Bahçeli’nin duruşu AKP’ye yarayacak

Yeni TBMM Başkanı için ilk 2 tur oylama yapıldı, hiçbir aday seçilebilecek oya ulaşamadı. HDP eğer bugünkü oylamada Baykal’a destek vereceğini açıklarsa, MHP’nin tavrının AKP’nin adayı İsmet Yılmaz’dan yana olacağı dile getiriliyor

Yayınlanma: 30.06.2015 - 23:22
Abone Ol google-news

Yeni TBMM Başkanı için dün yapılan ilk 2 tur oylamada, hiçbir aday seçilme için gerekli olan 367 oya ulaşamadı. CHP’de ilk turda 5, ikinci turda 3 fire yaşandı. Bugün yapılacak 3. turda gerekli 276 oya ulaşılamaması durumunda en fazla oy alan 2 aday, son turda yarışacak. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “HDP, Baykal’a desteğini açıklarsa biz oy vermeyiz” demesiyle 4. turda MHP’nin oyları kilit hale geldi. HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise son tura kadar kendi adaylarını destekleyeceklerini, ancak muhalefetin TBMM Başkanı’nı seçememesi durumunda kendisini sorgulaması gerektiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu dün TBMM Başkanı seçimi için toplandı. İlk 2 tur oylamaya geçilmeden önce geçen haftaki yemin törenine gelemeyen AKP’li Talip Küçükcan, CHP’li Gülsüm Bilgehan ve Haluk Koç, HDP’li Rıdvan Turan, Ahmet Yıldırım ve Mizgin Irgat yemin etti. Tekerlekli sandalyeyle kürsüye gelen Turan için özel platform oluşturuldu. Irgat, yemin ederken yakasına Muğla’da öldürülen Cansu Kaya’nın fotoğrafını taktı. Oylama için liderler genel kurulda hazır bulundu. Başbakan Davutoğlu, ilk turda oyunu kullandıktan sonra partinin adayı İsmet Yılmaz ile birlikte Meclis bahçesine geçerek milletvekilleriyle sohbet etti. Oylama sırasında CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı bir süre sohbet etti. Bostancı’nın daha sonra Davutoğlu’na gitmesi dikkat çekti.

Fireler 2. turda döndü

TBMM başkan seçimi için yapılan ilk tur oylamaya 545 milletvekili katılırken, 2 boş oy çıktı. CHP’li Deniz Baykal’a 125, AKP’li İsmet Yılmaz’a 256, MHP’li Ekmeleddin İhsanoğlu’na 81, HDP’li Dengir Fırat’a da 81 oy verildi. 258 milletvekili olan AKP’de 2, HDP’de 1 milletvekili mazereti nedeniyle oylamaya katılamazken, CHP’den de 1 milletvekili oylamaya yetişemedi. CHP, 5 fire verdi. Her partinin kendi adayına oy verdiği varsayıldığında HDP’li Dengir Fırat, diğer partilerden 2, MHP’nin adayı İhsanoğlu ise 1 oy fazla aldı. Bu oyların da CHP’den gitmiş olduğu sonucu çıkıyor.

İkinci tur oylamaya yine 545 milletvekili katılırken 1 geçersiz kullanıldı. Baykal 128, Yılmaz 256, Fırat ve İhsanoğlu ise 80’er oy aldı. MHP ve CHP milletvekillerinin tamamı oy kullanırken, AKP ve HDP’den 2’şer milletvekili mazereti nedeniyle oylamaya katılmadı. İkinci turda, CHP’nin firesi 3’e düştü. Her partinin kendi adayına oy verdiği varsayıldığında HDP’li Fırat, dışardan 2 oy aldı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 2. tur oylamanın sonucunu beklemeden genel kuruldan ayrıldı. Firelerle ilgili sorulara “Farkındayım” demekle yetinen Kılıçdaroğlu’nun gergin olduğu gözlendi.

HDP’de Baykal eğilimi

HDP’nin dünkü TBMM Başkanlığı seçimi öncesi yapılan Meclis grubu toplantısında bugün izlenecek strateji ele alındı. Edinilen bilgiye göre ilk iki turda kendi adayı Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’ı desteklerken bugün gerçekleştirilecek üçüncü ve dördüncü turda CHP’nin adayı Deniz Baykal’ın desteklenmesi eğilimi öne çıktı. Edinilen bilgiye göre HDP, yeni dönemde AKP’li bir isimin TBMM Başkanı olmasını kesinlikle istemiyor, bu kapsamda bugün yapılacak turlarda muhalefet partileri arasında en kuvvetli aday olan Baykal’ın desteklenmesi yönünde adım atılması görüşü öne çıktı.

Bahçeli’den HDP çıkışı

Meclis’te başkanlık için oylama sürerken, oylamaya ilişkin dikkat çeken bir açıklama MHP lideri Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli, CNN Türk’e yaptığı açıklamada, “HDP ile aynı blokta olmak istemiyoruz, oylarına saygılıyız ama bizim tavrımız net” dedi. Bahçeli, “Bu durum Meclis Başkanlığı için de geçerli mi?” sorusuna ise “Her konuda geçerli. Eğer, yarın (bugün) HDP, Baykal’a desteğini açıklarsa, biz Baykal’a oy vermeyiz” yanıtını verdi. Bahçeli’nin bu açıklaması, kulisleri hareketlendirdi. Kulislerde, “Eğer son tura CHP’nin adayı Baykal ile AKP’nin adayı Yılmaz kalırsa, HDP de Baykal’a destek verirse, MHP Baykal’a destek vermeyecek mi” sorularına neden oldu. MHP kulislerinde “her şeyin HDP’nin bugünkü oylama sonucu yapacağı açıklamaya bağlı olduğu” belirtilirken, HDP eğer bugünkü oylamada Baykal’a destek vereceğini açıklarsa, MHP’nin tavrının AKP’nin adayı Yılmaz’dan yana olacağı dile getiriliyor. Ancak HDP, bu yönde sessizliğini koruyup, herhangi bir açıklamada bulunmazsa, MHP’nin de son turdaki bu olasılığa karşı “Baykal’ı destekleyeceği” ifade ediliyor. Ancak MHP’nin 3. turdaki oylamada ise tavrı kendi adayı İhsanoğlu’ndan yana olacak. İhsanoğlu’nun son tura kalamaması durumundaki olasılıkları ise parti bugün saat 11.00’de yapılacak grup toplantısında şekillendirecek.

AKP’nin 3. tur umudu

AKP, bugün yapılacak 3. tur oylamada İsmet Yılmaz’ın seçileceği hesabını yapıyor. Özellikle CHP’de Deniz Baykal’ın TBMM Başkanı olmasını istemeyen milletvekilleri olduğunu ileri süren AKP’liler, CHP’den Yılmaz’a destek geleceğini, MHP ve HDP’den de kendilerine oy verecek milletvekili olduğunu, 3 turda seçimin sonuçlanabileceğini savunuyor. Ancak dünkü turlarda CHP’de yaşanan fire, AKP’nin umudunu zayıflattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler