Ya koalisyon ya da azınlık hükümeti

Kılıçdaroğlu’nun ‘Halk uzlaşı diyor ama bu tabloda AKP yok’ sözünün ardından senaryolar arttı.

Yayınlanma: 10.06.2015 - 11:24
Abone Ol google-news



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Halk uzlaşı diyor ama bu tabloda AKP yok” sözlerinin ardından, CHP’de koalisyon senaryoları yoğunlaştı. Partide üzerinde durulan iki formül var; “HDP’nin dışarıdan desteklediği CHP-MHP koalisyonu” ve “HDP ile MHP’nin dışarıdan desteklediği CHP azınlık hükümeti.” Parti Sözcüsü Haluk Koç, seçmenin özellikle muhalefet partilerine bir mesaj verdiğini belirtirken, “CHP asla çözümsüzlüğün adresi olmayacaktır” dedi. CHP, süreçte top kendisine gelirse “güvenlik, yargı ve istihbarat”tan oluşan devletin üç temel ayağının toparlanması gerektiği görüşünü işleyecek.

AKP’nin yeni dönemde kabine dışında kalma olasılığı, AKP’nin MHP ya da CHP ile koalisyon yapabileceği yönündeki senaryoların gündeme getirilmesine neden oldu. Özellikle iş dünyasından Almanya’daki örnekten hareketle AKP ve CHP’nin oluşturduğu “büyük koalisyon” görüşü Ankara kulislerinde konuşulan senaryolar arasında geliyor. Ancak CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun seçimin hemen ardından önce Cumhuriyet’e yaptığı “AKP ile koalisyon yapmayız”, ardından da bir televizyon kanalına yaptığı “Bu tabloda AKP yok” değerlendirmeleri bu olasılığı CHP açısından zayıflatıyor.

CHP’li 2 formül

CHP Genel Merkezi’nde, “CHP’li seçenekler” ise iki temel formül üzerinde yoğunlaşıyor. İlki, HDP’nin dışarıdan desteklediği CHP-MHP koalisyonu. MHP Lideri Bahçeli’nin süreçteki tutumunun önemli rol oynayacağını düşünen genel merkez yönetimi, Bahçeli’nin ilk günkü söylemlerini süreçte yumuşatması gerektiği görüşünde. Diğer formül ise MHP ve HDP’nin dışarıdan desteklediği CHP’nin azınlık hükümeti. Parti Sözcüsü Haluk Koç, dünkü MYK toplantısı öncesi yaptığı açıklamada “Şu ana kadar görev yapan partilerden bazı taleplerinin olduğunu hepimizin okuması gerekiyor” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da üç partiye “AKP’yi iktidarda görmek istemiyoruz” mesajı verdiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler