Danıştay'dan bir durdurma kararı daha

Danıştay, Aydın'da jeotermal için acele kamulaştırma kararını durdurdu.

Yayınlanma: 20.11.2015 - 21:19
Abone Ol google-news

Danıştay 6'ıncı Dairesi, Aydın'da jeotermal enerji santralleri için Bakanlar Kurulu tarafından verilen acele kamulaştırma kararının yürütmesini durdurdu.
Aydın'da Yılmazköy Mahallesi'ndeki 34 mülk sahibi, jeotermal enerji santrali için, arazileriyle ilgili alınan acele kamulaştırma kararını yargıya taşıdı. Danıştay 6'ncı Dairesi, oy çokluğuyla, acele kamulaştırma kararının yürütmesini durdurdu.

Gerekçe olarak, acele kamulaştırma işleminin mülkiyet ve çevre ile ilgili telafisi güç ve imkansız sonuçlar doğurabileceği gösterildi.
Köylülerin avukatlarından Hüseyin Yıldız, verilen kararın kendilerini sevindirdiğini söyledi. Danıştay 6'ıncı Dairesi'nin aldığı bu kararla, insanların arazilerini ellerinden alacak bir durumun söz konusu olmadığının ortaya çıktığını söyleyen ve köylülere seslenen Avukat Arif Ali Cangı da, "Sizin arazilerinizi, zeytinliklerinizi yurt savunması için başvurulması gereken olağanüstü yol olan acele kamulaştırma yoluyla elinizden almak istediler. Danıştay verdiği kararla bunun önüne geçti. Danıştay dedi ki; böyle insanların elinden zorla arazisinin alınacağı koşullar yoktur. Yapılacak iş için kamu yararı olup olmadığı daha belli değildir. Diğer yandan acele yapılacak, yurt savunması gibi bir mesele de ortada yoktur. Siz sessiz kalırsanız birileri projelerini ortaya koyar, izinlerini alır, santralini kurar. Bu saatten sonra sesimizi daha fazla yükseltme vaktidir" dedi.



Vatandaşlara rağmen 'Acele Kamulaştırma' ve 'ÇED raporu gerekli değildir' kararlarının kentin verimli topraklarını yok ettiğini belirten Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili de, "Bize rağmen bize sorulmadan Aydın coğrafyası yok edilmekle karşı karşıya bırakılıyor. Aydın'ın ovaları dağları talan edilmiş durumda. Sadece jeotermal değil, maden firmaları da dağımıza hayatımıza kastediyorlar" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler