Maden sahibinden kan donduran ifadeler

Maden sahibi 50 bin liralık sondaj cihazını alacak parsının olmadığını iddia etti.

Yayınlanma: 12.11.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

Ermenek’te su dolan madende 18 işçinin mahsur kaldığı maden faciasıyla ilgili maden sahibi Saffet Uyar’ın da aralarında bulunduğu 5 kişi tutuklandı. Uyar, 50 bin liralık sondaj makinasını alacak parası olmadığını savunurken, olayla ilgili teknik personeli suçlayan Uyar, maden içerisinde kontrol sondajı yapmamız gerektiğini bilmiyordum dedi. Madenin İşletme Müdürü Yavuz Özsoy ise Olay ihmalkarlıktan kaynaklanmaktadır. Sondaj makinesi olsa bile bu olay olacaktı. Çünkü eski ocak içerisinde çalıştığımızı bilmiyorduk” dedi.

Karaman’ın Ermenek ilçesinde 28 Ekim’de su dolan maden ocağında mahsur kalan 18 işçiden 2 işçinin cenazelerine ulaşılırken, 16 işçinin cenazelerini çıkarmak izin çalışmalar sürüyor. “Bilinçli Taksirle Ölüme Sebebiyet Vermek” suçundan gözaltına alınan Şekerler Maden Şirketi'nin sahibi Saffet Uyar,kömür ocağının işletme ruhsatına sahip Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi yöneticisi Abdullah Özbey, aynı şirketin işleme müdürü Mehmet Zeybek, teknik nezaretçi Ali Uyar, Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi’nin işletme müdürü Yavuz Özsoy tutuklandı. Has Şekerler Madencilik Limitet Şirketi maden mühendislerinden yaklaşık 4 ay önce işe başlayan Cemile Karaca ile Nuray Yetiş ve iş güvenliği uzmanı Engin Yeti ise adli kontrol kararı ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

 

Sondaj makinası alacak parası yokmuş !

Saffet Uyar, maden sahasını 2009’da devraldıklarını, Numune firması ile Cenne firmasının eski imalat haritalarını kendilerine vermediğini savundu. Bu haritaların Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nde (MİGEM) bulunabileceğini bilmediğini söyleyen Uyar, MİGEM yetkililerince düzenlenen rapor sonucu madenin eksikliklerini girdirmek adına sondaj makinesi için fiyat araştırması yaptığını ancak sondaj makinası alacak parası olmadığını ileri sürdü. Uyar, “Makinenin çok pahalı olması üzerine Abdullah Özbey ile görüşme yaptım. Özbey, bana Cenne İşletmesi için ‘bir tane alalım herkes kullansın’ dedi. Diğer şirketlerde olduğunu bilseydim, alır kullanırdım ama bilmiyordum” dedi.

 

Sondaj cihazı en fazla 50 bin lira

Oysa sondaj cihazları ithal edildiğinde yaklaşık 30-35 bin dolara alınabiliyor. Yerli sondaj cihazlarının fiyatı ise yaklaşık 50 bin lira. Sondaj çalışmaları ortalama 3 gün sürüyor. Firmalar bu masrafı yapmak yerine sondaj yapılamadan ilerlendiği takdirde firmalar kesilen 1680 lira cezayı ödemeyi tercih ediyor.

 

Suçu çalışanlarına yıktı

Has Şekerler firmasının tek yöneticisi ve tek yetkilisi olduğunu vurgulayan Uyar, “Benden sonra Yavuz Özsoy yetkilidir, daimi nezaretçidir, aynı zamanda işletme müdürüdür.. Ali Kurt, Cenne’nin atadığı teknik nezaretçidir ben ocağa fazla gidip gelmem. Teknik nezaretçi defterine yazılan öneriler bana tebliğ edilmedi. Ocağa bir kez su geldiğini teknik personelden öğrendim, diğerinden haberim yok. Eski maden ocağına çalışma sırasında denk gelindiğini ve sonradan kapatıldığını görmedim, duymadım. Maden üstünde sondaj yapmıştır ancak maden içerisinde kontrol sondajı yapmamız gerektiğini bilmiyordum” diye konuştu.

 

İtiraf etti: ihmalkarlıktan kaynaklanıyor

Madenin İşletme Müdürü Yavuz Özsoy ise Olay ihmalkarlıktan kaynaklanmaktadır. Bu saha bana teslim edilirken ruhsatta gösterilen alanın içini belirten imalat haritası da ekli bir şekilde verilmiş olsaydı ya da çalışma sırasında bu harita elimizde bulunsaydı bu olay meydana gelmeyebilirdi. Sondaj makinesi olsa bile bu olay olacaktı. Çünkü elimizdeki verilere göre eski ocak içerisinde çalıştığımızı bilmiyorduk. Bu olaydan dolayı üzüntü içerisindeyim” dedi. Özsoy’un ifadesinde, ocakta zaman zaman su sızıntısının olduğunu, bunun tatlı su (yeraltı suyu) olup olmadığı içerek kontrol ettiklerini söylediği öğrenildi. Özsoy’un madende günlük olarak 3 metre kazı yapılıp kömür çıkartıldığını söylediği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler