Davutoğlu'ndan Süleyman Şah operasyonu açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki askerlerin Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili açıklama yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu, "Bu mekan üçüncü kez yer değiştirmiş. Yine Suriye sınırları içinde kalmıştır. Bu da geçici bir nakildir. Suriye'de şartlar düzeltildiğinde ümit ederiz ki asıl yerine nakli kubur yapılabilir" dedi.

Yayınlanma: 22.02.2015 - 09:16
Abone Ol google-news





Başbakan Davutoğlu, "Suriye'de iç çatışmaların çıkması savaşın yaygınlaşması ile birlikte bir çok kez bu toprağımızın korunması için tedbirler alınmıştır. Oradaki silahlı kuvvetlerimizin sayısı arttırılmış. Son olarak 38'e kadar çıkmıştır. Yakından takip ile her türlü çalışma yapılmış. Son dönemde özellikle bölgede çatışmaların artması üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gördüğü askeri zaruretler neticesinde hükümetimiz tarafından bir direktif ile gerekli tedbirlerin alınması direktifi verilmiştir. Burada Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan haklarının korunması, manevi mekan olarak bu mekanın kutsiyetini ve manevi emanetlerin korunmasını ve silahlı kuvvetlerimizin güvenliklerini de teminat altına alınması prensipleri etrafında her türlü tedbirin alınması yönünde geçtiğimiz ay içinde silahlı kuvvetlerimize direktif verilmiştir. Bu direktif sonrasında sayın Cumhurbaşkanımızın talimat ve onaylarından geçtikten sonra bu hafta yani geçtiğimiz hafta içinde nihai aşamaya gelmiş. Zamanlaması son ana kadar gizli tutulan bir operasyon" diye konuştu.

Süleyman Şah operasyonu dış basında
Dışişleri Bakanlığı'ndan Süleyman Şah açıklaması
Süleyman Şah operasyonundan fotoğraflar 
Erdoğan'dan Süleyman Şah'ın naaşı hakkında açıklama
Süleyman Şah'ın naaşı ve askerler operasyonla Türkiye'ye getirildi
Süleyman Şah operasyonu
Erdoğan'dan Süleyman Şah tebriği
"DÜN AKŞAM SAAT 9'DA EŞ ZAMANLI OLARAK İKİ OPERASYON BİRLİKTE BAŞLATILMIŞTIR"

Davutoğlu, "Dün akşam saat 9 itibari ile başlatılmıştır. Saat 9'da eş zamanlı olarak iki operasyon birlikte başlatılmıştır. Birincisi Murşit Pınar'dan birliklerimiz Suriye'ye girmiştir. 09.02'de bir başka birliğimiz ve tank birliğimiz Eşme civarından yine Suriye topraklarına girerek yakında bir mekanda Suriye toprakları içinde Süleyman Şah'ın yeni kutsal mekanının tanzimi ve nakli korun gerçekleştirmesi için bir toprak parçasını kontrol altına almış ve bayrağımızı saat 09.02 itibari ile Suriye içindeki bu toprak parçası üzerinde dalgalandırmıştır" açıklamasında bulundu.

"39 TANK, 57 ZIRHLI ARAÇ, 100 ARAÇ VE 572 PERSONEL İLE SURİYE'YE GİRİLMİŞTİR"

Davutoğlu, "Daha sonra saat 11 civarından itibaren de bizzat benim de katıldığım şekilde bütün bu çalışmalar Genel Kurmay karargahından operasyon odasından yürütülmüştür. Şu ana kadar da gerek bene gerek Genel Kurmay Başkanımız, Milli Savunma Bakamız, kuvvet komutanlarımız ve operasyona katılan bütün subaylarımız bu çalışmayı aralıksız takip etmişlerdir. Bu çerçevede 39 tank, 57 zırhlı araç, 100 araç ve 572 personel ile Suriye'ye girilmiştir" ifadelerini kullandı.

Süleyman Şah operasyonundan ilk görüntüler - VİDEO


"04:45'TE SON ASKERİMİZİ BURADAN AYRILMIŞTIR"

Davutoğlu, "00:30'da birliklerimiz Süleyman Şah Saygı Karakolu'na ulaşmışlardır. Nakli kubur için dini tören yapılmıştır. Manevi değer taşıyan tüm unsurlar alınmıştır. 04:45'te son askerimizi buradan ayrılmıştır. Bayrağımız yeni yere dikilmek üzere buradan alınmıştır" dedi.

"MAALESEF BİR ASKERİMİZİ KAZA NEDENİYLE ŞAHADET ŞERBETİNİ İÇMİŞTİR"

Davutoğlu, "Herhangi bir istismara yol açmamak için geride kalan yapılar kullanılamaz hale getirilmiştir. 04:45 itibari ile son askerimizin de çekilmesi ile geri dönüş başlamış. 06:03 civarında ilk askeri birliklerimizi ülkemize giriş yapmışlardır. Bütün birliklerimiz salimen ülkemize dönmüşlerdir. Maalesef tek bir kaybımız olmuştur. O da çatışma sonucu değil. Harekat başladığı sırada bir askerimizi kaza nedeniyle şahadet şerbetini içmiştir" diye konuştu.

"ASKERLERİMİZ ORAYI KONTROL ALTINA ALMIŞLARDIR"

Davutoğlu, "Geçici olarak bu emanetler muhafaza edilecek. İnşallah kontrol altına aldığımız Eşme Suriye Eşmesi tarafındaki bölgede şu anda orada bayrağımız dalgalanmaktadır. Askerlerimiz orayı kontrol altına almışlardır" dedi.

"SURİYE'DE ŞARTLAR DÜZELTİLDİĞİNDE ASIL YERİNE NAKLİ KUBUR YAPILABİLİR"

Davutoğlu, "Bu mekan üçüncü kez yer değiştirmiş. Yine Suriye sınırları içinde kalmıştır. Bu da geçici bir nakildir. Suriye'de şartlar düzeltildiğinde ümit ederiz ki asıl yerine nakli kubur yapılabilir. Dinen manen ve milli olarak yapılması gereken her şey hiçbir eksik bırakılmadan yapılmıştır. Son derece başarılı bir operasyon bu saat itibariyle başarılmıştır. Ben bütün birliklerimize bütün milletim bütün tarihimiz adına bütün ecdadımızın adına teşekkürü bir borç biliyorum. Uyku görmeden bu çalışmalar yürütüldü. Son derece başarılıdır" diye konuştu.

SORU - CEVAP

Herhangi izin alındı mı bir operasyon için işbirliği yapıldı mı?

Bu operasyonun kararı Ankara’da alınmıştır. Hiçbir merciden ne izin ne de yardım talep edilmiştir. Bu operasyon esnasında karşımıza kim çıkmış olursa olsun TSK her türlü engeli aşar ve o emanetleri ülkemize getirildi. Karar ve talimat hükümet tarafından alınmış, cumhurbaşkanımızın onayından geçmiştir. Herhangi bir kayıp olmaması için koalisyon güçlerine bilgilendirme yapılmış ve hava operasyonları sürekli yapıldığı için koordinasyon zorunlu olarak sağlanmıştır. Bütün taraflar biliyordu ki bu operasyona yönelik bir karşılık en sert şekilde cevap bulurdu.

Türkiye’nin yurt dışında başka toprağı kalmadı algısı var. Bunun hakkında ne diyorsunuz?

Bu yanlış bir algıdır. Önemli olan Süleymanşah’ın manevi emanetine sahip çıkmaktır. Bu topraklar üzerinde şu an itibariyle hatta gece 21 itibariyle birliklerimiz Suriye’ye girerek Eşme’de Türk Bayrağı çekilmiştir.
Karakozak’taki Türk bayrağı inmeden Suriye’nin başka bir noktasında Türk bayrağı dalgalanmaya başlamıştır. 38 personelimiz ülkemize gelmiş durumdadır. Bir ekranda Karakozak’taki askerlerimizi diğer yanda da 4 kol halinde yürüyen askerlerimizin görüntüsü takip ettik.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler