Otizmde beslenmeye dikkat

4-5 yaş aralığındaki çocukların et, balık, kemik suyu tüketimi otizmde zorlayıcı atakları azaltıyor.

19 Şubat 2020 Çarşamba, 11:15

Diyetisyen Şeyma Türköner, 4-5 yaş aralığındaki çocukların et, balık, kemik suyu tüketiminin otizmde zorlayıcı atakları azalttığını söyledi. Keyveni Kurumsal Hazır Yemek firması, otizmde beslenme farkındalığına dikkat çekmek amacıyla Kağıthane Pervin Zülfikari Özel Eğitim Anaokulu öğrencileri ve velilerine yönelik “Otizmde Beslenme Yaklaşımları” konulu bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdi. Otizmin gelecek 30 yılda 2 çocuktan birinde görüleceğine dikkat çeken diyetisyen Türköner, “Vaka sayısı artıyor ancak tedavi sürecine ilişkin bulgular da güçleniyor. Bağırsakları ikinci beyin olarak kabul eden bilim insanları otizm gibi gelişimsel sorunların bağırsaklarda emilim esnasında geçen zararlı maddelerden kaynaklandığını öngörüyor. Bu nedenle otizmli bireylerin tedavisinde bağırsak sağlığına oldukça önem veriliyor” dedi. Beslenme yaklaşımı İyi sonuçlar veren beslenme yaklaşımları “Gaps Diyeti” ve “Glutensiz Diyet” örneklerinden söz eden Türköner, “Gaps diyeti Dr. Natasha Campbell-Mcbride tarafından, kendi çocuğuna otizm teşhisi konması üzerine düzenlenmiş ve çok iyi sonuçlar aldığı görülmüş. Bu diyette özellikle et ve kemik suyu içerikli beslenmenin otizm belirtilerini azalttığı biliniyor. Turşu suyu, elma sirkesi ve kefir de bağırsak florasını düzenleyen tüketilmesi gereken gıdalardan. Özellikle gluten içerikli gıdalar ile patates gibi nişasta kaynaklarından uzak durulduğunda, otizm ataklarının hafifleyip, belirtilerin azaldığı biliniyor” diye konuştu. Öğrenciler de beslenme eğitimi kapsamında mini kurabiye atölyesine katılarak, glutensiz kurabiyeler hazırladı.