Alerjiyi dikkate alın

Uzmanlar uyardı: Besin alerjisi son yıllarda hızlı bir artış gösteriyor.

Yayınlanma: 10.05.2018 - 10:20
Abone Ol google-news

Uzmanlar, alerjinin yalnızca burun akıntısı ve hapşırıktan ibaret olmadığını belirterek “Özellikle besin alerjisi giderek artıyor. Hafif kaşıntıdan, döküntüye hatta hayatı tehdit bile edebilir. Aileler besin alerjisi konusunda doğru bilgilenmeli” dediler.

Alerji ile Yaşam Derneği, 13-19 Mayıs Besin Alerjisi Farkındalık Haftası kapsamında bir bilinçlendirme kampanyası başlatıyor.

Besin alerjisi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan kampanya kapsamında, besin alerjisine uygun yemek tarifleri yarışmasından halk bilgilendirme seminerine kadar birçok proje gerçekleştirilecek. Aynı zamanda sosyal medya mecralarında konuya dikkat çekmeyi amaçlayan farkındalık videosu da çekilecek. Kampanya kapsamında besin alerjisine uygun yemek tarifleri yarışması düzenlenecek ve çocuklarının gösterdiği birçok belirtinin aslında alerji kökenli olabileceğini ebeveynlere anlatılması amaçlanacak.

Artış gösterdi

“Alerjik Çocuklarımıza Sağlıklı Yemekler Yapalım” çağrısıyla gerçekleştirilen yemek yarışmasında, yemek tariflerinin besin alerjisi olan çocuklar için alerjilerine uygun şekilde baştan hazırlanması amaçlanıyor. Türkiye’nin her yerinden alerjik çocuk sahibi annelerin yaratıcı tarifleriyle katılacağı yarışmada anneler, çoklu besin alerjisine uygun tarifler ve sütsüz yumurtasız tarifler olmak üzere iki kategoride yarışacak.

Alerji ile Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Ceylan, alerjinin burun akıntısı ve hapşırıktan ibaret bir hastalık olmadığını belirterek, özetle şunları söyledi: “Besin alerjisi, alerji çeşitleri arasında son yıllarda hızla artış gösteriyor. Birçok hastalık gibi kişiye özel olan besin alerjisinin belirtileri hafif kaşıntıdan, döküntüye hatta hayatı tehdit eden reaksiyonlara kadar değişkenlik gösterebiliyor, çocukların günlük hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Bazı çocuklar hayatlarının ilk yıllarını süt, yumurta, balık, et, buğday gibi faydalı proteinlerden mahrum geçirmek zorunda kalırken, bazıları ise nadir rastlanan alerji türleri nedeni ile hiçbir besini tüketemeyip, burundan mideye indirilen bir hortum vasıtasıyla medikal bir mama ile beslenmek zorunda kalabiliyor. Projelerimizle ebeveynleri besin alerjisi konusunda doğru bilgilendirmeyi hedefliyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler