Karanlıktan istifa geldi, Bakan açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Kesinti nedeniyle TEİAŞ Genel Müdürü görevinden istifa etti" dedi.

Yayınlanma: 06.04.2015 - 10:21
Abone Ol google-news

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız geçtiğimiz hafta salı günü yaşanan elektrik kesintisine ilişkin konuştu. Yıldız, "Toplam 7 hattın üzerinde, gerek arıza gerek salınımdan kaynaklı güç salınımı gerekçesi ile devre dışı kalıyor. Doğu ile Batı'nın bağı devre dışı kalıyor. Toplam 12 saniye içinde birbirine tetikliyor. Teknik bir arıza olmakla birlikte, bir işletim hatası olduğu tarafımızdan düşünülüyor. Kendisini bu işte sorumlu gören TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır da istifa etmiş bulunuyor" dedi.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Genel Müdürü Kemal Yıldır'ın istifa ettiğini belirten Yıldız kesintiye ilişkin, "Yaptığımız çalışmalar sonucunda bir sonuca ulaştık. Bağlantı hattı çalışmaları nedeni ile Türkiye'yi doğusundan batısına bağlayan bütün bu eksende 5 tane iletim hattının devre dışı kaldığını görüyoruz. Toplam 7 hattın üzerinde, gerek arıza gerek salınımdan kaynaklı güç salınımı gerekçesi ile devre dışı kalıyor. Doğu ile Batı'nın bağı devre dışı kalıyor. Toplam 12 saniye içinde birbirine tetikliyor" diye konuştu.

'TEKNİK BİR ARIZA OLMAKLA BİRLİKTE, BİR İŞLETİM HATASI OLDUĞU TARAFIMIZDAN DEĞERLENDİRİLİYOR'

Yıldız, "Kesinti iletim sistemimizdeki bir arıza ile başlıyor. Bir hattaki arıza ile başlıyor. Geriye dönük çalışmalara başladık. Teknik bir arıza olmakla birlikte, bir işletim hatası olduğu tarafımızdan düşünülüyor" dedi.

'SEÇİMLERLE İLGİLİ ELEKTRİK KESİNTİSİ BEKLEYENLER VARSA BÜTÜN ARKADAŞLARIMIZIN İZİNLERİ KALDIRILDI'

Yıldız, "Seçimlerle ilgili bir elektrik kesintisi bekleyenler varsa bu konuda bütün arkadaşlarımızın izinlerinin şimdiden kaldırıldığını ve yoğun bir tedbir olduğunu belirtmek isterim" dedi.

'MÜHENDİSLİK AÇISINDAN BAKTIĞIMIZ ZAMAN BU UZUN SÜREN BİR KESİNTİ, DEĞİLDİ'

Yıldız, "Mühendislik açısından baktığımız zaman bu uzun süren bir kesinti, değildi. Arkadaşlarıma haksızlık etmek istemem. Teknik arıza bir iletim hattında başlamıştır. Detaylarına girdiğimizde akımdan, frekanstan bahsetmek zorunda kalıyoruz" dedi.

'SİSTEM GÜVENİLİR BİR SİSTEMDİR'

TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır'ın görevinden istifa ettiğini ve bazı görevlilerin de açığa alındığını belirten Yıldız, konu ile ilgili gazetecilerin sorularına verdiği yanıtta, "Sistem güvenilir bir sistemdir. 33 yıldan bu yana bu manada şebekenin tam iki katına çıkmış olmasına rağmen. Son 12 yıl içerisinde bu şebekeyi 2 katına çıkardık. Bütün bunlar başarı ile işletilmeye devam ediyor" diye konuştu.

'ARZ GÜVENLİĞİ İLE İLGİ BİR SORUN YOK ARKADAŞLARIMIZ BİR KISIM NOKTALARDA AŞIRI RİSK ALMIŞ OLABİLİRLER'

Yıldız, "Arz güvenliği ile ilgi bir sorun yok. Adana, Gaziantep bölgesinde oluşan konuyu tekraren söylemek isterim. Bunların doğru ve eş zamanlı olarak işletilmesi lazım. Arkadaşlarımız bir kısım noktalarda aşırı risk almış olabilirler. Soruşturma sonucunda netleşecek. Ancak teknik gerekçelerle olduğu yönündeki kanaatimiz daha da netleşmiş oldu. Başka bir sorundan kaynaklanmışsa da çalışmamız devam ediyor" dedi.

'TEKNİK BİR ARIZANIN İLETİM HATLARINA SİRAYET ETMESİ İLE O ARIZA OLUŞMUŞTUR'

Yıldız, "Altını kalın çizgilerler çizdiğimiz konu teknik bir arızanın iletim hatlarına sirayet etmesi ile o arıza oluşmuştur" dedi. Kürt petrollerinin satışına ilişkin bazı iddiaları değerlendirmesi istenen Yıldız, "Burası büyük bir devlet. Gizli saklı anlaşmalar ile yönetilen bir konu yok. Bağdat'ta yapılan anlaşmalar, Erbil'de yapılan sözleşmeler iki ülke arasındaki enerji sektörü ile ilgili bütün yapıyı kurguluyor" dedi.

ELEKTRİK KESİNTİSİ VE MADDİ ZARAR

Elektrik kesintisi ile birlikte ortaya çıkan maddi kayıplara ilişkin bir tanzimin söz konusu olup olmayacağını değerlendirmesi istenen Yıldız, "İletim sistemlerinde mekanizma böyle çalışmıyor. Yapılan sözleşmeler, anlaşmalar böyle bir şeyin söz konusu olmadığını gösteriyor. Bir abartıdan bahsetmek istiyorum: Bazı yazılı basın organlarında 6 saat içinde şu kadar milyarlık zarar oluştuğu söyleniyor. Ben şunu soruyorum: O 6 saat içinde o işletmeler o kadar milyar dolarlar mı kazanıyordu o işletmeler. Bir yerde zarar var demeniz için mutlaka bunun zararı oldu. Ama bir zarar var demeniz için o kadar kar ediliyor olması lazım. Eğer bizim işletmelerimiz o 6 saat içinde 3 milyar dolar kazanıyorsa Türkiye'nin çok çok yani bizim sunduğumuz Türkiye'den çok çok daha ileride olduğunu söylemek isterim. Nimet ve külfeti eş zamanlı değerlendirmek daha doğru olacak" ifadelerini kullandı.

'HDP'NİN SEÇİM BEYANNAMESİNDEKİ BEDELSİZ ELEKTRİK KONUSU TÜRKİYE'NİN BÜTÜNLÜĞÜNÜ TEHDİT EDEN BİR CÜMLE'

HDP'nin seçim beyannamesinde yer alan elektriğin bir kısmının bedelsiz verileceğine ilişkin değerlendirmeleri sorulan Yıldız, "Tabi sorumluğu omuzunda taşımayanlardan böyle bir şey bekleriz. Ancak gerçekçi değil. Elektrik bir havuzdur. O havuzun işçinde aldığınız bir kova suyun bedelini bir başkasına ödetmek zorundasınız. Başak bir adaletsizliğe yol açmamak lazım. zaman zaman bize doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini kast ederek üretim tesisleri bizim bölgemizde. Siz ne tüketiyorsunuz diye başka bir dil kullanımı, başka bir Türkiye gibi söyleyerek doğunun, batının başkasına ait olduğunu söyleyerek bir ifade oluşturmaya çalışıyorlar. Türkiye bir bütündür. Hizmetlerden eşit şekilde yararlanacak. Böyle bir anlayışı reddediyoruz. Onun hangi maksatla söylendiğini çok iyi bildiğimiz için de Türkiye'nin bütünlüğüne aykırı, Türkiye'nin bütünlüğünü tehdit eden bir cümle olarak da görüyoruz" diye konuştu.

Yıldız, elektrik kesintisinin faturalara yansımayacağını da vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler