Tarihi çarpıtmaya tepki

AKP’li Numan Kurtulmuş, Kurtuluş Savaşı’na karşı çıkan İskilipli Mehmed Atıf Efendi’yi savundu.

Yayınlanma: 18.02.2020 - 02:00
Tarihi çarpıtmaya tepki
Abone Ol google-news

Çorum’da Hitit Üniversitesi ve Atıf Derneği tarafından gerçekleştirilen “İlmi ve İçtimai Yönleri ile İskilipli Mehmed Atıf Efendi” sempozyumunda konuşan AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, cumhuriyetin kuruluş dönemini eleştirerek, “Türk modernleşmesi, dünyadaki en problemli modernleşmedir. Biz modernleşmeyi şekil şartlarından ibaret kabul ettik. Zaten Atıf Hoca’nın başına şapka ile ilgili konudan dolayı böyle bir hadisenin gelmesi de Türk modernleşmesinin ne kadar sakat, ne kadar problemli olduğunun çok açık bir göstergesidir” dedi. İskipli Atıf’ın “şapka karşıtı kitap yazdığı için asıldığı” iddiasında bulunan Kurtulmuş, “O günkü şapka üzerinden konuşulan neyse 28 Şubat’taki başörtüsü yasağı aynı şeydir” ifadesini kullandı.

Kurtulmuş’a tepki gösteren tarihçi ve yazar Sinan Meydan, İskilipli Atıf’ın, “şapka karşıtı kitap yazdığı için asıldığı” iddiasının asılsız olduğunu vurgulayarak, “’Yeni Türkiye’ dedikleri yapıya yeni bir tarih yazanlar, tarihi çarptırarak hainleri kahraman, kahramanları hain ilan ediyor. Kuvayı Milliye karşıtı ve cumhuriyet düşmanı İskilipli Atıf’ı anmalarının nedeni budur” dedi. Meydan, “İskilipli Atıf, şapka karşıtı kitap yazmaktan değil, yazdığı toplatılması ve satılmaması kararına karşın özellikle isyan çıkan bölgelere gönderip halkı cumhuriyete karşı isyana ve irticaya teşvikten ve başkanı olduğu cemiyetin Milli Mücadele’deki ihanet bildirilerinden yargılandı ve idam edildi. Bu arada olayda bazı din adamları beraat ediyor. Yani, mahkemenin din adamlarını asmak gibi özel bir niyeti yok” diye konuştu. 

Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Bölümü Prof. Dr. Hakkı Uyar da İskilipli Atıf ’ın isminin devlet hastanesine verilmesine ve adına sempozyum düzenlemesine tepki gösterek, “Bunlara Cumhuriyet ve Atatürk karşıtlığı üzerinden bakmak yetmez. Çünkü bu isimler Kurtuluş Savaşı’na da karşı çıkmışlardı. Bizim için Kurtuluş Savaşı’ndan yana olmak ya da karşısında olmak turnusol kağıdıdır. Kurtuluş Savaşı’na karşı çıkan ve eylemsel faaliyette bulunmak açık ve net bir şekilde vatana ihanettir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler