AKP'nin seçim pazarlığı: Musul rehineleri için o plan gündemde

Cumhuriyet'in 'IŞİD'in rehin tuttuğu Türkler, Erdoğan'ın kampanyasının aracı olacak' haberi Dışişleri Bakanlığı tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Bakan Yılmaz, dün ilk yaptığı açıklamada seçime günler kala 'Belki yarın öbür gün gelebilirler açıklaması yaptı ardından da sözlerini düzeltmek ihtiyacı duydu.

Yayınlanma: 02.08.2014 - 22:51
Abone Ol google-news

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 11 Haziran’da Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na düzenlenen baskın sonucu rehin alınan Türk vatandaşlarıyla ilgili olarak “Irak’taki bütün taraflarla görüşmelerimiz sürüyor. Belki yarın, öbür gün gelebilirler” dedi. Sözlerinin kamuoyunda oluşturduğu tepkiler üzerine sabah saatlerinde yaptığı açıklamayı öğlen saatlerinde düzelten Yılmaz, ' Rehineler için bir tarih vermek doğru olmaz” dedi. Cumhuriyet, diplomatik çevrelerde rehinelerin serbest bırakılmasının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kampanya aracı olarak kullanacağı yorumları yapıldığını gündeme getirmiş, ancak Dışişleri Bakanlığı haberi sert bir dille yalanlamıştı. Rehinelerden Derviş Öztürk’ün abisi Dursun Öztürk, “Bize önce bayramda gelecekler denildi, ama gelmediler. Ben kriz masasını arayıp ısrar edince ‘Seçime kadar bunları kurtarmaya çalışacağız’ gibi laflar söylediler. Aile perişan durumda. Biz bakanlığı aradığımızda da yetkililere ulaşamıyoruz” sözleriyle isyan etti.

Haberin ardından bakanlıktan yapılan açıklamada, vatandaşların serbest bırakılmalarının seçim kampanyasında kullanılacağı yönündeki haberler “hiçbir mesnede dayanmayan çirkin ithamlar” olarak olarak nitelenmiş ve şöyle denilmişti: “Musul Başkonsolosluğumuz personeli dahil Irak’ta alıkonulan tüm vatandaşlarımızın sağ salim ülkemize dönmelerini teminen ilgili tüm kuruluşlarımızın eşgüdümünde yirmi dört saat, titizlikle büyük gayret gösterilmektedir. Hükümetimizin bu konulardaki tavrı nettir. Hiçbir husus vatandaşlarımızın can güvenliğinden daha önemli değildir. Devletimizce bundan önceki olaylarda harcanan yoğun ve etkin çabalar kamuoyumuzca da yakından bilinmektedir. Milli menfaatlerimizi ilgilendiren ve alıkonulan vatandaşlarımızın aileleri bakımından da çok özel bir hassasiyet arz eden böyle bir durumun asılsız iddialara konu edilmesi esefle karşılanmaktadır.”

 

Bakan doğruladı

Ancak Cumhuriyet’in haberi bakanlığın bu açıklamasından tam 1 ay sonra Milli Savunma Bakanı tarafından doğrulandı. Sivas’ta temaslarda bulunan Bakan İsmet Yılmaz, rehinelerle ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirterek şunları söyledi: “Çalışıyoruz. IŞİD üzerinde kim etkili olabilecek ise kimin sözüne itibar ediyorsa Irak’taki bütün taraflarla görüşmemiz devam ediyor. Bize söylenen en kısa zamanda, bunu gerçi daha halka söylemedik. Belki yarın gelebilir, belki öbür gün gelebilir. Biraz sabırlı olsunlar. Ya operasyon yapıp gidip getireceksin, ya da görüşmeler ile sabırla, sulh yoluyla bu olayı bu sıkıntıyı çözmek lazım. Bizim isteğimiz görüşmeler yoluyla bunun çözülmesi. Çünkü bunun en doğru yol olduğunu düşünüyoruz. Biraz daha sabretsinler.” Öğlen saatlerinde bu açıklamasını düzeltmek zorunda kalan Yılmaz, “Konsoloslukta görevli rehin alınan personelin ve ailesinin serbest bırakılacağı umuduyla bekliyoruz. Bu konuyla ilgili tüm taraflarla görüşmeler devam ediyor. Bugün veya yarın olacak şeklinde, bu görüşmelerin biteceğini beklemek, bir tarih vermek, bugün veya yarın bu da doğru değildir. Çünkü karşımızda yeknesak bir grup da yoktur. Bu sorunu sabırla görüşmeler yoluyla çözülmesini beklemek en doğru yoldur. Dışişleri Bakanlığımız tarafından bu konuda her türlü çalışma yapılmaktadır. En kısa zamanda olumlu bir netice alınır diye bekliyoruz” diye konuştu.

 

‘Seçimden önce bırakılırlar’ dediler

Kaçırılanlardan Derviş Öztürk’ün abisi Dursun Öztürk, olayın gündemdeki yerini kaybetmesiyle birlikte kendilerine verilen düzenli bilgilerin kesildiğini belirtirken, “Hiçbir somut bilgi gelmiyor, aynı oynatmalar, kandırmalar devam ediyor. Ancak biz ararsak bilgi veriliyor o da yarım yamalak bilgiler” dedi. Öztürk, kaçırılanların seçim öncesi bırakılma olasılıkları bulunduğu konusunda da şunları söyledi: “Bize önce bayramda gelecekler denildi, ama gelmediler. Ben kriz masasını arayıp ısrar edince ‘seçime kadar bunları kurtarmaya çalışacağız’ gibi laflar söylediler. Aile zaten perişan durumda. Bizde bayram falan olmadı... Her dakika bir haber gelecek diye bekliyoruz, bir arkadaşımız arasa ‘yeni bir haber mi var’ diye heyecanlanıyoruz. Biz bakanlığı aradığımızda da yetkililere ulaşamıyoruz.”

 

‘Bizim sıkıntımızı kimse bilemez’

2 aydır bakanlıktan gelecek olumlu bir haberi bekleyen aileler ise endişeli bekleyişlerini sürdürüyor. Konsolosluk çalışanı Emin Ercan’ın babası Nevzat Ercan, “49 tane ailenin psikolojisini, sıkıntısını kimse bilemez” derken, rehinelerin önümüzdeki günlerde serbest bırakılacağına inandığını ifade etti. Ercan, şöyle konuştu: “Biz Bakan Yardımcısı Naci Koru ile görüştüğümüzde, bize örgütün Türkiye’den para ya da benzeri bir talebi olmadığını, örgütün Türkiye’de bulunduğu ileri sürülen üyelerinin pazarlık konusu yapıldığı yönündeki haberlerin de gerçeği yansıtmadığını söyledi. Onların söylediklerine göre örgüt sadece Türkiye’nin kendisine müdahale etmemesini istiyor. Seçimden önce ya da sonra olduğu önemli değil biz yakınlarımızı bekliyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler