Soylu elini uzatmadı

İçişleri Bakanı Soylu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda FETÖ’yle mücadele kapsamında bugüne kadar 559 bin kişiye işlem yapıldığını, 261 bin 700 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Yayınlanma: 21.11.2019 - 02:00
Soylu elini uzatmadı
Abone Ol google-news

İçişleri Bakanlığı’nın 2020 bütçe teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Toplantının başında salona giren Bakan Süleyman Soylu, AKP’li vekillerin tek tek ellerini sıkarken, muhalefet sıralarını pas geçti. Bu duruma tepki gösteren HDP’li Garo Paylan, bunu milletvekillerine “saygısızlık” olarak nitelendirdi. Komisyon Başkanı Lütfi Elvan ise Soylu’nun muhalefetin elini sıkmamasını vekillerin ayağa kalkmamasına bağladı. Soylu, bütçe konuşmasında “Halihazırda Batı’nın cici c¸ocugˆu PKK/ PYD ile Tu¨rkiye’yi diz c¸o¨ ktu¨rme umudunu bagˆladıkları FETÖ ile el altından alıs¸veris¸ yaparken bu kadar ileri gideceklerini tahmin etmedikleri DEAŞ ile tek bas¸ımıza mu¨cadele halindeyiz” iddiasında bulundu. PKK’ye yönelik operasyon sayısının son üç yılda yüzde 150 artarak, 40 binden 101 bine çıktığını ifade eden Soylu, şunları kaydetti: “Sadece bu yıl 363, toplamda 1144 tero¨rist etkisiz hale getirilmis¸tir. Yurtic¸i tero¨rist sayısı da 2016’dan bugu¨ne azalışa geçmis¸, 2 bin 500’lu¨ seviyelerden bu ay itibarıyla 550’li rakamlara gerilemis¸tir. Örgu¨te katılım 2014 yılındaki 5 bin 558 seviyesinden her yıl azalarak 2019 itibarıyla 108’e du¨s¸ mu¨s¸ tu¨r. İkna ve teslim toplamı ise bu yılın ilk 10 aylık verilerle 289’dur. Terör örgütünün ruh sağlığını bozduk. Bu yıl 142 üst düzey terörist etkisiz hale getirildi.”

KAYYIM VE TUTUKLAMALAR

31 Mart seçimlerinden sonra kayyım atanan belediyelere ilişkin istatistik paylaşmayan Soylu, “bir o¨nceki do¨nemde go¨revden alınan 94 belediye bas¸kanından 42 belediye bas¸kanı toplam 286 yıl ceza almıs¸tır. 19’u tutuklanmıs¸, 59’u tutuksuz yargılanmakta, 6’sı adli kontrol ve 8’i hakkında yakalama kararı vardır” dedi. İsim vermeden “Türkiye’de can ve mal güvenliğinin olmadığını” belirten CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştiren Soylu, “Bana go¨re hezeyandan bas¸ka bir s¸ey degˆildir. Lu¨tfen herkes samimi olsun. Egˆer can gu¨venligˆi yoklugˆundan kasıt tero¨r o¨rgu¨tlerinin can gu¨venligˆiyse dogˆrudur, bunların can gu¨venligˆi yoktur ve olmayacaktır da” ifadelerini kullandı. FETÖ ile mücadeleye değinen Soylu, örgütün gaybubet, hijyen, ıs¸ık evi yapılanması, finans yapılanması gibi pekc¸ok yapılanma alanlarının çözüldüğünü kaydetti. Bu yıl kasım ayı itibarıyla 559 bin 64 kis¸iye is¸lem yapıldığını anlatan Soylu, “261 bin 700 go¨zaltı, 91 bin 287 tutuklama gerc¸ekles¸mis¸tir. Halen cezaevlerinde 26 bin 952 kişi tutukludur” görüşünü kaydetti.

DEAŞ’IN 5 EYLEMİ ÖNLENDİ

Soylu, 1 Ocak 2017’den itibaren, Tu¨rkiye’de tek bir eylem dahi yapamayan IŞİD tero¨r o¨rgu¨tu¨nu¨n, son iki yılda 5 adet eylem giris¸imi önlendiğini belirterek “Yabancı tero¨rist savas¸c¸ ı oldugˆu degˆerlendirilen 8 bin 922 kis¸inin de u¨lkeye giris¸i engellenmis¸tir. Yurtiçindeki operasyonlarda da 2016-2019 arasında, toplam 1058 DEAŞ’lı etkisiz hale getirilmiştir” ifadesi kullandı. Türkiye’de çeşitli statülerden 5 milyon 74 bin 908 yabancı uyruklu insan olduğunu ifade eden Soylu, bunların 3.6 milyonunun geçici koruma altındaki Suriyeliler olduğunu kaydetti. Soylu, 12 Temmuz’dan itibaren yaklas¸ık İstanbul’da 100 bin Suriyelinin kayıtlı oldukları illere döndüğünü belirtti. Soruları yanıtlayan Soylu, kendilerine yönelik Hitler benzetmesine “Hitler’e benzetemezsiniz. Çünkü biz kimseyi gaz odalarında yakmadık” dedi. Terörle mücadeleye değinen Soylu, “O Murat Karayılan lime lime olacak” ifadesini kullandı.

KOMİSYONDA GERGİNLİK

Soylu’nun HDP’yi terör konusunda uyardığı konuşması sırasında SP milletvekili Cihangir İslam, “Ahmet Altan’ın terörle ne alakası var? Susturamadığınız adamları tutukluyor, içeri atıyorsunuz” dedi. Soylu, İslam’a “Hainsin” diye karşılık verince, komisyon salonunda tansiyon yükseldi. Ayağa kalkarak “Sen bana hain diyemezsin” diyen İslam, Soylu’nun üzerine yürüdü. Soylu, “Ahlaksızlık yapma” derken, İslam ise “Eşkıya mısınız? Gideceksiniz” yanıtını verdi. AKP ve MHP’li vekiller de İslam’ın üzerine yürürken araya CHP’li vekiller girdi. Rabia Naz konusuna değinen Soylu, Adli Tıp Raporu ve mülkiye müfettişi raporuna göre, olayın intihar olduğunu savunurken “Rabia Naz cinayeti diye bir hüküm verilemez” ifadesini kullandı. “FETÖ tehdidi bitti mi” sorusuna Soylu, “Türkiye’de mesela, şu anda büyük bir operasyon hazırlıyoruz. Ben onların tekrar bu noktaya gelebileceğini düşünmüyordum. Amerika’daki terörist başı, FETÖ başı orada durduğu sürece, Amerika tarafından muhafaza edildiği sürece FETÖ tehlikesi bitti demek zavallılıktır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler