Türkiye, Suriye sınırında savaş uçağını düşürdü

Türkiye, Suriye sınırında bir savaş uçağı düşürdü. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan ilk açıklamada, düşürülen uçağın "Rus uçağı" olduğu ifade edilmişti. Bu açıklama daha sonra "Rus uçağı tahmin edilen" olarak değiştirildi. Rusya'dan yapılan son açıklamada, "Kontrol ve analiz ettik, uçağımız Türk havasını ihlal etmedi" denildi.

Yayınlanma: 24.11.2015 - 09:38
Abone Ol google-news

Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ne yakın bir noktada bulunan Suriye'nin Yamadi Köyü'ndeki Türkmenlerin barındığı bölgeye bir savaş uçağı düştü.

Düşürülen savaş uçağının, Türkiye hava sahasını ihlal ettiği ve angajman kuralları çerçevesinde vurularak düşürüldüğü açıklandı.

TSK: DEFALARCA İKAZ ETMEMİZE RAĞMEN...

Genelkurmay'dan düşürülen uçağa ilişkin yapılan açıklama şöyle:

24 Kasım 2015 tarihinde saat 09.20 civarında Hatay Yayladağı bölgesinde Türk Hava Sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçak defalarca (beş dakika içerisinde 10 kez) ikaz edilmesine rağmen Türk Hava Sahasını ihlal etmiştir.

Söz konusu uçağa angajman kuralları çerçevesinde 24 Kasım 2015 saat 09.24’te bölgede hava devriye görevinde bulunan iki adet F-16 uçağımız tarafından müdahalede bulunulmuştur.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA: UÇAĞIMIZ DÜŞÜRÜLDÜ

Suriye’de Türkiye tarafından bir askeri uçağın düşürüldüğü haberlerinin ardından Rusya’dan ilk resmi açıklama geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’de Rus SU-24 uçağının düştüğünü, uçağın muhtemelen karadan ateş edilerek düşürüldüğünü duyurdu.

Açıklamada pilotların ikisinin de kendilerini uçak düşmeden önce fırlatmayı başardıkları; ancak şu anki akıbetlerinin bilinmediğini bildirdi.



Açıklamada Rus uçaklarının her zaman Suriye toprakları üzerinde uçtuğu ve uçuşların her zaman kayıt edildiği belirtildi.

RUSYA: KESİNLİKLE SURİYE SINIRLARINDA...

Rusya Savunma Bakanlığı, düşürülen uçağın “kesinlikle Suriye sınırlarında olluğunu” duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı’nan yapılan açıklamada “Uçak bütün uçuşu boyunca kesinlikle Suriye sınırları içinde kalmıştır” denildi. Bu uçuşun da objektif kontrol araçları tarafından kaydedildiği vurgulandı.

RUSYA'DAN BİR AÇIKLAMA DAHA

Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin düşürdüğü Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmediğini açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, "Hmeymim hava üssüne geri dönerken Su-24 savaş uçağı Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarında Türk F-16'ları tarafından düşürüldü. Objektif kontrol bağlamında bilgilerin analizi şunu kesin olarak ortaya koydu: Türk hava sahası ihlal edilmedi" denildi.

FOTO GALERİ- Türkiye, Suriye sınırında Rus savaş uçağı düşürdü

 Düşürülen uçak dünya basınında

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN 'RUSYA' DÜZELTMESİ

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye sınırında sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesi hadisesini yakınen takip ederek bir dizi telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak olaya ilişkin bilgi verdi. Başka yetkililerden de bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyu Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de görüşeceği öğrenildi.

Açıklamanın devamında, "İlk bilgilendirme notunda uçağın Rus uçağı olduğuna dair ifade, basındaki haberlerden hareketle kullanılmıştır. Yani Rus uçağı olduğu tahmin ediliyor anlamında" denildi.

RADAR GÖRÜNTÜLERİYLE UÇAĞIN GEÇİŞ GÜZERGAHI

RUSYA UYDU GÖRÜNTÜSÜ YAYINLADI İDDİASI

Rus helikopteri düşürülen uçağı ve pilotları arıyor - VİDEO


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler