Sessizliğin çığlığı

Sivas katliamı, 22. yıldönümünde Madımak’ta bir kez daha lanetlendi. Cemevinden başlayıp Madımak Oteli’ne uzanan yürüyüş korteji sessizce izlendi

Yayınlanma: 02.07.2015 - 21:25
Abone Ol google-news

Sivas katliamı’nın 22. yıldönümünde Madımak’ta ve bütün yurtta anma törenleri gerçekleştirildi. Anma töreni için kentte kuş uçurtulmadı, kortejin geçeceği yollar trafiğe kapatıldı, bariyerler yerleştirildi. Bazı dükkân ve işyerleri açılmadı. 22 yıl sonra ilk kez kente giden şair Metin Altıok’un kızı CHP’li Zeynep Altıok’un içinde isyan duygusu vardı: “22 yıldır zaten hiçbir şekilde yargıya intikal ettirilmemiş, adalet işlememiş bir davanın anmasında bile bu kadar itilip kakılmak, bariyerler arasından alana ulaşmak zorunda kalmak, sonunda da Bilim ve Kültür Merkezi olarak adlandırılan bir şarlatanlık yuvasıyla karşılaşmak üzüntü veriyor...”

Törende Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok gözyaşlarını tutamadı.

50 milletvekili vardı

Çeşitli kentlerden binlerce kişi 33 aydının ve 2 otel çalışanının katledildiği Madımak Oteli’nin önünde toplandı. Alevi örgütleri, sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra, CHP ve HDP’den yaklaşık 50 milletvekili de törenlere katıldı. Katliamda yaşamını yitiren şair Metin Altıok’un kızı, CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok da ilk kez anma törenine katıldı. Buna karşın katılımın diğer yıllara göre daha sınırlı olması dikkat çekti.

2 bin 800 polis

Anma etkinliği kapsamında yürüyüşün yapılacağı güzergah üzerinde bulunan caddeler, sabah saatlerinden itibaren trafiğe kapatıldı. Güzergah üzerindeki geçiş noktaları ile otel çevresinde toplam 2 bin 800 polis görevlendirildi. Tokat, Nevşehir, Kayseri başta olmak üzere çevre illerden takviye ekipler kente getirildi. Esentepe Mahallesi Cem evi önünde başlayan yürüyüş Cumhuriyet Meydanı üzerinden Madımak Oteli’ne ulaştı. Afyon Sokak’ta bulunan sendika şubesi önünden hareket eden KESK üyeleri de yürüyüş kortejine katıldı. Kortejin Cem evinden başlayıp Madımak önünde sona eren yaklaşık 3 kilometrelik yürüyüşü boyunca güzergahta derin bir sessizlik hakimdi. Kimi dükkan ve işyerlerinin kapalı olmaları dikkat çekti. İl Özel İdaresi tarafından “Bilim ve Kültür Merkezi”ne dönüştürülen Madımak Oteli’nin önüne, katledilenlerin her biri adına şehit aileleri tarafından 33 karanfil bırakıldı. Ardından, 33 aydının ismi tek tek okunurken, kalabalık hep bir ağızdan “burada” diye yanıt verdi. Kalabalık “Katiller halka hesap verecek”, “Madımak müze olacak”, “Yobaz yaktı, devlet baktı” sloganları attı.

‘Muammer’in acısıyla yaşıyoruz’

Madımak Oteli’nde katledilen 35 kişiden biri de Muammer Çiçek’ti.. Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nü 1 yıl önce bitiren Çiçek, okul bitirme projesi olarak Sivas’ın vaziyet planını yaptı. Çankaya Belediyesi İmar dairesinde iki ay staj gördü. Muammer Çiçek şiir yazıyor, Pir Sultan Abdal Tiyatrosu’nda “Küçük Prens” adlı oyunda hem oyuncu hem de yönetmen olarak görev yapıyordu. Baba Hüseyin ve anne Şirin Çiçek için hayat o gün durdu. 22 yıldır evlat acısıyla yaşadıklarını belirten baba Çiçek, “Bu asırda olmayacak, akla gelmeyecek bir olay yaşadık ve bu olay hayatımızı kararttı” dedi. Anne Şirin Çiçek ise zorlukla 3-5 cümle konuşabildi. Acılı anne, “22 yıl geçti, acılarımız çoğalıyor. Muammer sevgi dolu bir çocuktu. Kimseyi incitmez, acı söz söylemez, hep sevgi dolu, saygılı bir çocuktu. O günden beri içimiz yanıyor, aklımıza geldikçe ağlıyoruz ” dedi.

1 gün önce yazdığı şiir

“Soğuk ölümün acımasız pencereleri

Geziniyor üzerimde kıyıya vurmuş baygın bir balık gibi,

Ayılıp çırpınmaya başlıyorum,

Korkuyorum beni kavuracağından günesin,

Çırpınıyorum ateş kumlarda yaşamak için

Ulaşmak istiyorum delice suya, nefesime ve kendime...”

Beşiktaş’ta duygu seli

Beşiktaş Belediyesi tarafından dün Mustafa Kemal Kültür Merkezi “Unutmamak Müzesi”nde düzenlenen etkinliğe Beşiktaş Belediyesi Başkanı Murat Hazinedar, CHP Beşiktaş İlçe Başkanı Şerif İlker Uygun, sanatçılar Bedri Baykam, Bubi ve Beşiktaş Cem Vakfı Başkanı Mehmet Aslan ile çok sayıda yurttaş katıldı. Katilamda yaşamını yitirenlerin görüntülerinin yeraldığı slayt gösterisi gerçekleştirildi. Katılanların duygulu anlar yaşadığı etkinlikte konuşan Hazinedar, “Bu olay sadece iktidar meselesi değil, derin bir zihniyet meselesidir” dedi. 34 sanatçı tarafından yaşamlarını yitiren aydınların resimleri de sergilendi. Etkinlik deyiş dinletisi ile sona erdi.

Demirtaş özür istedi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Sivas katliamının 22. yıl dönümünde sosyal medyadan bir mesaj yayınladı. Demirtaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Aradan geçen 22 yıla rağmen samimi bir yüzleşme ve özür yaşanmadı Madımak katliamına dair. Acı o nedenle her dem taze. Hasretle anıyoruz” dedi.

Katliamcılara Validen anma

Sivas Valisi Alim Barut, 33 aydın ve sanatçıyı anarken, oteli yakarken ölen 2 katliamcıyı da andı. Vali Barut, “Madımak Olayı yangınında hayatını kaybeden 37 vatandaşımızın anısı önünde saygı ile eğiliyor, rahmetle anıyor, milletimize, yakınlarına tüm Sivas’a ve Sivaslılara baş sağlığı diliyorum” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler