Yargının MİT TIR'ları çelişkisi

Aydınlık gazetesine açılan MİT TIR'ları davasını Cumhuriyet’in MİT TIR’ları davası ile birleştiren mahkeme, daha önce CHP’li vekil Enis Berberoğlu’nu görüntüleri Can Dündar’a verdiği iddiasıyla 25 yıl hapis cezasına mahkum ederek tutuklamıştı. Ancak ‘hukuki ve fiili irtibat var’ diyerek birleştirdiği Aydınlık dosyasında ise, fotoğrafın FETÖ suçlamasıyla tutuklu jandarma Erdal Turna tarafından verildiği belirtiliyor.

Yayınlanma: 16.09.2017 - 22:51
Abone Ol google-news

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Aydınlık gazetesine 21 Ocak 2014’te TIR’lara ilişkin yayımladıkları fotoğraf nedeniyle davayı Ankara Temsilcimiz Erdem Gül, eski Genel Yayın Yönetmenimiz Can Dündar ve CHP’li tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu hakkında TIR’lardaki mühimmata ilişkin devam eden “örgüte yardım” davası ile birleştirmişti. Her iki dava arasında fiili ve hukuki irtibat olduğunu belirten mahkeme, Berberoğlu'nu “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla açıklamak” iddiasıyla 25 yıl hapis cezasına mahkum ederek tutuklamıştı. Hem mahkeme, mahkumiyet kararının gerekçesi ile hem de savcılık, Aydınlık gazetesi yöneticileri hakkında hazırladığı iddianame ile birçok çelişkiye de imza attı.

 -Mahkeme, Berberoğlu ‘bir şekilde temin etti’ diyor, İrfan Fidan ‘Erdal Turna verdi’ diyor:

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Ali İhsan Horasan başkanlığındaki 2. heyeti, Berberoğlu'nun mahkumiyet gerekçesinde, “TIR'ların durdurulmasından içerisindeki malzemelerin açılmasına, sayılmasına kadar tüm bilgiler video şeklinde sanık Kadri Enis Berberoğlu tarafından bir şekilde temin edildiğini” öne sürmüştü. Mahkeme, bu iddiasına herhangi bir delil sunmadığı gibi, Berberoğlu'nun görüntüyü 'henüz belirlenememiş bir şekilde temin ettiğini' ileri sürmüştü. Mahkemenin birleştirme kararı verdiği İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan'ın Aydınlık gazetesinden İlker Yücel ve Ceyhun Bozkurt hakkında hazırladığı 3 sayfalık iddianamede ise, fotoğrafı Bozkurt'a Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde darbeye teşebbüs, casusluk ve FETÖ yöneticiliği ve üyeliği suçlamaları ile tutuklu yargılanan Erdal Turna'nın verdiği iddia edildi. Dönemin Ankara Jandarma İstihbarat Şube Müdürü olan Erdal Turna, 2015'te Fidan'ın yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.

 -İletişim kaydı da yok:

Gazetemizde yayımlanan MİT TIR'larına ilişkin haberler nedeniyle Erdem Gül ve Can Dündar hakkında Mayıs 2015'te başlatılan ilk soruşturmada, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde yargılanan jandarmalarla herhangi bir iletişim kaydı tespit edilmemişti. Berberoğlu'nun avukatlarının bu jandarmalarla Berberoğlu arasında iletişim olup olmadığının tespit edilmesi için HTS kayıtlarının istenmesi talebini ise mahkeme 24 Mayıs tarihli duruşmada reddetmişti.

 -Sanıklar arasında suçlamalar yönünden ayrım yapıldı:

Gazetemizde yayımlanan MİT TIR'ları haberlerine ilişkin dosyada İrfan Fidan görüntülerin kaynağına ilişkin herhangi bir tespitte bulunmadan Erdem Gül, Can Dündar ve Enis Berberoğlu'na 'örgüte üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme' suçlamasını yöneltmişti. Oysa Fidan'ın Aydınlık yöneticileri hakkında düzenlediği iddianamede, görüntünün kimden alındığı tespiti bulunmasına karşın Dündar, Gül ve Berberoğlu'na yöneltilen suçlamanın olmaması dikkat çeken bir diğer ayrıntı oldu. Bu da yargılanan kişiler arasındaki suçlamalar yönünden de açıkça ayrım yapıldığını ortaya koyuyor.

Yargılamayı bu kararı veren mahkeme yapacak
Aydınlık yöneticileri hakkında düzenlenen iddianameyi Cumhuriyet dosyasıyla birleştiren mahkeme, Berberoğlu'nun mahkumiyet gerekçesinde, Aydınlık'ta yayımlanan fotoğraf ile ilgili “nerede çekildiği, içeriğinin ne olduğu dahi ilk bakışta net olarak anlaşılamayan tek kare foto” demiş ve şu ifadelere yer vermişti:
“Aydınlık Gazetesi'nde içeriğinin ne olduğu net şekilde anlaşılamayan tek bir foto karesi ile devlet sırrı teşkil eden malum vakanın ifşasından, açıklanmasından bahsedilemez.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler