TSK’den yaralıları taşıyanlara teşekkür

Diyadin’deki çatışmada yaralanan askerlerin siviller tarafından taşındığını kabul eden Genelkurmay Başkanlığı, sivillere canlı kalkan denmesine ise karşı çıktı.

Yayınlanma: 14.04.2015 - 07:24
Abone Ol google-news

Genelkurmay Başkanlığı, Ağrı’nın Diyadin ilçesinde jandarma ile PKK’liler arasında çıkan çatışmaya ilişkin iki açıklama yaptı. Genelkurmay ilk açıklamasında yaralı askererin taşınmasına sivillerin yardım etmesini “takdire şayan” olarak nitelendirirken, ikinci açıklamasında yardım eden sivillerin “canlı kalkan’ olarak nitelendirilmesine karşı çıktı.

Genelkurmay ilk açıklamasını, bölgedeki çatışmalara ilişkin basına yansıyan fotoğraf ve video görüntüleri bir günde iki açıklama yaptı. Genelkurmay’ın ilk açıklamasında yaralılara yardım konusunda “sivil yardımı”na dikkat çekilerek şöyle denildi:

“11 Nisan 2015 tarihinde Ağrı ili Diyadin ilçesi, Yukarıtütek köyü bölgesinde bölücü terör örgütü mensubu teröristlerle çıkan çatışmada yaralanan dört personelimizin, havadan tahliyesi esnasında bölgeye gelen vatandaşlarımızın, yaralı personelimize yardımı takdire şayan bulunmuş, vatandaşlarımızın Türk Askerine olan bağlılığının ve sevgisinin ne denli büyük olduğunu göstermiş, milletimizin birlik ve beraberliğinin güzel bir örneğini teşkil etmiştir. Vatandaşlarımıza teşekkür eder, sağlık ve mutluluk dolu güzel ve huzurlu günler dileriz.”

İkinci açıklama

Daha sonra Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrul Gazi Özkürkçü bir açıklama daha yaptı. Bu açıklamada ise bazı HDP’lilerin, çatışmayı durdurmak için araya giren sivil yurttaşları “canlı kalkan” olarak nitelendirmesine tepki gösterildi. Çatışma sırasında yaralanan askeri personele yardım eden sivillerin “canlı kalkan” olarak nitelendirilmesini TSK’nin kabul etmediğini belirten Özkürkçü şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ağrı’da yaralı personelimize askerlerimizin yanında yer alarak yardım eden vatandaşlarımızın ‘canlı kalkan’ olarak tanımlanmasını TSK olarak kabul etmiyoruz. Vatandaşlarımızın gösterdiği bu davranış her türlü takdirin üzerindedir ve bölgedeki vatandaşlarımızın teröre karşı olduklarını gösteren en güzel tepkidir. TSK olarak, yürütülen bu faaliyetin bir operasyon faaliyeti olmadığını, Jandarma unsurlarının çatışma çıkan bölgeye operasyon amacıyla gitmediklerini, bu tür tedbirlerin, düzenlenen bu ve benzeri kapsamdaki etkinliklere yönelik olarak ülkemizin her köşesinde aynı titizlikle uygulandığını da ifade etmekte yarar görüyoruz.”

Davutoğlu yalanladı

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, önceki gün yaptığı açıklamada, askerlerin bölge halkı tarafından kurtarıldığını iddia etmiş, Davutoğlu da bu iddiaya yönelik “yalan söylüyor” sözleriyle tepki göstermişti.

Helikopterlerde kurşun delikleri

Anadolu Ajansı, Ağrı’daki çatışmada isabet alan helikopterlerin fotoğraflarını dün servis etti. Fotoğraflarda operasyona katılan helikopterlerde çok sayıda kurşun deliği olduğu görülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler