Ethem Sarısülük'ün katili serbest bırakıldı

Ankara Valiliği’nin, "can güvenliği" için Ethem Sarısülük Davası’nı Aksaray’a taşıttığı katil polis Ahmet Şahbaz tahliye edildi.

Yayınlanma: 03.09.2015 - 16:41
Abone Ol google-news
<video:15029>

Yargıtayın Ethem Sarısülük davasının güvenlik gerekçesiyle Aksaray’a naklinin karar verilmesinin ardından Ankara 6. Ağır Ceza mahkemesi, yetki gaspı yaparak skandal bir işleme imza attı. Mahkeme Ahmet Şahbaz’ı tahliye etti. 
 
Gezi direnişi sırasında Kızılay’da 1 Haziran 2013 tarihinde Ethem Sarısülük’ü vurarak öldüren polis memuru Ahmet Şahbaz, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyordu. Duruşmaya peruk, takma bıyıkla gelen Şahbaz, Sarısülük ailesinin tepkisini çekmişti. Duruşma salonuna sivil giyimli çevik kuvvet polislerinin yığılması da gerginlik yaşanmasına neden olmuştu. Yargılama sırasında bir çok skandalların yaşandığı dava sonunda Ahmet Şahbaz, “olası kastla adam öldürmek” suçundan 7 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
 
Ancak Yargıtay 1. Ceza Dairesi, davayı usul yönünden bozmuştu ve  dosya yeniden 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi de dava için 7 Eylül tarihine duruşma günü vermiş ve jandarmadan salonda yeteri kadar güvenlik kuvveti getirerek, güvenliği sağlamasını istemişti. 
 
Bu sırada önce sanık Ahmet Şahbaz, mahkemeye başvurarak can güvenliğinin olmadığı gerekçesiyle davanın nakli için Adalet Bakanlığı’na başvurulmasını istemişti. Ankara Valiliği de yine mahkemeye dilekçe göndererek, şu gerekçeyle davanın naklini istemişti:
 
“Tutuklu olarak yargılanmakta olan Sanık Ahmet Şahbaz duruşma sırasında bazı marjinal gruplar tarafından şiddet uygulanabileceği adliye çevresinde yasa dışı gösteriler yapılabileceği, adliye binasına ve güvenlik kuvvetlerine karşı saldırıda bulunulabileceği, mahkeme heyetinin baskı altına alınabileceği, sanığın cezaevinde ve adliyede, cezaevinden adliyeye getirilip götürülmesi sırasında kargaşa çıkarılabileceği, saldırıya uğramasının, kaçırılmaya ve öldürülmeye çalışılmasının muhtemel olduğu, alınan güvenlik tedbirlerine rağmen öngörülemeyen ve kamu güvenliği ciddi olarak ihlal edebilecek infial yaratabilecek müessif olaylar çıkabilir.”
 
6. Ağır Ceza Mahkemesi, bu dilekçeler üzerine Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık da davada nakil kararı verilmesi için Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin kapısını çaldı. 5. Ceza Dairesi, dün aldığı kararla davanın güvenlik gerekçesiyle Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesine karar verildi. 
Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi normalde davada hiç bir işlem yapmayarak dosyayı olduğu gibi Aksaray’a göndermesi gerekiyordu.
 
Ancak 6. Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı Aksaraya’a göndermeden önce Ahmet Şahbaz ile ilgili tutukluluk incelemesi yaptı. Mahkeme, Şahbaz’ın tahliyesine karar verdi. Sarısülük ailesinin avukatı Murat Yılmaz, 6. Ağır Ceza’nın yetki gaspı yaptığını belirterek, “Bu mahkeme, nakil kararından sonra dosyayla ilgili hiç bir işlem yapmaması gerekiyordu. Ancak ortada bir kurtarma operasyonu var. Ahmet Şahbaz, 6. Ağır Ceza, Adalet Bakanlığı ve Yargıtay işbirliği ile cezaevinden kurtarılmıştır. Bu hukuksuzluğun peşini bırakmayacağız” dedi.
 
Abi Sarısülük tahliyeyi twitterdan böyle duyurdu;

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler