Dışişleri yeniden örgütleniyor: Sil baştan değişim

Dışişleri Bakanlığı’nda beklenen bakan yardımcılıklarına atamalarda büyük sürpriz yaşandı.

Yayınlanma: 07.08.2018 - 21:23
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanlığı’nda beklenen bakan yardımcılıklarına atamalarda büyük sürpriz yaşandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasını taşıyan ve Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Dışişleri Bakan yardımcılıklarına müsteşar yardımcısı Sedat Önal, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun siyasi danışmanı ve AKP’den aday milletvekili aday adayı da olan bakanlık dışından Yavuz Selim Kıran ile Türkiye’nin Brüksel’deki AB Daimi Temsilcisi Faruk Kaymakçı atandı.

Dışişleri Bakanlığı teşkilatının sil baştan değişmesi anlamına gelen atamalarda, adı bakan yardımcılığı için geçen Dışişleri Müsteşarı Ümit Yalçın, ile AB Genel Sekreteri Selim Yenel’in Bakan Yardımcılığı görevine atanmaması diplomasi koridorlarında büyük süpriz olarak karşılandı.

Diplomatlarca da süpriz olarak nitelendirilen bu atamalarla ilgili hükümetin siyasi tercihlerinin ön plana geçtiği yorumu yapıldı.

Yapılan bu atamalarla bakanlığın idari yapısı da değişecek. Yeni atamalarla birlikte örgütlenme şemasında da müsteşar yardımcılıkları yerine genel müdürlük örgütlenmesine gidilecek. Genel müdürlük düzeyinde yapılacak atamalar nedeniyle açıkta kalan müsteşar ve müsteşar yardımcılarının da yurtdışında açılacak yeni görevlere veya büyükelçiliklere atanması bekleniyor.

PORTRE/SEDAT ÖNAL

ABD ile varılan ön mutabakat çerçevesinde bu ülkeye gidecek heyetin başkanlığını çiçeği burnunda Dışişleri bakan yardımcısı, Sedat Önal üstlenecek. Dışişleri Ortadoğu dairesinde çalışırken, Suriye kriziyle uğraşan Önal, 2012’de Ürdün’e büyükelçi olarak atandı ve 4 yıl burada görev yaptı. Önal, 2016 yılında bakanlıkta Ortadoğu’dan sorumlu müsteşar yardımcısı oldu. Dün sabah Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte Dışişleri Bakan Yardımcılığına atanan Ünal’ın ‘ikili ilişkilerden sorumlu’ bakan yardımcısı olması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler