Foça’daki kirliliğe ilişkin açıklama

İzmir’in Foça ilçesinde kaynağı henüz belirlenemeyen petrol kirliliğine ilişkin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden açıklama yapıldı. Açıklamada, kirliliğin 2 bin 500 metrelik sahil şeridini etkilediği ve sızıntının kaynağının helikopter desteği ile de tespit edilmeye çalışıldığı bildirildi.

Yayınlanma: 01.09.2018 - 09:00
Abone Ol google-news

Foça ilçesi Gencelli ve Cumhuriyet Mahallesi sınırları içinde kalan denizde kaynağı belirlenemeyen ağır bir yakıt sızıntısı meydana gelmişti. Sızıntı nedeniyle bazı bölgelerde gözle görülür bir kirlilik oluşurken, çok sayıda uzman ekip de sevk edilmişti. Konuya ilişkim Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden de açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada 2 bin 500 metrelik bir sahil şeridinin kirlilikten zarar gördüğü tespit edilirken, sızıntının nereden kaynaklandığı helikopterlerin de desteğiyle araştırılıyor. Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetkililer de Foça’ya gelerek incelemede bulunacak.

2 BİN 500 METRELİK SAHİL ŞERİDİ ZARAR GÖRDÜ

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İlimiz Foça ilçesi Gencelli ve Cumhuriyet Mahalleleri sınırları içerisinde kalan Çatlatan Sitesi ve Öncü Sitesi sahiline denizden petrol kirliliği geldiği yönünde Sahil Güvenlik Komutanlığına ihbar iletildiği hususları Valiliğimize (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) iletilmesine müteakip ekiplerimiz olay yerine derhal ulaşmış olup, olay yerine en yakın mesafede konumlanmış olan ve deniz kirliliğine müdahale konusunda yeterliliği bulunan iki uzman firma görevlendirilmiştir. Denizden kirlilik gelmeye devam ettiği için dökülen fuel oil miktarına ilişkin net bir tespit yapılması şu aşamada mümkün değildir. Görevlendirilen ekipler tarafından vakit kaybetmeksizin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü teknik personeli gözetiminde kirlilik giderme çalışmalarına başlanmıştır. Bu kapsamda yaklaşık 2 bin 500 metrelik bir sahil şeridinin kirlilikten zarar gördüğü tespit edilmiş olup, ilk etapta denizdeki kirliliğin bariyerler, emdirici malzemeler ve skimmer ile kontrol altına alınması amacıyla çalışma yürütülmektedir” denildi.

BELEDİYE EKİPLERİ DE DESTEK İÇİN TAKVİYE EDİLECEK

Açıklamada çalışmaların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Aliağa Liman Başkanlığı, Foça Liman Başkanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Foça Kaymakamlığı ile koordinasyon halinde sürdürüldüğü belirtilirken, 1 Eylül günü itibarıyla Aliağa ve Foça Belediyeleri ekiplerinin de çalışmalara destek vereceği kaydedildi.

<haber-yatay:1069419,1069260,1065828,1063919>

TESPİT İÇİN HELİKOPTERLER DE HAVALANDI

Temizleme sonucu oluşan atıkların, lisanslı araçlar ile lisanslı bertaraf tesislerine yönlendirileceğinin de yer aldığı açıklamada, “Diğer yandan kirliliğin hangi sebeple oluştuğu ve kirleten bilinmemekle beraber, kirletenin tespiti için bölgede bulunan gemiler, hareket eden gemiler ve ihtimal dahilindeki kıyı tesislerinin yakıt/slaç tanklarından parmak izi amacıyla numuneler alınmaktadır. Kirliliğin boyutunun ve geldiği yerin belirlenebilmesi amacıyla Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı helikopter ile keşif uçuşları yapılmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadeleri de yer aldı.

BAKAN KURUM'DAN AÇIKLAMA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 75'inci Yıl Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.

Bakan Murat Kurum, İzmir'in Foça ilçesinde sahil şeridine yayılan ve kaynağı henüz belirlenemeyen petrol nedeniyle yaşanan deniz kirliği ile ilgili açıklamada bulundu. Kurum, "Foça'da akaryakıt konusu kontrol altında. 80 kişilik bir ekip çalışma yapıyor. Denizdeki kirliliğin giderilmesiyle ilgili çalışmalar sürüyor. Kirlilik kim tarafından yapıldıysa gerekli cezai yaptırım uygulanacak. Kirliliklerin yaşanmaması en büyük arzumuz. Bazen ister istemez böyle kazalar olabiliyor. Önemli olan bunlara anında müdahale edip, çevrenin, denizin, sahilin en az zarar görmesi noktasında müdahalede bulunmak" dedi.

Sakarya'nın Karasu ilçesinde halkı tedirgin eden, denize girme yasağına neden olan sudaki renk değişimiyle ilgili de konuşan Bakan Kurum, bölgede yapılan incelemelere göre, denizde bir kirliliğin olmadığını tespit ettiklerini belirtti.

'İMAR BARIŞI'NA 4 MİLYON KİŞİ BAŞVURDU

İmar Barışı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, "Bu bölgeyi ve bakanlığımızı yakından ilgilendiren İmar Barışı konusu var. Hükümetimizin iyi niyetle çıkardığı, 31 Aralık 2017'ye kadar olan yapıları ilgilendiren bir yasa. Bu yasa bundan önce yapılmış, mağdur olmuş, bir şekilde burada yaşıyor, ancak iskan konusunda, elektrik, su konusunda sıkıntı yaşayanların sıkıntılarının giderilmesine yönelik çıkartılan bir yasa. Türkiye'de 4 milyon kişi başvurdu, 2 milyarın üzerinde de başvuru bedeli söz konusu, beklenti ise 13 milyon başvuru. Teftiş elemanlarımızın 15-20 günlük süre zarfında yaptığı incelemede Muğla'da imar barışına uymayan 630 adet yeni kaçak yapı yapılıyor. Burada hem Büyükşehir Belediye Başkanı hem de ilçe belediye başkanları ile konuştuk ve onlara bu kaçak yapıların yıkılması talimatını verdik. Bu kaçak yapılar yıkılacak. Denetimini de Valimiz nezdinde yapacağız" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, valilik ziyaretinin ardından incememelerde bulunmak üzere Marmaris ilçesine hareket etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler