105'er bin lira maaşı duyan 'kayyum nasıl atanır?'ı arattı

Cemaate yakın Kaynak Holding'e kayyum atanarak el konuldu. Holding bünyesindeki şirketlere atanan kayyumlara aylık 105'er bin lira maaş bağlandı. Maaşı duyan 'Kayyum nedir?, Nasıl atanır?' sorusunun yanıtı arıyor...

Yayınlanma: 18.11.2015 - 14:35
Abone Ol google-news

Cemaate yakın Koza-İpek'nın ardından Kaynak Holding de kayyuma devredildi. Holding bünyesindeki 19 şirket ve bir vakıf ile derneğe aylık 105'er bin lira maaşla 7 kayyum atandı. Maaşı duyan bilgisayar başına geçerek 'Nasıl nedir? Nasıl kayyum olunur?' sorusunun yanıtını aradı. Soru, Google'da en çok aranan kelimeler arasına girdi.

105 bin lira aylıklı kayyum bakın kimlerle beraber

Kayumlar belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için geçici süreyle atanan yöneticilerdir. Kayyumun hangi hallerde atandığına ilişkin esaslar, Medeni Kanun kapsamında şu şekilde açıklanıyor:

Kayyumluğu gerektiren haller

I. Temsil

MADDE 426.- Vesayet makamı, aşağıda yazılı olan veya kanunda gösterilen diğer hâllerde ilgilisinin isteği üzerine veya re'sen temsil kayyımı atar:

1. Ergin bir kişi, hastalığı, başka bir yerde bulunması veya benzeri bir sebeple ivedi bir işini kendisi görebilecek veya bir temsilci atayabilecek durumda değilse,

2. Bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa,

3. Yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel varsa.

II. Yönetim

1. Kanun gereği

MADDE 427.- Vesayet makamı, yönetimi kimseye ait olmayan mallar için gereken önlemleri alır ve özellikle aşağıdaki hâllerde bir yönetim kayyımı atar:

1. Bir kimse uzun süreden beri bulunamaz ve oturduğu yer de bilinemezse,

2. Vesayet altına alınması için yeterli bir sebep bulunmamakla beraber, bir kişi malvarlığını kendi başına yönetmek veya bunun için temsilci atamak gücünden yoksunsa,

3. Bir terekede mirasçılık hakları henüz belli değilse veya ceninin menfaatleri gerekli kılarsa,

4. Bir tüzel kişi gerekli organlardan yoksun kalmış ve yönetimi başka yoldan  sağlanamamışsa,

5. Bir hayır işi veya genel yarar amacı güden başka bir iş için halktan toplanan para ve sair yardımı yönetme veya harcama yolu sağlanamamışsa.

2. İstek üzerine

MADDE 428.- İsteğe bağlı kısıtlama sebeplerinden biri varsa, ergin bir kişiye kendi isteği üzerine bir kayyım atanabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler