Nefes bile alamıyor

PKK davasından hüküm giyen 41 yaşındaki Fatma Tokmak, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde ciddi sağlık sorunları yaşıyor. 4 kalp damarı tıkalı olan ve 2 kalp kapakçığı iflas eden Tokmak, geçen hafta cezaevinde kalp spazmı geçirerek hastaneye kaldırıldı.

Yayınlanma: 26.01.2015 - 04:35
Abone Ol google-news

Tokmak, tedavi olmak için infazının ertelenmesini bekliyor. Avukat Eren Keskin, müvekkilinin bir an önce ameliyat olması gerektiğini vurgularken, oğlu Azad Tokmak ise yetkililere, “Annem nefes almakta zorlanıyor. Doktorlar, atakları sırasında hemen hastaneye getirilmesi gerektiğini, bu durumun risk teşkil ettiğini söylüyor. En azından sağlığına kavuşana kadar infazı ertelensin” diye sesleniyor.

Azad ile birlikte İstanbul’da PKK üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına alındı. Gözaltına alındığında hiç Türkçe bilmiyordu. İddialara göre de Tokmak işkenceye maruz kaldı ve okuyup anlamadığı bir ifadeye parmak basmak zorunda bırakıldı. Hakkındaki tüm suçlamaları reddetmesine rağmen, tutuklanarak
cezaevine gönderildi. Cezaevindeyken kalp hastalığına yakalanan Tokmak, 2006 yılında sağlık sorunları nedeniyle tahliye edildi. 2010 yılında ise mahkemenin verdiği müebbet hapis cezası onaylanan ve yeniden cezaevine giren Tokmak’ın yaşadığı sağlık sorunları daha da ağırlaştı. 2 kalp kapakçığı çalışmayan Tokmak için doktorlar durumunun kritik olduğunu söylüyor. Adli Tıp Kurumu ise iki kez verdiği raporda “Cezaevinde kalabilir” diyor.

 

‘Acilen ameliyat edilmeli’

Tokmak ile ilgili tüm tıbbi bilgileri inceleyen Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ise Adli Tıp  Kurumu’nun aksine bir rapora imza atıyor. 23 Temmuz 2014 tarihli TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı imzalı raporda, Tokmak’ın acilen ameliyat edilmesi gerektiği ve ameliyat sonrası gereken bakımın cezaevi koşullarında sağlanmasının mümkün olmadığına dikkat çekiliyor. Tokmak ile ilgili tüm tıbbi bilgileri inceleyen Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ise Adli Tıp Kurumu’nun aksine bir rapora imza atıyor. 23 Temmuz 2014 tarihli TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı imzalı raporda, Tokmak’ın acilen ameliyat edilmesi gerektiği ve ameliyat sonrası gereken bakımın cezaevi koşullarında sağlanmasının mümkün olmadığına dikkat çekiliyor.

 

Nefes almakta zorlanıyor

Avukat Eren Keskin, müvekkilinin nefes almakta zorlandığını vurgulayarak “Makineye bağlanması
gerekli. Geçen hafta çarşamba günü cezaevinde kalp spazmı geçirmiş ve Bakırköy Devlet Hastanesi’ne kaldırılmış. Hastaneye götürülmüş ancak kardiyolog yok diye cezaevine geri gönderilmiş, cezaevi koşullarında tedavisi yapılamıyor. Hastalığı çok ilerledi. Acilen ameliyat olması gerekli” diyor.

TİHV’nin “cezaevinde kalamaz” yönünde görüş bildirdiği rapora karşın, Adli Tıp Kurumu’ndan 6 aydır bir yanıt gelmediğini anımsatan Keskin, “Hasta tutsaklar cezaevinde birer birer ölüyor. Tokmak derhal tahliye edilmelidir” diyerek yaşananlara tepki gösteriyor.

 

‘Annem tahliye olsun’

Tokmak’ın oğlu Azad ise annesinin son zamanlarda sorunlarının daha da arttığını belirterek şunları söylüyor: “Doktorlar ameliyat olamadığı için bu sorunun yaşandığını söylüyor. En kısa zamanda ameliyatı yapılmalı. Bu ameliyatı cezaevi koşullarında kaldıramaz. En azından iyileşene kadar infaz
ertelemesi yapılabilir. Çok sık hastaneye kaldırılmaya başladı. Annemi önceki gün ziyarete gittiğimde gördüm, zor nefes alıyordu. Doktorlar bundan sonra bu tür sorunların yaşanacağını, ataklarda hemen hastaneye getirilmesi gerektiğini, bunun riskli olduğu söylüyor.”

 

20 günde 6 ölüm

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyesi Rahim Noz ise özellikle sağlık sorunu yaşayan siyasi tutuklu ve hükümlülere devletin bakış açısının öç alma üzerine kurulu olduğunu
söylüyor. “F tiplerindeki işkence iki katına çıkıyor” diyen Noz, son 20 günde 6 tane tutuklu ve hükümlünün sağlık sorunları nedeniyle yaşamını yitirdiğini cezaevlerinde 248’i ağır, 680 hasta tutuklu ve hükümlü bulunduğunu kaydediyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon