonradan birkaç transın evinin ateşe verildiğini duyduk. Büyük bir bölümümüz Mersin'deydik. O kadar ağır travmalar yaşamıştık ki, evlerimizde bile kendimizi güvende hissedemiyorduk. Şimdi de gün geçmiyor ki Mersin’deki translara yönelik şiddet ve nefret saldırıları yaşanmasın. Tüm olumsuzluklara rağmen, artık biz translar yaşadığımız yerlerde daha örgütlü ve mücadeleci biçimde hak arayışımızı sürdürüyoruz.” 

Türkiye’de 20 yılı aşkın süredir görünür bir LGBTİ hareketi var. Özellikle Gezi Parkı direnişinden sonra örgütlülük büyük ivme kazandı. Mersin’de de mücadele 2013'ten bu yana 7 Renk Derneği tarafından yürütülüyor. Bu yıl da ilk defa şehirde Onur Haftası düzenleniyor. 

Mersin 7 Renk Derneği’nden Gizem Derin, şehrin son yıllardaki özelliğine paralel olarak LGBTİ göçünün de hayli fazla olduğunu söylüyor. Artan saldırılar sonucu örgütlü mücadelenin kaçınılmazlığına karar verilince dernek kurulmuş. Onur Haftası’nın sadece kendi çabaları sonucu organize edilmediğinin altını çiziyor. Öğrenci, kadın, ekolojist, engelli gibi yerelde sesini duyurmaya çalışan pek çok “öteki” ile temaslar sayesinde bunu başarabildiklerini anlatıyor. 

 

Hamamdan belediye binasına her yerde

Sıfır bütçe ile çalışan ve gönüllülük esası ile düzenlenen Mersin Onur Haftası’nın teması “Başka” olarak belirlendi. Türk Dil Kurumu’nun “ayrı, değişik, farklı” diye tanımladığı bu kelime, tüm organizasyonun temel çıkış noktası. Örneğin etkinlikler hamamdan belediye binasına kadar alışılmadık alanlarda olacak. Derin, bunun sebebini “Onur Haftası’nın asıl amaçlarından biri, dokunmadığımız insanlara kendimizi anlatmak. Bu teması sağlamak için farklı yerler seçtik. Heteroseksüel birey ve derneklerin desteğini bu sebeple de çok önemsiyoruz” diye açıklıyor. 

 

Saldırganın yanına kâr kalıyor

Aralık 2013

Seks işçisi Deniz, Mersin'in en canlı sokaklarından Kushimoto’da bıçakla başından ağır şekilde yaralandı, trafikte araçların önüne atıldı. Altı ay tedavi gördü, tehditler nedeniyle şikayetçi olmadı. 

Mayıs 2014

Trans kadın Cansu sopalı saldırıya uğradı. Kafasına 13 dikiş atılan Cansu’nun şikayetine rağmen dosyada ilerleme olmadı. 

Nisan 2014

Ece, Esmeray, Efsane, Deniz, Çağla, Kayra, Nefes isimli yedi trans kadına sopalı dört kişi saldırdı. İkisi polis tarafından yakalanmasına rağmen ifade almak dışında bir takip yapılmadı. 

Temmuz 2014 

Trans kadın Cansu yanına yaklaşan tanımadığı iki kişi tarafından silahlı saldırıya uğradı. Bağırsak ameliyatı geçiren ve dört kurşundan birini hâlâ vücudunda taşıyan Cansu'nun şikayetinde henüz sonuç alınamadı. 

Ağustos 2014

27 Temmuz’da polisin biber gazına maruz kalan trans aktivist Figen Kalkan denize atlayarak intihar etti. Kimliği nedeniyle memuriyetini bırakmak zorunda kalan ve zorunlu seks işçiliği yapan Figen, Soma’da ölen abisinin cenazesine dahi, baskılar yüzünden gidememişti.

 

PROGRAMDA NELER VAR?

 

Queer üzerine konuşmalar: Geçen sene sistematik transfobiye uğrayan ve intihar eden Figen'e atfedilen haftanın açılışı, Barış Meydanı'ndaki basın açıklaması ile yapılacak. Sonrasında, yine Figen’in hayatına son verdiği sahilde “Queer” kavramı üzerine konuşma ve atölye var. 

Hamamda film gösterimi: 9 Haziran’da Hadra Hamamı’nda kısa film gösterimi var. Ayrıca Marina AVM yanındaki açık alanda bir grup kendi imal ettikleri ritim enstrümanları ile müzik yapacak. Burada 14 Haziran yürüyüşünde söylenecek şarkıların provasını dinleyebilirsiniz.

Lubunca dersi: 10 Haziran’da transların, geylerin ve biseksüellerin dili olan Lubunca için atölye yapılacak. Sonrasında Başka İşçilik başlığı altında, Kadın Emeği Kollektifi Derneği'nde Mersin'de yaşayan seks işçileri ile konuşulacak. 

3 Bülent 3 film: 11 Haziran’da Başka Sinema başlığı ile Bülent Ersoy üzerinden sinemada LGBTİ görünürlülüğünden bahsedilecek. Ersoy'un trans geçiş öncesinde ve sonrasında çektiği üç filmden birleştirilmiş bir çalışma izlenecek. 

Başka bir annelik: 12 Haziran’da Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu’nda lezbiyen bir çiftin iki bebeğiyle kurduğu yaşam üzerine bir panel düzenlenecek. 

Sahilde gökkuşağı: 14 Haziran’da 17.00’de başlayacak Onur Yürüyüşü’nün, rengarenk kostümler ve pankartlarla karnaval havasında geçmesi bekleniyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler