HDP'li vekiller, yumrukların havada uçuştuğu komisyonu marşlarla terk etti

TBMM Anayasa Komisyonu'ndaki dokunulmazlık görüşmeleri bugün de kavga görüntülerine sahne oldu. Görüşmeler devam ederken başlayan gerginlik yumruklu kavgaya dönüştü. Kavga sırasında vekillerin birbirlerine su şişeleriyle saldırdığı görüldü. HDP milletvekilleri Anayasa Komisyonu'nu marşlar söyleyerek terk etti.

Yayınlanma: 02.05.2016 - 17:38
Abone Ol google-news

<video:526260>

HDP ve AKP’liler arasında yumruklu-tekmeli kavga çıkması üzerine ertelenen dokunulmazlıkla ilgili anayasa önerisinin dünkü görüşmelerinde yine “yumruklar” konuştu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, geçen kavgada bazı milletvekillerinin danışmanlarının yer aldığını söylemesi üzerine salonda yükselen tansiyon, HDP’li Ayşe Başaran’a ‘vururum’ diyen AKP’li Ali Aydınlıoğlu ile AKP’li Mehmet Metiner ve HDP’li Garo Paylan arasındaki tartışmanın büyümesiyle şiddetli bir kavgaya dönüştü. Vekiller, masaların üzerinden uçarak kavgaya daldı, yerlerde birbirlerini tekmeledi.

Dokunulmazlık teklifi üç partinin oyuyla kabul edildi

Anayasa Komisyonu, dün sabah çalışmalarına sakin başladı. Geçen haftaki görüntüler nedeniyle sadece komisyona üye milletvekillerinin danışmanlarının salona girmesine izin verildi, kameralar salona alınmadı. Komisyon kapısında polisler kart kontrolü yaptı.

HDP adına komisyonda son konuşma... Sancar: Acelenizin neden olduğunu biliyoruz

Anayasa Komisyonu'ndaki kavgnın başlama anı (VİDEO)

HDP’li Baluken’in omzu çıktı

HDP ve AKP’liler arasında çıkan yumruklu-tekmeli kavgada uzun süre yerde tekmelenen HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’in omzu çıkarken, AKP’li Sami Ceylan’ın burnu kanlar içinde kaldı. Hastaneye kaldırılan HDP’li İdris Baluken’in durumunun iyi olduğu öğrenildi.

AKP’ye sporcu takviyesi

Komisyon üyeleri dışında HDP ve AKP’den çok sayıda vekil gelirken, AKP’nin olası bir kavgaya karşı fiziki üstünlük sağlayabilmek için sporcular başta olmak üzere özellikle kavgalarda ön planda yer alan vekillerini salona doldurması dikkat çekti. Bu kez AKP’den az sayıda kadın vekil salonda yer aldı. Önceki kavgada arada kalan Bakan Bozdağ’ın etrafında kickboksçu Hasan Turan başta olmak üzere 20 kadar milletvekili yer aldı. Salonda oturacak yer kalmazken, vekillerin çoğu ayakta kaldı. Havasızlık nedeniyle HDP’liler, sık sık salonun değiştirilmesi talebinde bulundu.

‘Niye güldün’ tartışması

Toplantının ilk kısmında zaman zaman sözlü atışmalar yaşandı. HDP’li Meral Danış Beştaş’ın konuşması sırasında bir AKP’li milletvekilinin gülmesi üzerine “Niye gülüyorsunuz” diye tepki gösterdi. AKP’liler, “Ağlasın mı, nasıl davranacağımıza siz mi karar vereceksiniz” diye laf attı. Aynı milletvekillinin gülmeye devam etmesi üzerine Beştaş, “Gerçekten sinirimi bozuyorsun” deyince salonda küçük çaplı gerilim yaşandı. HDP’li Mithat Sancar’ın konuşması sırasında Oscar Wilde’ın sözlerinden alıntı yapınca, AKP’liler “O kim ya, Oscar ödüllerinden mi bahsetiyorsun” diye laf attı.

Yumruklar daha şiddetli

Bakan Bozdağ’ın geçen hafta yaşanan kavgayı eleştirirken, kavgada bazı vekil danışmanlarının yer aldığını söylemesiyle birlikte tansiyon bir anda yükseldi. Çekim yapan HDP’li Ayşe Acar Başaran’a AKP’li Ali Aydınlıoğlu’nun koluyla ‘vururum’ işareti yaptığı görüldü. Başaran, “Nasıl vuracakmışsın” diye bağırırken, HDP’li Garo Paylan ile AKP’li Mehmet Metiner arasında itişme başladı. İtişmeye AKP’li Zeyid Aslan da karışınca, masadan atlayarak gelen HDP’li İdris Baluken, AKP’lilerin arasına daldı. Salon birden karıştı ve geçen haftaki yumruklaşmanın çok daha şiddetlisi başladı. Yumruk darbeleriyle yere düşen Baluken’i, 5-6 AKP’li yerde tekmelendi. Bu sırada HDP’li kadın vekilleri, “Katiller, adam öldürüyorlar” diye bağırdı. Çok sayıda AKP ve HDP’li, masalardan atlayarak birbirine girdi. Vekiller, yerlerde birbirini tekmeledi, havada su şişeleri uçtu.

‘Sus be kadın!’

Yumruklaşma sona ererken, karşılıklı laf atma, itiş-kakış devam etti. AKP’li Alim Tunç’un HDP’li Başaran’a “Sus be kadın” diyerek üstüne yürümesi üzerine kısa süreli bir arbede yaşandı. Bazı AKP’lilerin, HDP’li kadın vekillere küfür ettiği ileri sürüldü.

Yaklaşık 1 saat aradan sonra CHP ve HDP’nin toplantının ertelenmesi talebine karşın AKP’nin oylarıyla görüşmeler devam etti. Yaklaşık 100 AKP’linin salonda olduğu görüldü.

HDP ‘Azadi’ deyip çıktı

HDP’liler Mithat Sancar’ın konuşmasının ardından komisyonu terketti. Sancar, tutuklanmaktan ve yargılanmaktan korkmadıklarını belirterek, “Bu tiyatronun figüranı olmayacağız. Sizleri vicdanınızla başbaşa bırakıyoruz” dedi. HDP’liler salondan, Kütçe özgürlük anlamınada gelen “Azadi” sözleriyle çıktılar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler