Korsan etkisiz hale getirildi. Yolcular tahliye edildi...

Kharkov/İstanbul seferini yapan uçağı kaçırmaya çalışan korsan 4 saatlik operasyonun ardından etkisiz hale getirilip gözaltına alındı. Korsanın hafif yaralı olduğu bildirildi. Yolcuların tamamı tahliye edildi.

Yayınlanma: 07.02.2014 - 18:21
Abone Ol google-news

Kharkiv-İstanbul seferini yapan uçak, kaçırılma sinyali vererek saat 18.05'te Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yaptı. 2F koltuğunda oturan ve Ukrayna asıllı olduğu belirtilen bir yolcu, "Üzerimde bomba var diyerek" 110 yolcusu bulunan uçağın, Kış Olimpiyatları'nın yapıldığı Rusya'nın Soçi kentine yönlendirilmesini istedi. Uçaktan kaçırılma sinyali alınması üzerine, Balıkesir 'deki 191. filoya ait bir F-16 savaş uçağı da havalandı

İşte kaçırılmak istenen uçağın pilotu ile kule arasındaki diyalog! - VİDEO!

Kaçırılmak istenen uçağın içinden ilk görüntüler - VİDEO

Hava korsanı emniyete böyle getirildi! - VİDEO

Hava korsanı uçakta böyle görüntülendi! - VİDEO

Hava korsanı hastaneye işte böyle getirildi! - VİDEO

Kaçırılmaya çalışılan uçaktan ilk görüntüler - FOTOGALERİ

 

Kapıyı kapatarak, kokpite girmesini engelledikleri korsanı Soçi'ye gittiklerine inandıran pilotlar, uçağı başarılı bir şekilde Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirdi. Çevrede alınan güvenlik önlemlerinin ardından uçak, güvenli bölgede beklemeye alındı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, uçak kaçırılma olaylarına karşı uzman olan 5 kişilik özel bir ekibi Ankara'dan İstanbul'a gönderdi. Korsanla müzakereler sürerken, uçağın pilotu İlyas Karagülle'den, "İyiyiz" mesajı geldi.

Yaklaşık 4 saat süren operasyonun ardından, emniyetin özel müzakerecisi yolcuların tahliyesi konusunda korsanı ikna etti ve yolcuların tamamı uçaktan tahliye edildi. Ardından özel harekat timleri, korsanı etkisiz hale getirmek için uçağa özel bölümlerden sızarak korsanı müdahale etti.

 

Vali Mutlu operasyonu anlattı

Hava korsanının etkisiz hale getirilmesine ilişkin İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu şöyle konuştu: "Bir hava korsanı tarafından Soçi'ye indirilmesi yönündeki taleplerine, pilot ve mürettebat gayet başarılı bir uygulama ile uçağın Soçi yerine İstanbul'a inmesini sağladı. Başta emniyet müdürlüğümüz olmak üzere havaalanındaki bütün birimlerimiz süratle kriz merkezi oluşturarak olayı takip etmeye başladık. Uçakta hava korsanının yalnız olup olmadığı, yanında başka kişilerin olup olmadığı, ifade ettiği gibi bir bombayı uçağın bagajına yerleştirip yerleştirmediği, ne tür bagajlarının olup olmadığı yönünde çok detaylı bir çalışma yürüttük. Şahısla ilgili ne yapacağımız kararlaştırdık. Müzakere sonucunda oluşturulan güvenle, önce kadın, çocuk ve yaşlıları hedeflediğimizi buna kendisinin de yanaştığını gördük. Bu niyetle başladığımız boşaltma çalışmasında da diğer yolcuların indirilmesini sağlayarak korsanın müretabatımızla baş başa kalmasını temin ettik."

'Bütün mürettebat ve yolcularımız hiçbir sağlık problemi yaşamaksızın kurtarılmışlardır'

Operasyonun sorunsuz bir şekilde tamamlandığını belirten Vali Mutlu, "Emniyetimizin özel harekat birimleri uçağın muhtelif yerlerinden kendilerine uygun bir şekilde uçağa sızarak, yolcunun boşaltılması esnasında gerekli tertibatlarını aldılar. Yolcuların boşaltılması bittikten sonra, uçakta kalan korsana, karşı süratli ve etkili bir müdahale ile hava korsanını etkisiz hale getirdiler. Şu anda hava korsanı gerekli işlemleri yapılmak üzere emniyetimizin gözetiminde. Bütün mürettebat ve yolcularımız hiçbir sağlık problemi yaşamaksızın kurtarılmışlardır. Operasyon tamamlanmıştır. Çok başarılı bir operasyon gerçekleşti. Emeği geçenleri yürekten kutluyorum" diye konuştu.

 

'İstihbarat bilgileri farklı kanallardan zaten geliyordu'

Vali Mutlu olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Olay üzücüydü. Soçi'de barışa hizmet eden, barış ruhunu yükseltecek olimpiyatların sabote edilmesine yönelik bir takım istihbarat bilgileri farklı kanallardan zaten geliyordu" dedi.

 

'Sarhoş olup olmadığı yönünde bütün bilgileri aldık'

Korsanın Ukraynalı ve 45 yaşında olduğunu belirten Vali Mutlu, "Üzerinde bir bomba yok. Sarhoş olup olmadığı yönünde bütün bilgileri aldık. Psikolojisi nedir gibi bütün değerlendirmeleri yaptık. Alkol noktasında bize herhangi bir bulgu ulaşmadı. Alkol almamak ile birlikte farklı kendisini zihinde tutacak şeyler kullanmış olabilir" ifadelerine yer verdi.

 

'Uçağı Soçi'ye yönlendirmek istiyordu'

Hava korsanının uçağı, Soçi'ye yönlendirmek istediğini söyleyen Vali Mutlu, "Uçağı, Soçi'ye yönlendirmek istiyordu. Oradaki sportif faaliyetlerle ilgili bir mesaj vermek için. Gözaltında adli makamlarımızı gerekli yasal işlemleri yapacaklar" dedi.

 

'El çantasında bir takım elektronik şeyler vardı'

Vali Mutlu, "Örgütsel bağlantısına ilişkin herhangi bir bulgumuz yok. Elinde bir el çantası vardı. El çantasında bir takım elektronik şeyler vardı. Ukrayna dilinde konuşan müzakerecimiz vardı. Çerkez yurttaşlarımıza yönelik herhangi bir açıklaması olmadı. Kafkas'larda yaşan Çerkezlerin sorunlarına yönelik herhangi bir ifadesi olmadı" diye konuştu.

 

'Silah kullanmadan etkisiz hale getirildi'

Korsanın silah kullanmadan etkisiz hale getirildiğini belirten Vali Mutlu şöyle konuştu: "Kendiliğinden teslim olmayınca, ikna etmemiz gerekiyordu. Ama silah kullanmadan etkisiz hale getirildi. Boğuşma sırasında çok ağır olmayan bir yarası var. Silah kullanmaya gerek kalmadı. Ukrayna'nın buradaki temsilcileri ile bir görüşme talebi oldu."

 

Kharkov Başsavcılığı'dan açıklama

Ukrayna'dan Kharkov-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait, içerisinde 110 yolcu bulunan uçağı kaçırma girişiminde bulunan 44 yaşındaki Ukrayna vatandaşının Kharkov doğumlu olduğu bildirildi. Kharkov Başsavcılığı Basın Sekreteri Vita Dubovik, yaptığı açıklamada, savcılığın konuyla ilgili bir soruşturma başlattığını, şu ana kadar elde edilen bilgilere göre yolcunun yalnız uçtuğunu, uçağın bagajında "bomba bulunduğunu" söylediğini ve uçağın rotasını 22. Kış Olimpiyat Oyunları'nın başladığı Soçi'ye çevrilmesini istediğini ifade etti. Dubovik, ön bilgilere göre yolcunun pasaport kontrollerinde normal davrandığını ve herhangi şüpheli bir davranış tespit edilmediğini belirtti.

Öte yandan savcılık, şu an Türk kolluk kuvvetlerinin soruşturmayı yürüttüklerini söyledi.

 

Uçuşu ekibinin isimleri belli oldu

Ukrayna'dan İstanbul'a gelirken kaçırılmak istenen Pegasus Hava Yolları uçağında görevli kokpit ve kabin ekibinin isimleri belli oldu. O isimle şöyle, Kaptan Pilot İlyas Karagülle, Yavuz Çuğun, Didar Tunç, Gizem Arslan, Oğuzhan Aktaş ve Seda Karakaş.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün Twitter adresinden ise iki açıklama yapıldı. Açıklamada, “İniş emniyet ile yapılmış olup gerekli güvenlik tedbirleri alınmıştır. Pegasus Havayollarına ait Kharkiv- Sabiha Gökçen Uçağı havada iken yapılan bomba tehdidi sebebi ile güvenlik altında Sabiha Gökçene inmiştir" denildi.

 

Ulaştırma Bakanlığı'ndan ilk açıklama

Ulaştırma Bakanlığı, "Karkiv (Ukrayna) - Sabiha Gökçen seferini yapan Pegasus Havayollarına ait ve içerisinde 110 yolcu bulunan uçak, yolculardan birinin bomba tehdidinde bulunması nedeniyle tüm tedbirler alınarak emniyetli bir şekilde Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirilmiştir. Park pozisyonuna alınan uçakta güvenlik ekipleri incelemelerini sürdürmektedir. Sabiha Gökçen Mülki İdare Amiri Başkanlığı'nda bir ekip de konuyu tüm detaylarıyla araştırmaktadır" diye açıklama yaptı.

Uçaktan kaçırılma sinyali alınması üzerine Balıkesir'deki 191. filoya ait bir F-16 savaş uçağının da havalandığı belirtiliyor.

Rusya, Kış olimpiyatları öncesinde uçaklarda diş macunu içinde bomba taşınabileceği uyarısında bulunmuştu.

 

Pegasus Hava Yolları'ndan açıklama 

Pegasus Hava Yolları yaşanan olay üzerine bir basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada şöyle denildi: "Pegasus Hava Yolları'na ait Boeing 737-800 tipi TC-CCP tescilli, PC751 sefer sayılı yolcu uçağı, 7 Şubat Cuma günü (bugün) Kharkiv-İstanbul tarifeli uçuşunu gerçekleştirirken, yapılan bomba ihbarı nedeniyle, saat 18.05'te güvenle İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na inmiştir. Emniyet güçleri tarafından çalışmalar sürmektedir."

 

Soçi’deki  Kış Olimpiyatlarında güvenlik sorunu endişesi

Kış olimpiyatlarına görkemli açılış

Başbakan’ı zorda bırakacak bir gafa imza attılar

Madalya umudumuz Erdoğan

Google Soçi'ye böyle gönderme yaptı

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler